Ja zostawiając samochód w garażu na noc nie zaciągam nigdy ręcznego tym bardziej w zimę. Ale nie rozumiem ludzi ktorzy nie używają tego hamulca prawie wcale bo podjeżdżam pod sklep jest -10 i niby dlaczego mam go nie zaciągnąć co się stanie za dwie trzy godziny??? Nic się nie stanie:) Pozdrawiam
Odkąd swego czasu w Fabii zardzewiały i zastały się linki od mojego hamulca ręcznego i musiałem je wymienić, zawsze zaciągam przez cały rok. Tak sugerował mi mechanik. Mimo, że parkuję pod chmurką od tamtej pory nigdy mi w zimie nie zamarzł i nigdy więcej nie miałem z nim problemów. Tak samo postępuję teraz z Rapidem.
Rapid SB | 1.0 TSI 95KM | MY18 | Ambition | Srebrny Brillant Metalizowany | 49200 km Fabia HB | 1.2 HTP 12V 64KM | MY05 FL | Classic+ | Srebrny Metalizowany | 265000 km
Swego czasu, znajomy po dłuższej jeździe mocno solonymi drogami, zaciągnął ręczny (hamulce bębnowe) i zostawił na noc przy temp. poniżej -15 st. Rano stwierdził, że samochód przednimi ciągnie a tylnymi ślizga się po śniegu... Dzięki obecności solanki, szczęki przymarzły do bębnów. Nie pomogła próba jazdy do przodu i do tyłu, na przemian. Rozwiązanie było tylko jedno: demontaż tylnych kół i wykorzystanie pistoletu na gorące powietrze (opalarki). Przy ok. -20 st., na świeżym powietrzu, praca we dwóch nawet szła dosyć sprawnie. Ale pozostała nauczka: stosowanie ręcznego trzeba dostosować do warunków, w jakich się jeździ i gdzie sie parkuje.
To nie jest wina ręcznego, że czasami blokuje tylne koła, tylko własciciel samochodu za rzadko zagląda do tylnych hamulców (szczególnie bębnowych) celem ich przeczyszczenia.
Używam ręcznego cały rok przy różnych temp. i nie miałem na przestrzeni wielu lat z nim problemów.
Każdy mechanik powie, że hamulec ręczny najbardziej psuje się od nieużywania. Kolejna sprawa, oprócz zamarzającego mechanizmu, to pęknięty pancerz linki i jej zamarzanie.
Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.