FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Jakie macie średnie spalanie?
  • Witam! Pytanie jak w temacie, mam średnie spalanie na poziomie 6,5 l., przy naprawdę "ekstremalnej" eko jeździe, przekłada się to na ok.78 punktów drive green (głównie jazda po mieście). I tu kolejne pytanie, jeździć eko raczej potrafię (odwożąc znajomych na lotnisko ich VW Up-em 1.0 przy powrocie "na pusto" miałem spalanie 4,2 i 98 punktów ThinkBlue), czy jazda z turbiną wymaga jakiś dodatkowych "myków" , bo te moje wyniki mimo starań są dalekie od katalogowych.
    Rapid SB | 1.0 TSI 81 kW (110 KM) | MY18 | Style |Błękit Race Metalizowany | 67 000 km | Gorzów Wlkp.
  • Proponuje nie patrzec na zaniżone wartosci katalogowe i nie przekraczac 120 km/h jesli chcesz miec male spalanie w TSI. 
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • TSI mało pali jak gaz trzyma się równo od około 10 sekund, wtedy silnik nie pracuje pod obciążeniem i ECU może podać zubożona dawkę - taka jest istotą TSI. Możesz jechać nawet 120 ale nie wahlujesz gazem wtedy spalanie dużo spada.
    Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • jak po mieście bierze ci 6.5 litra to bardzo dobry wynik.
    nie martw się chłopie :)
    Seat Toledo | 1.2 TSI CBZB chip 122KM/200Nm@Pb95 | MY15 | Mocno doposażony reference | Czerwony | ~60 000km | Gliwice
    Seat Tarraco | 1.5 EcoTSI Evo 150KM | MY19 | Xcelence | deep black | ~20 000km | Gliwice
  • Pow 120 przynajmniej moj rapid wchodzi na inna taryfe spalania,  lepiej nie patrzec na wskazania wtedy i nie ma znaczenia czy jedzie sie spokojnie czy wahluje gazem
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Ostatnie dane to jazda mieszana: większość to po mieście-dojazd do pracy i trochę po lokalnych drogach podczas niedzielnych wypadów. Uważam, że nie jest źle.
    20181026_180357.jpg
    4032 x 1960 - 191K
    Skoda Rapid Spaceback Style / 1.0 TSI, 110KM / MY18 / 2017 / Pakiet Komfort /Pakiet Emotion / Refelktory B-Xenon / felgi Evora 16" / SmartLink / Blue Race Metalic/52000km / Zielona Góra
  • kol. gross81 Masz starszy 4-cyl. silnik, 8-zaworowy. W temacie jest silnik 3-cyl. 12 zaworowy.
    Niezależnie od tego, przy turbinie, należy rozpędzić pojazd do potrzebnej/dopuszczalnej prędkości, a po osiągnięciu prędkości, ująć gazu. Przy utrzymywaniu prędkości, jest potrzebna dużo mniejsza moc, niż przy przyspieszaniu. Silnik zadowoli się mniejszą dawką powietrza i paliwa. Taka jazda może być jak dynamiczna tak i w miarę oszczędna.
    Druga sprawa - to odległość, na jakiej oceniamy zużycie. Warto sprawdzić spalanie przynajmniej na odległości kilkaset km. To da obraz spalania średniego, z uwzględnieniem różnych warunków na trasie, pogody,...
  • Witam  :)
    U mnie spalanie głównie na dojazdy  do pracy 16km już od kilku tankowan  wychodzi  5.5-5.7l 

Rapid SB | 1.2 CJZD 110KM | MY16 | Active |Pacific Blue | 87200km | Bydgoszcz
  • Ok spalanie to jedna kwestia, a czy jest ktoś na forum kto zrobił np. powyżej 90 punktów drive green, tak z ciekawości  jakie są wasze rekordy w tym temacie?
    Rapid SB | 1.0 TSI 81 kW (110 KM) | MY18 | Style |Błękit Race Metalizowany | 67 000 km | Gorzów Wlkp.
  • średnie spalanie po mieście dużo w korkach 6,6l
    Skoda Rapid Liftback | 1.2TSI 90KM | MY17 | active MAX | beż cappucino metalizowany | Łódź
  • krisscox1 jakim cudem :) ja nie mogę u siebie 80 przekroczyć, jakieś podpowiedzi
  • na trasie łatwo powyżej 90 wejść. tyle, że 6 bieg i 70km/h.
    jak pod górkę to nie cisnąć, jak z górki to 5 i hamowanie silnikiem.

Seat Toledo | 1.2 TSI CBZB chip 122KM/200Nm@Pb95 | MY15 | Mocno doposażony reference | Czerwony | ~60 000km | Gliwice
    Seat Tarraco | 1.5 EcoTSI Evo 150KM | MY19 | Xcelence | deep black | ~20 000km | Gliwice
  • "średnie spalanie po mieście dużo w korkach 6,6l"
     Miarodajne jest podanie przy takim spalaniu średniej prędkości. "Dużo w korkach" to żadna informacja:)
    Rapid SB | 1.0 110KM | MY18 | Ambition | Szary Quarz | 58000 km | Słupsk
  • ja to chyba mam zepsuty samochód. długookresowe do ponad 8 litrów. W korkach to i 15 czasami pokazuje. Tankowanie około 40 litrów i przejechane około 560 km. Przesiadłem się z Jeepa 3.7 LPG myślałem że będzie taniej a tu doopa.
    Rapid LB / 1.0 TSI / MY2018 / Ambition / Srebrny Briliant / Kielce
  • Wygląda na to, że masz nowego R. Nie podajesz swojego przebiegu.
    Jak na jazdę po mieście (?) to 40 l na 560 km daje ok. 7,2 l na setkę. Co na nowy samochód i poznanie stylu jazdy małą turbiną nie jest źle.
    Sprawdź przy okazji na trasie, jak tam się R sprawuje. Na pewno zużycie będzie mniejsze. Policz zużycie na przebiegu kilku tys. km. W miarę poznawania samochodu i jego dotarcia zużycie spada. 
  • Mi wyskakuje średnia spalanie 3,6 na odcinku  30 km tylko jezdze spokojnie do 80-90 km 
  • Do Lukasz_CK: nie masz zepsutego samochodu. Podawanie średniego spalania w mieście jest w większości mało miarodajne. Np. Kierowca X pokonuje 4 km w mieście jadąc w Szczecinie z os. Słoneczne do Centrum piękną bezkolizyjną drogą z dopuszczalną prędkością 70 km na godzinę. a np. Kierowca Y jedzie 4 km w mieście 100 tysięcznym mając na trasie 7 skrzyżowań. Cudów nie ma . Różnica w średnim spalaniu będzie potężna, przy czy żaden z kierowców nie skłamie, podając średnią w jeździe miejskiej :) Dlatego minimum przyzwoitości przy spalaniu w mieście jest podanie średniej prędkości.

Ps: Napisanie tego postu było dla nie testem na cierpliwość. Co paręnaście sekund znika forum i widzę tylko reklamę.
  • 7,5 l/100 km. Głównie odcinki miejskie 10 km, śr. prędkość 30 km/h.
    Rapid SB | 1,2 130 km (box) | MY16 | Ambition Max | Blue denim | 40 000 km | Trójmiasto
  • zima80 - i to jest przykład podania rzetelnych danych.
    Ja mam trochę problem z podaniem danych spalania w mieście, bo to moja żona głównie jeździ po mieście, a ja od kilku tygodni jestem "uziemiony"  na zwolnieniu lekarskim. Z tego co pamiętam to na odcinku 8 km w mieście przy średniej 20km/h spalanie około 8,4l
  • Mam ten silnik w G7FL i spokojna jazda 100% miasto, dojazdy do pracy 8 km średnie spalanie 5,7l/100 km. Wasze Rapidy powinny trochę mniej palić bo lżejsze :)
    Oczywiście 5,7 liczone z "dystrybutora", czyli realne spalanie.

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 650 zł w promocji konta Millennium 360°
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?