Jak wysoko powinno brać sprawne sprzęgło? Mnie łapie mniej więcej od połowy ruchu pedalu. Jeżdżę ostatnimi czasy często po parkingu podziemnym że stromym wjazdem i zastanawiam się czy ruszania częste pod górkę nie sprawia że zużywa się ono szybciej. Czy w Rapidzie sprzęgło samoreguluje się jeśli chodzi o wysokość pedału względem zużycia?
Rapid LB I 1,2 TSI 90KM I MY 2016 I Ambition MAX I Błękit Pacific I 230km I 18.12.2015 I Łódź
W moim R sprzęgło łapie tuż przed połową skoku. Czyli jest jeszcze sporo skoku pedału do całkowitego zwolnienia sprzęgła. Co do regulacji sprzęgła - to nie ma ... Po zużyciu sprzęgła, czyli po "podejściu" pod górę, pozostaje wymiana sprzęgła na nowe. Co do "zużywania" - ścierania się sprzęgła, dużo zależy od kierowcy, od stylu włączania sprzęgła. Po wyczuciu sprzęgła i gazu w konkretnym modelu, można tak operować nimi, by dostosować obroty silnika do prędkości pojazdu i możliwie w krótkim czasie połączyć sprzęgło. Unikamy wtedy nadmiernego i niepotrzebnego poślizgu sprzegła, tym samym nie nagrzewamy go zbytnio.
Witam Zastanawia mnie kondycja sprzęgła w moim samochodzie. Niby wszystko jest ok. Auto normalnie przyśpiesza, pedał łapie mniej więcej w połowie. Jednak przypadkiem ruszyłem z 3 biegu i auto ruszyło. A wg Internetu powinno zgasnąć podczas puszczania sprzęgła mając wrzucony 3 lub 4 bieg. U mnie samochód rusza. Czy to może oznaczać kończące się sprzęgło? Mam przebieg 60000km. Ile placiliscie za wymianę sprzęgła u siebie? Robocizny plus części.
Rapid LB I 1,2 TSI 90KM I MY 2016 I Ambition MAX I Błękit Pacific I 230km I 18.12.2015 I Łódź
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.