FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Ile faktycznie spala 1.4 TSI
  • A może jednak... Często jadę w góry. Często DSG w połowie górki redukuje bo reaguje na obciążenie i kąt natarcia. W trybie manualnym jestem w stanie przewidzieć co się stanie za chwilę. Taka moja teoria :P
    Rapid LB | 1.4 DSG 122KM | MY15 | Elegance MAX | niebieski RACE| 50kkm | KRK
  • Dla mnie też kluczowe było DSG. Podoba mi się ta kombinacja z OIII z silnikiem 1,2. Jeździłem teraz F1 htp, paliła odczuwalnie mniej. Jednak wiedziałem, że wybierając 1,4 będzie większy apetyt.
    Przyjemność z jazdy za to nieporównywalna, 1,4 w duecie z DSG pracuje b.fajnie. Myślę tylko, że 1,2 też by mogło;) W sumie racja, że 105 i 122KM mają na drodze podobne możliwości.
    @hust DSG w zwyczajnych warunkach chyba nawet trochę zmniejsza spalanie ale pewnie zależy to od wielu czynników.
    @kros bardzo podoba mi się Twój eksperyment:)
    ps. dzisiaj u mnie z kolei było lepiej tj. mniej.
    Rapid LB | 1,4 TSI 125KM | MY16 | Ambition Max+ | Biały | Wrocław
  • Autostrada Warszawa-3Miasto kilka przejazdów:
    -szybkośc w większości ok.140 km/h śr. spalanie 8.9l/100km
    -szybkośc w większości do 120 km/h śr. spalanie 6.5l/100km
    LB 1.4 TSI DSG MY14
  • Ciągle lekko zdołowany spalaniem w mieście, dzisiaj przeżyłem miłe zaskoczenie.
    Na trasie ok 300km, dwa razy przez cały Wrocław w miarę płynnie z kilkoma małymi korkami, 210 km autostradą, większość czasu 125-130 km/h na tempomacie, reszta lokalnymi drogami, średnie spalanie z komputera 6,5l/100 km, rzeczywiste około 6,7.
  • @mito, bo on chłepce przy przyspieszaniu... Nawet w mieście jak jedziesz płynnie nie ma stresu, tankowałem wczoraj było 7,1 na całym baku, 85% miasto
  • @kros we Wrocławiu ciężko płynnie jeździć niestety. Wczoraj niedziela była to jakoś się jechało. Dzisiaj kilka krótkich odcinków po 2-4 km, w tym sporo płynnej jazdy ale i świateł, łącznie około 15 km i na kompie 9,3l.
  • jaki przebieg masz aktualnie?
  • 1250 km
  • No to nie stresuj się ;)
  • Spalanie z 1800 km, ok 700 km miasto, reszta trasy, z czego połowa emeryckie;) średnia 7,4l rzeczywiste, komp 7,3l. Jeżdżę spokojnie i możliwie płynnie na autostradzie póki co do 130 km/h. Przy bardzo spokojnej jeżdzie w trasie zszedłem do 5,8, w mieście ok 9l.
  • Widzę że Twój samochód dociera się :) U mnie spalanie wygląda podobnie. Strasznie męcząca jest ta emerycka jazda, ale TSI się nie oszuka... Jazdy od świateł do świateł nie lubi, ale za to w trasie potrafi pokazać oszczędność.
  • Panowie, ja nie wiem o czym Wy mówicie, przecież 1.4 zawsze paliły do 10l. w mieście i od około 6 w trasie.
    To że mamy turbinę daje nam tyle, że zamiast 16 mamy 9s do setki, a Vmax zamiast 170 wynosi 200 Czymś te gary trzeba wypełnić i nie może to być samo powietrze...
  • Mówimy ile spala... Nie widzę większych narzekań na spalanie - te nasze wyniki są bardzo ok.
    Inną sprawą jest to co podaje Skoda:
    Zużycie paliwa - tryb miejski 7,4 l/100km
    Zużycie paliwa - tryb pozamiejski 4,8 l/100km
    Zużycie paliwa - tryb mieszany 5,8 l/100km
    ale to już trzeba odgórnymi przepisami zmienić żeby producenci przestali oszukiwać badając w laboratoriach spalanie...
  • W sumie racja
    Co do pomiarów spalania, kiedyś, z 8 lat temu wyczytałem gdzieś że testy spalania do katalogów robi się na hamowni.
    Zużycie miejskie to chyba IV bieg i nie pamiętam już jaka prędkość, a zużycie trasa do V bieg i prędkość też nie pamiętam jaka...
  • Spalanie powinno być badane w LABO, bo na żadnej trasie ani żadnym mieście nie odtworzysz dwa razy takich samych warunków. MOja trasa do pracy potrafi się różnić o nawet o 2,5 litra/100km w zależności od ukłądu świateł, pieszych, pogody, temperatury itp.
    Kluczem było by aby wszyscy producenci testowali w takich samych warunkach. A to tylko w Labo
    No i jeszcze to co podają w katalogu.. tam nie jest napisane średnie, tylko po prostu zużycie. WIęc wiadomo biorą to najkorzystniejsze - zużycie minimalne - i tu się zgadzam, bo ja też takie potrafię osiągnąć.
  • Czytałem gdzieś, ze w Europie ma to się zmienić i odcinek badawczy wydłużyć z większą zmiennością cyklu jazdy i zwiększeniem średniej prędkości.
    Obecne warunki badania:
    "Producenci samochodów badają zużycie paliwa nie w ruchu ulicznym, ale na
    hamowni. Procedura jest precyzyjnie określona: zgodnie z
    dyrektywą80/1268/EWG i rozporządzeniem 101ECE każdy samochód odbywa
    teoretycznie 11-kilometrową rundę testową. W pierwszej części cyklu auto
    rozpędza się maksymalnie do szybkości 50 km/h, średnia wynosi 19 km/h, a
    pokonywany dystans to prawie 4 km. W drugiej części prędkość maksymalna
    wzrasta do120 km/h, średnia – do 63 km/h, a całkowity dystans to 7 km.
    Podczas trwającej łącznie 1180 sekund „podróży” samochód porusza się ze
    średnią prędkością 33,6 km/h. Nigdy gwałtownie nie przyspiesza, pedał
    gazu nie jest wciskany w podłogę, unika się także gwałtowniejszego
    hamowania.Podobnie nierealistyczne są warunki, w jakich przeprowadza się
    badanie: w laboratorium panuje temperatura od 20 do 30 stopni Celsjusza,
    bak jest wypełniony do 90 procent pojemności, a wilgotność i ciśnienie
    powietrza są ściśle określone. Zużycie paliwa nie jest mierzone bezpośrednio, ale wyliczane na podstawie przelicznika z wydalanych spalin (łącznie z„zimnym” startem)."
    Do tego brak dodatkowych oporów i obciążenia elektryką i nie ma możliwości na uzyskanie takiego spalania w realu.
    Jeśli spojrzeć na katalogi np. producentów azjatyckich, spalanie mają stosunkowo wysokie, ponieważ mierzone wg innej normy niż europejska ale i tak są to wartości nierealne.
    Pisząc o spalaniu w moim aucie zaznaczyłem, ze jeżdżę spokojnie bo chwila fantazji i bez trudu w mieście dobijam do 11-12 l a w trasie do 9. Wtedy średnia pewnie 10;)
    ale 7,4 jest ok, szkoda tylko, że przy mocnym oszczędzaniu nogi.
  • o właśnie dzięki @mito
  • Pozytywnie zaskoczony: trasa 280 km, z czego ok. 170 km autostrada. Prędkość na autostradzie w jedną stronę 130-150 km/h w drugą około 130. Niedzielny, płynny przejazd przez Wrocław i lokalne drogi 70-90 km/h. Średnia wg komp. tam 6,7 L, powrót 6,0 L :) (Pb 98)
    Za mną trasa do Estonii i trochę jeżdżenia po tym całkiem sympatycznym kraju, później Podlasiu itd.
    Trasa 4200 km, mocno zróżnicowana. 
    Średnia prędkość z całej trasy 60km/h. 
    Średnie spalanie 6,0 l/100 km, rzeczywiste i komp. czyli bdb.
  • 750km z czego ok 50-60km w mieście (Warszawa), 1 osoba, klima, w miarę ciepłe starty za wyjątkiem porannego.
    Prędkość przelotowa 120kmh, ruszanie, wyprzedzanie itp bez eco-drv,
    Średnie zużycie 6,1 l/100km
    Powiem Wam, że paliwożerność tego silnika jest niższa niż zakładałem przed zakupem.
  • Co do tego że paliwożerność jest niższa niż się spodziewałem zgadzam się w 100%.Jestem b.zadowolony ze spalania (jazda głównie W-wa korki).
    LB 1.4 TSI DSG MY14

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 650 zł w promocji konta Millennium 360°
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?