FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Benzynowy 1.4 TSI 125KM
  • Takiego silnika jeszcze w dyskusjach nie było więc zakładam, właśnie oczekuję takiej wersji więc jestem ciekawy jakie są wrażenia z jazdy silnikiem EA211.

Dla ciekawych zamieszczam link do opisu różnic nowego TSI http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/producenci/news-tak-zmieniaja-sie-silniki-tsi-nowy-silnik-s...
  • Wrażenia są bardzo dobre, naprawdę przyzwoita dynamika i bardzo dobre spalanie w trasie, również na autostradzie. Sprawnie porusza nawet mocno zapakowanego Rapida. W mieście niestety pije dużo benzyny, bardzo nie lubi stania na światłach (wyłączam start-stop) więc w gęstym ruchu miejskim oszczędnie nie będzie. Trochę świszczy turbo jak "odkurzacz" ;) ale brzmienie może być. Ogólnie jest lepiej niż w łańcuchowym 122 KM, którym też jeździłem. W połączeniu z DSG sprawdza się bardzo dobrze.
    Rapid LB | 1,4 TSI 125KM | MY16 | Ambition Max+ | Biały | Wrocław
  • "Ogólnie jest lepiej niż w łańcuchowym 122 KM, którym też jeździłem."
    Lepiej tz. jak?
    Rapid LB | 1.4 CAXA 122KM | MY15
  • Dziękuję za odpowiedź,
    Podzielę się swoimi doświadczeniami jak trochę posmigam odbieram auto za 3tyg. Mało jest opinii na temat 1,4 ea 211, jedyne co to można popatrzeć na golfa i Leona tego jest trochę więcej niż Rapida.
    Mam pytanie jakie średnie spalanie na trasie, autostradzie i mieście?

• @Tomaszem lepiej bo wyraźnie ekonomiczniej i elastyczniej przy wyższych prędkościach. Do tego kulturalniej przy zimnym rozruchu, nie rzęzi łańcuch. Może to kwestia sztuki ale nowy po 8000 tyś wziął minimalną ilość oleju z full na 3/4 przy dużej ilości autostradowej jazdy. W starszym znikało trochę więcej oleju. Na minus nowego napędu, pomimo iż pełny moment obrotowy jest katalogowo dostępny odrobinę wcześniej, dół w moim odczuciu minimalnie lepiej zbierał się w starym 1,4. Do tego poprzedni silnik jak dla mnie lepiej brzmiał pod obciążeniem.
    Natomiast nowy bardzo sprawnie i trochę subtelniej jest zestrojony z DSG, odczuwalnie sprawniej działa to również przy jeździe po górach.
    @Malinek jestem przekonany, że mogą w Rapidzie doskwierać różne mankamenty, które dość szybko wychodzą ale z silnika będziesz zadowolony ;)
    Spalanie bardzo róźne w zależności od stylu jazdy. Ostatnia trasa ze Szczecina przez Niemcy do Wrocławia (tam gdzie bez ograniczeń było szybko) 6,8 l
    Do Kołobrzegu przez A4, i później na Zieloną, Gorzów, średnia 101km/h 6,5 l.
    Bez autostrad najczęściej poniżej 6l. Minimalnie miałem 4,9 ale tylko dwa, trzy razy. Z reguły 5,5-5,8 l na spokojnej trasie. Zaznaczam, że podaję wskazania komputera.
    Miasto od 7,5 do 11 l zależnie od dystansu, pory, świateł, korków, pośpiechu i klimatyzacji.
    Gratulacje i życzę przyjemności z jazdy.
  • Do tego poprzedni silnik jak dla mnie lepiej brzmiał pod obciążeniem.
    Już Cię polubiłem @mito ;-)
    W tym silniku podoba mi się to, że jest bardzo cichy (chyba opony są głośniejsze) ale gdy trzeba to błyskawicznie pokazuje pazur i to bardzo sympatycznie brzmiąc.
    Jak ktoś pyta ile pali to mówię z uśmiechem, że dyszkę (wszystkim szczęka opada) i wtedy dodaję: cisnę do odcięcia. :-)
    Tak na poważnie to spalanie jak @mito pisał.
    ps. samochód ma małe mankamenty ale ogólnie oceniam na bdb.
  • Dzięki za informacje... Jak trochę polatam to dorzucę wpis, a że to nie moja pierwsza skoda to porównamy jakie są moje odczucia (miałem Felicję i Octavia Tour I tdi -tam to dopiero było głośno aż się zastanawiałem nad www.ciche-auto.pl :)) i miały wiele niedorobek, plastik fantastik itd - ale lubiłem te auta
  • To prawda, że jest pazur i to niepozorne coś skody, kura na masce i jak tam zwali.. potrafi zaskoczyć :) Plastik jest jaki jest, tu stuka tam puka ale przyjemność z jazdy też jest, w dużej mierze dzięki silnikowi i skrzyni biegów. Do tego pakowność LB i praktyczność a tego głównie potrzebowałem.
  • Właśnie dostałym zastępczy 1.6 TDI w Octavi, to jest jakiś DRAMAT w stosunku do 1.4 TSI. Jestem bardzo zadowolony z silniczka, rwie się do przodu bardzo sprawnie, nie spala dużo (subiektywnie). Przy 3 osobach plus bagaże na wakacje 220km/h (licznikowe) pękło. 160-180 można spokojnie jechać - większy hałas od wiatru niż w Octavi ale silnik nadrabia. Oczywiście na niemieckich autostradach...
    Rapid SB | 1.4 TSI 125KM DSG | MY16 | StyleMAXX | Race Blue | 21 000km | Poznań
  • Wiem, że nie na temat ale nawiąże do stwierdzenia PrivateMajster.  U nas w firmie był Passat B6 1.8 TSI 160km  został wymieniony na nowego Tiguana 2.0TDI 150km  i w mojej ocenie diesel nie chce jechać. Wiem jedno- nigdy diesla ;p
    Rapid LB | 1.2 110KM | MY16 | StyleMAX | Czarny Magic perłowy | Zielona Góra
  • Ja mam podobną historię przesiadlem się po dwóch tygodniach z tsi na tdi 140km i zacząłem się zastanawiać czy coś się nie popsuło :) bo tdi wydawał się strasznym mułem... I dlatego zmieniam na tsi:)
  • Mam podobne odczucia, tzn. tdi ma swoje zalety ale po przesiadce z tsi coś jest nie tak.. Dostałem zastępczego Superba kombi (poprzedniego) ze 150km tdi i auto bardzo fajne ale byłem zaskoczony, że tak mało dynamicznie się jeździ.
  • A ja miałem odwrotne wrażenia, jak przesiadłem się ze swojego rapida do golfa VI ze 105 konnym TSI, to mój 105 TDI to jest burza przy TSI.
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • to ja jeszcze podgrzeję temat: ruszając na światłach równolegle z innym pojazdem "tak samo dobrym lub lepszym" (nie mogłem się powstrzymać :-) ), pomimo jedynie umiarkowanego przyspieszania widać jak "dobry/lepszy" sąsiad z każdą zmianą biegu zostaje w tyle. Chodzi mi o to, że w DSG przyspieszenie jest "liniowe" jak w elektrycznym silniku więc żeby dotrzymać tempa sąsiad musiał by się wykazać ponad przeciętnymi umiejętnościami mieszania lewarkiem.
  • @dodan wniosek jest taki, że każdy z nas jest zadowolony ze swojego silnika i to najważniejsze :)
  • takie pytanie - czy przełączając dsg na tryb sportowy kierownica nie usztywnia się troche? Niestety w instrukcji nic nie znalazłem
    LB |1.4 TSI 125KM | MY17 | Style Max | Czarny Magic perłowy | 28000km | Gdynia
  • Nie stwierdziłem i nie sądzę.
  • @Midnite Również nie zaobserwowałem takiej zmiany.
    Rapid SB | 1.4 TSI 125KM DSG | MY16 | StyleMAXX | Race Blue | 21 000km | Poznań
  • Nie ma, ponieważ i tak wspomaganie jest permanentne i.zależy od prędkości pojazdu, warunków i ustawień w sterowniku.
    Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • Nie będzie zmiany w trybie sportowym ale w różnych egzemplarzach bywa różnie z ustawioną siłą wspomagania.
  • w poprzednim moim VAGU wspomaganie można było ustawić w 3 trybach pracy (przez złącze diagnostyczne). Standardowo było w pozycji środkowej.
    Nie byłoby technicznym problemem wymusić zmianę ustawień wraz z położeniem wybieraka. Ale nie wiem czy sterownik w Rapidzie takie coś przewiduje.
    W sumie to fajny pomysł przy R - największa siłą, przy S najmniejsza siła wspomagania. :)

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 650 zł w promocji konta Millennium 360°
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?