Mój przebieg to ponad 600km, niewiele, ale auto posiadam ledwo tydzień. Dzisiaj wychodząc z auta zaniepokoił mnie zapach spalenizny( podobny do szlifierki kątowej/ spalonego sprzęgła ). Nic nigdzie się nie dymi. Pod maską nic nie śmierdzi. Zapach wydobywa się spod podłogi od strony kierowcy. Teraz pilnuję i takie coś powtórzyło się dziś 2 razy na 5 kursów, raz po przejechaniu 50km, a potem po 6 km. Temperatura jaką osiąga silnik to ok. 100-104 niby w normie. Czy ktoś się z czymś takim spotkał? Wiecie co to może być?
Rapid LB | 1.6 90KM | MY15 | Elegance Max | Szary metal metalizowany |
Normalne, u mnie czyszczenie następuje co jakieś 1200 Km ale wszystko zależy od warunków jazdy. Jak ktoś jeździ głównie po mieście to może być i co 600 km. Paliwo też ma znaczenie.
Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
zapach spalenizny plus pod maską wszystko bardzo gorące... dziwne poprzedni disel ledwo był ciepły, ten czasem grzeje sie jak po sportowej jezdzie. a jezdze raczej normalnie do 2,5 -3 tys obr/min, nie mam wskaźnika temp cieczy, ale jestem mocno zaniepokoljony . przebieg 7,5 tys autko ma 4 miesiace 90 ps. pod maską tak ciepło jakby iało sie zaraz zapalić. ma ktoś tak? moze po wypalaniu dpfa tak sie nagrzewa?
Dokładnie, zapach spalenizny to wypalanie się dpfa. Jak zaczyna się program czyszczenia obroty wtedy wędrują z normalnych postojowych ok 800 na 1000 obr/min
Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
Dzieki to moge spac spokojnie, parkujac w garazu zjawisko bylo bardzo spotengowane, ale jak to wypalanie dpf a to oki. poza tym jezdzi super, spalanie 4,5 do 5 literków, bez eko jazdy. Nie da sie jezdzic z tak dluga piątka od 60 km/h,
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.