FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Prasówka czyli co i kto pisze/mówi o Rapidzie
  • @rasz to zdjęcie z drugiego linku to Indyjski Rapid FL a nie "nasz".

Poza tym jak na razie wszędzie powielają zdjęcia ze strony Skody. Musimy jeszcze poczekać jak na żywo będzie wyglądał ten FL i mnie ciekawi jak będzie wyglądał w uboższych wersjach bo to co teraz dostajemy to zawsze najbogatsze konfiguracje bardziej przyciągające oko.
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • Rapid Long prosto z chin. Proszę zwrócić na uwagę na długie tylne drzwi i tylne lampy: http://www.skoda.com.cn/rapid/1024x768.html?img=video_size_mr_7
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • Zmieniony tylny zderzak, tylny klosz i zmieniony profil tylnego błotnika. Przedstawione zdjęcie lekko zniekształca tylną część pojazdu - dlatego R wydaje się nieco dłuższy. Szyba tylna mocowana na stałe - jest nieco zmieniona w stosunku do wersji europejskiej. Jednak proporcje pozostałych wymiarów wskazują, że to jest standardowa wersja dalekowschodnia, w dodatku jako klasyczny sedan (bez piątych drzwi). 
    Szkoda, że nie podałeś coś więcej. 
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • http://www.skoda.com.cn/ proszę bardzo zdjęcia pochodzą z chińskiej strony. Między krzaczkami to w podstawie nie ma esp czy tps. Jest 1,4 i 1,6.
    http://www.skoda.com.cn/rapid/index.html
    http://www.skoda.com.cn/spaceback/index.html
    http://accessories.skoda.com.cn/
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • Oooo w naszym europejskim SP też można mieć okno dachowe ?
    Skoda Octavia III FL / 1.2 TSI 85KM/ 2017/ Ambition/ Pacific Blue/ 2500/ Kraków
  • Najbardziej chodliwe silniki dla R - 1.2 TSI od poniedziałku 13 marca zostały już ostatecznie wycofane. Zostały zastąpione "turbolitrem" 1.0 TSI, z trzema cylindrami. Tak więc w historii R mamy już kolejny, piąty (!) benzynowy silnik, wycofany z wyposażenia.
    Dla chętnych pozostaje wykorzystanie modeli dostępnych z placu albo wybór 1 - 1,4 lub 1,6 l.
    Silnik 1.2 TSI jeszcze jakiś czas pozostanie w Yeti.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • @jercen - a nie wiesz jak to jest z już zamówionymi autami ? bo mi sprzedawca nie potrafił udzielić jednoznacznej odpowiedzi.
  • @jercen - co to znaczy od 13 marca zostały wycofane?
    Od 13 marca z produkcji?
    Od 13 marca nie można zamówić?
    Nawet w czeskich konfiguratorach/ cennikach jest jeszcze 1.2...

8 lutego wystartowali z produkcją nowej Octavii FL - ale zamówienia na starą przestali przyjmować w grudniu 2016 /w każdym razie w tych lepszych wersjach: scout,rs,l&k/.
    LB|1.2 CJZD 110|MY17|Ambition|
  • Komunikat Skody - na linię produkcyjną nie wchodzą już silniki 1.2 TSI od 13 marca. Widocznie po zaprzestaniu montażu ich na linii, mają jeszcze kilkudniowe zapasy magazynowe tych R 1.2 TSI, które mają trafić na złożone zamówienia do dealerów.
    To że jeszcze są w konfiguratorach - to widocznie jeszcze pewien poślizg.
    Dla chętnych na nowy 1.2 TSI to ostatni dzwonek.
  • Czyli 1.2 TSI zamówiony powiedzmy w lutym z potwierdzoną produkcją na koniec marca: to co to będzie 1.2 czy 1.0? /Dealer nic nie informuje, że może być jakaś wtopa z zamówieniem.... chyba nie liczy na naiwność klienta.../
  • Spoko. Zamówienia konkretnego modelu, z wybranym wyposażeniem, silnikiem, kolorem, ... firma powinna zrealizować.
    Z drugiej strony - gdyby doszło do "podmiany" silnika - to cena pozostanie z zamówienia - czyli plus (finansowy) dla nowego nabywcy, bo dostanie droższy R po starej cenie. 
  • Przy alternatywie 1.0 czy 1.4 - dla "konserwatysty" wybór jest jeden. Szkoda że 1.4 ma DSG - bo to strasznie winduje cenę... . Te parę "led-bajerów" w rapidzie FL nie "wynagrodzi" braku jednego "garnka", przy krócej zestopniowanej skrzyni - vide Octavia - to będzie gorzej na komforcie i spalaniu w trasie.
  • 1.0tsi przy 140km/h na 6 biegu pokazuje 10.2l spalanie- masakra, gdzie ta oszczednosc :(
    Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • @jercen - no widzisz a mi sprzedawca powiedział, że choć zamówiłem na początku lutego a do dziś nie mam wyznaczonej daty produkcji - to wcale nie jest pewne z jakim silnikiem będzie.
    Ja nie widzę możliwości wzięcia 1.0. I tak uważam, że ten 1.2 jest ryzykowny w dłuższej perspektywie czasowej, ale jest przynajmniej już chwilę znany na rynku, poprawiany. A ten nowy - nie dosyć, że jeszcze bardziej wyżyłowany to jest kompletną niewiadomą. 
    @grzesk74 - dokładnie tak. Ja bym chętnie łyknął 1.4 i to właśnie z dsg ale różnica w cenie 10,5 k jest nie do przeskoczenia.
  • Wg mnie to  co powiedział sprzedawca to jakaś bzdura.Jak można kogoś na siłę uszczęśliwiać,powinieneś być poinformowany konkretnie o sytuacji i ewentualnych możliwościach a nie liczyć na kinder niespodziankę.Dla mnie to niezrozumiała sytuacja.
  • @Posejdon - na siłę mi tego nie wcisną. Po prostu się rozstaniemy. Tyle, że będę w plecy z czasem - już nie załapię się na żadną sensowną ofertę wyprzedaży 2016 a będę musiał kombinować znowu jakie auto i wyposażenie - żona drugi raz tego nie przeżyje :)
    No ale to na razie takie gdybanie - liczę na to, że marka zachowa się porządnie - skoro zamówiłem przed tymi zmianami to dostanę to co zamówiłem. Przecież tak powinno być - niech sobie zmieniają model ale wtedy przychodzi klient do salonu i dostaje info - od dziś może Pani/Pan zamówić wersję tylko po FL. 
  • Miejmy nadzieję że tak to będzie wyglądać aczkolwiek życzę Ci 1.2 i wydaje mi się,że tak będzie skoro zamówienie było klepnięte przybitym silniku.Niestety ziarenko niepokoju musiało zostać zasiane.Widzę że nasze żony mogłyby sobie piątkę przybić:)Moja podobnie znosiła ten piękny czas zamawiania :D
  • Spokojnie. Do czerwca będą wychodzić wraz z nowymi stare, poza tym 1.2 tsi dalej klepia będzie jaki podstawowy silnik dla Octavii III FL, ale dlaczego silnik 1.2 tsi w Octavii będzie, a w Rapidzie nie? Tego to nie wiem, dla Seata Toledo bliźniaka Rapida zostaje 1.2 tsi. Pewnie Skoda będzie na Rapidzie i Fabii badać, bo dużo tego schodzi- popularne samochody we flotach i tanie jak sie to sprawuje, renomy za bardzo nie stracą gdyby co bo w Octavii jak ktoś ma mniej kasy weźmie 1.2tsi a jak więcej to na pewno brdzie diesel lub 1.4 lub 1.8 tsi a nie 1.0. To w takim razie będę wolał w Octavii podstawowy silnik 1.2 tsi i zrobić go na 140KM i rak będzie mniej wysilony niż 1.0 tsi 115KM i będzie miał lepsza kulture pracy i wyjdzie taniej i lepiej.
    Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • @sethcracow nie wiem gdzie zamawiałeś, ale ja już po półtorej miesiąca miałem auto do odbioru, a nie czekałem jak głupi na to czy łaskawie podadzą Ci datę... Wydaje mi się, że niedługo to wyjedziesz ale zupełnie innym autem i pewnie gdzie indziej, bo ja osobiście bym nie czekał tak długo i jeszcze z tekstami, że może Ci wsadzą silnik z fiata 126p. Możliwe, że to też przez to, że co chwile szukasz jakiś kolejnych bzdetów do doposażenia ale to i tak nie powinno mieć już wpływu, a jak tak dalej pójdzie to pewnie odbierzesz auto jak ja już swoim nowym zrobię kilka tys km (w tej chwili ma 70 km) :)
    Brak Skody
  • Pamiętacie sprzed kilku lat nowość Fiata 800cm3 i 2 cylindry miał być super oszczędny super kultura i malo palic , zawory elektromagnetyczne a nie na walki i itp, szly do Pandy nowej, Fiata 500. Super chwalono na testach, okazał sie nie wypal który jest awaryjny, malo trwaly, zła kultura a palił przy szybkiej jeździe jak 2.0. Fiat sie z niego wycofuje a niektóre wersje miały pod 100KM. 1.2 tsi poprawiany do bólu aż przesadzlili ze wrzucili kuty wał korbowy przez to podatny na duże mody. Ale afera paliwowa zabija ten silnik, bo z niego tylko wywalisz Euro6, a już nowe homologowane auta musza od 2018 mieć Euro6+. i o to tu chodzi.

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?