Na tylnej szybie pojawiły się nieregularne rysy z niewiadomego powodu, szybę z lodu lub szronu ściągam tylko gumową stroną skrobaczki a wyraźne rysy widoczne są pod słońce na całej szybie i są cienkie jak włos.
Nie no bez przesady - gumą porysuję szybę, to co za szyba w nowym aucie. Jakieś miękie szkło czy co, w renówce latami skrobię plastykową skrobaczką i nic.
Kolega kros ma rację - można porysować. Przekonałem się o tym na własnej skórze. Mam miejsce postojowe w garażu pod blokiem, ale jeden raz zostawiłem auto na zewnątrz (końcówka października). Akurat tej nocy przyszedł lekki przymrozek i rano musiałem zeskrobać szron z przedniej szyby. Efekt - delikatne ryski.
Dodatkowo przed Wszystkimi Świętymi byłem na automatycznej myjni, chociaż miałem przeczucie żeby tam nie jechać... no ale trudno. Z racji dużej ilości chętnych do mycia szczotki miały pełno piachu w sobie, który jeszcze lepiej przerysował mi miejscami przednią szybę. Paradoksalnie na lakierze nie ma żadnych śladów, gdzie w pierwszej kolejności spodziewałbym się ich po myjni :)
Też mam wrażenie, że szyby są jakieś bardziej "miękkie" w porównaniu z moim poprzednim autem.
Wprawdzie to już rada po fakcie - ale rozwiązanie dla tych, co jeszcze nie mają rys: W klimie jest f. szybkiego rozmrażania przedniej szyby. W manualu też można ustawić max na przednią szybę. Po uruchomieniu silnika korzystam z tego przycisku i (przy aktualnie niewielkich mrozach) przednia szyba bardzo ładnie odpuszcza szron. Akurat jest czas na sprawdzenie przymarznięcia wycieraczki do szyby, a po chwili można wykorzystać wycieraczkę.
Jeśli chodzi o odmrazacz to polecam Auto land w opakowaniu bodajże 750 ml. No i na noc koniecznie bierzcie do domu bo w przeciwnym razie będzie leciał bardzo słabo. Szybę można też przykrywać więc odmrazacz i skrobanie odpada.
RAPID LB | 1.2 CJZD 110 KM | MY16 | Ambition MAX | Beż cappuccino | 39000 km | Olsztyn
@mzolnowski Drobiny piasku (twarde jak szkło) wbijają się w gumę i robi się "guma ścierna". Ja od nastu lat używam 2-ch litrów letnio-ciepławej wody i jest git. Szyba czyściutka, bez rys. I od razu odpowiadam: NIGDY NIE PĘKŁA. Patent, że tak to nazwę, podejrzałem pewnej zimy - o dziwo - u jednej "babeczki". Ale polewam tylko przednią i przednie boczne w okolicy lusterek. Tylna - grzałka.
Z przodu zakładam sreberko i jest ok, muszę więc zastosować to samo rozwiązanie z tyłu ale boczne będę w razie potrzeby ściągał gumową skrobaczką, o dziwo na bocznych szybach pomimo takiego samego skrobania rysek nie ma , inna szyba czy co nie wiem,
Wg mnie szyby są wyjątkowo miękkie, albo oryginalna skrobaczka jest do dupy. Na przedniej szybie mam dwie spore rysy od sciagaczki. Na moje szczęście są po stronie pasażera, ale pod słońce są widoczne i wkurzajace. W poprzednich samochodach uzywałem fińskich skrobaczek Murska i działały super pomimo tego że mają mosiężną końcówkę. W Škodzie boje się jej używać.
Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
mzolnowski szyba w bocznych oknach i z tyłu to szkło hartowane bezpieczne, przednia to 2 warstwy szkła a miedzy nimi folia. Nie powinno się drapać zmrożonej brudnej szyby (drobinki pyłu lub piasku dostaną się miedzy skrobaczkę a szybę i po skończeniu czynności drapania piękne ryski mamy gotowe. Najbezpieczniej używać odmrażaczy do szyb w połączeniu z instalacją wspomagająca odmrażanie szyb w aucie. Letnia woda tez nie głupi pomysł ale na przednia szybę dodatkowo spłukuje się zabrudzenia z szyby. Zasłonka alu na przednia szybę tez jest niezłym pomysłem zwłaszcza że można ją również wykorzystywać w sezonie letnim
Nie polecam polewania wodą. Szybą może pęknąć. Pierwszy raz w życiu spotykam się z rysowaniem szyby skrobaczką. Wiele można powiedzieć o rapidzie ale że szyby są miękkie? Prędzej zbyt twarde=kruche. Zastanawiam się co jest twardsze szkło hartowane składające się z kwarcu czy sam kwarc (piasek) .
Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
Rapid ma bardzo miękkie szyby. Od lat używam sprayu a mimo to osiągnąłem stan szyb w R po półtora roku jak w fabii po pięciu. Plus jest taki ze kilka razy dostałem kamieniem tak mocno ze w fabii miałbym już pęknięcie a w R nie.
Przy dużym mrozie czas oczekiwania na odmrożenie szyby to sporo czasu a poza tym akumulator na postoju dostaje nieźle popalić przy włączonym podgrzewaniu.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.