FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Otwieranie szyb
  • Szyby nie muszą gadać po CANie :) gada moduł komfortu od którego są kabelki do sterowania silnikami. Zgadza się, w drzwiach nie ma żadnych kontrolerów od szyb, tylko silnik.
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  •  Czyli nie ma innego wyjścia jak dodać jakiś moduł do domykania, ale pozostaje problem z otwieraniem z pilota.
  • zabezpieczenie z tyłu przed dziećmi. Można zrobić domykanie na około poprzez dołożenie alarmu z funkcją domykania i ryglowania centralnego. Czyli de facto dokładamy alarm (ze swoim modułem) i mamy co chcemy. szukaj na allegro
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • @lukasz13 - nie dołożyć, tylko dobrać inny, od podobnego VAGa i mieć nadzieję, że będzie działać z naszym R. Szansa... umiarkowana...
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • @halif Chodzi mi o moduły domykania szyb, które współpracują z każdym alarmem np. tego typu : http://jbpartner.pl/pl/p/Uniwersalny-modul-domykania-4-szyb/84

• Trochę odkopię temat otwierania szyb. O ile otwierania z pilota czy kluczyka nie uświadczymy to jakiś czas temu dyskutowaliśmy z kolegą @yunior81 nt. otwierania i zamykania szyb automatem przy użyciu drugiej pozycji w przycisku i czy da się coś zakombinować. 
    Zaczęliśmy szukać czy moduł przycisków od O3 da się użyć u nas aby kierowca miał możliwość otwierania i zamykania automatem wszystkich 4 szyb bez ciągłego  trzymania przycisków. 
    Od góry ten moduł wygląda prawie identyczne i wymiarami by pasował. Nawet numer produktu jest podobny. Okazało się, że elektrycznie jest inny bo od spodu ma całkowicie inne gniazdo i wtyczkę. Więc pomysł upadł, po drugie nie ma pewności że zastosowanie przycisków dwupozycyjnych rozwiazałoby problem. 

Gdy to ustaliliśmy, że taki przeszczep o ile zadziała jest bardzo problematyczny przyszły mi na myśl kolejne pytania.

Wiadomo w Rapidach od MY14 mamy z miejsca kierowcy sterowanie wszystkimi czterema szybami a tylko szyba kierowcy ma możliwość automatycznego sterowania ale tylko podczas otwierania. Jak chcemy zamknąć szybę już trzeba trzymać przycisk, gdyż nie ma on drugiej pozycji przy zamykaniu.
    Od MY16 nastąpiła modyfikacja, że kierowca swoją szybę może automatem otworzyć i zamknąć. Niestety reszta szyb pozostała bez zmian.

Pytanie:
     Czy ma może ktoś możliwość sprawdzenia jak wygląda połączenie (wtyczka/gniazdo) w starym i nowym panelu przycisków? Może są one takie same i nowych przyciskach poprostu tylko dołożyli drugą pozycję i po przełożeniu u nas z automatu zamykanie szyby też ruszy.
    Chyba, że to jeszcze gdzieś jest zmodyfikowane to znów obejdziemy się smakiem.
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • Ja jednak obstawiam, ze bez odpowiedniego modułu komfortu "automatyczne szyby" nie beda działały. Natomiast tak mnie cos olsnilo ( a moze nie tedy droga) , skoro szyba kierowcy u mnie opuszcza sie i podnosi automatycznie ( czyli moduł komfortu obsługuje taką funkcję ) to moze po  zalozeniu przycisków np. z Octavii 3 zadzialaja wszystkie szyby atomatycznie....... a jesli juz wszystkie beda sie otwieraly i zamykaly automatycznie to moze juz tylko malutki krok do otwierania ich z pilota .....? 
    Corolla | 1,6 132KM | MY18 | Classic Plus | Czarny | EPi
  • A niech ktoś podmieni przyciski prawo lewo lub kostki.
  • @yunior81 przypomnę Ci zdjęciami, które dostałeś ode mnie :). Przyciski z Rapida mają inne podłączenie niż przyciski z O3, więc ich nie podłączysz. Chyba, że w MY16 jest jeszcze inaczej, dlatego pytam czy może ktoś wie a może ETKA coś mówi jak wyglądają przyciski od MY16 od strony podłączenia. Może by dało się to założyć do MY14 - MY15 i chociaż szyba kierowcy miałaby to udogodnienie.
    Jeżdżąc F1, która ma automat na obie szyby przednie (z tyłu mam korbki) a do tego zamykanie i otwieranie z kluczyka, przesiadając się do Rapida brakuje mi tego automatu chociażby na bramkach parkingowych.

Pierwsze dwa zdjęcia są z Rapida a ostatnie z O3

Rapid_tyl_1.jpeg
    640 x 480 - 181K
    Rapid_tyl_2.jpeg
    640 x 480 - 185K
    Octavia_3_tyl.jpeg
    800 x 533 - 57K
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • Tak zgadza sie. 
    Ale może uda sie dopasowac te przyciski z innych aut niz Skoda ( Seat, VW ), w ktorych spód bedzie pasowal do rapida. Moze najbardziej blizniaczym modelem bedzie Polo lub A1...... czas pokaze. 
  • Będę miał chwilę to zobaczę u siebie w 2016 jak wygląda podłączenie szyb. Mam 4 elektryczne ale tylko kierowcy ma przycisk dwupołożeniowy w górę i w dół.
    Jest jeszcze jedna ciekawostka odnośnie szyb.
    W instrukcji nawet o tym napisali:
    Zabezpieczenie przed przytrzaśnięciem palców itp. ma tylko szyba kierowcy, oraz obydwie tylne. Pasażer z przodu straci palce albo trzaśnie szyba. Sprawdzone i faktycznie przednia prawa się nie podda.
    RAPID LB | 1.2 CJZD 110 KM | MY16 | Ambition MAX | Beż cappuccino | 39000 km | Olsztyn
  • Na aukcjach są zdjęcia
  • Już wszystko sprawdziłem u siebie.  niedługo wrzucę zdjęcia jak to faktycznie wygląda w 2016
    RAPID LB | 1.2 CJZD 110 KM | MY16 | Ambition MAX | Beż cappuccino | 39000 km | Olsztyn
  • @maciektsi to ciekawostka chyba od MY16 i może dołożyli razem z automatycznym zamykaniem aby kierowca nie zrobił sobie krzywdy. Do MY15 tylko z tyłu było zabezpieczenie a obie przednie szyby są gilotynkami. Czekamy na zdjęcia jak to u Ciebie wygląda od spodu.

@supermajku mógłbyś wrzucić na forum jakieś zdjęcie? Owszem może i są ale ja nie mam pojęcia czy dany moduł przycisków akurat pochodzi z MY16. Dlatego się zastanawiam czy czasem one nie są takie same.

Prośba do @jercen
    Swego czasu, w którymś z wątków podawałeś w skrócie jak wyciągnąć przeciski otwierania szyb. Mógłbyś przypomnieć procedurę gdzie pociągnąć lub podważyć aby niczego nie zniszczyć, gdyż nie mogę teraz tego zlokalizować.
    Ewentualnie @maciektsi opisz jak wyciągałeś panel.
  • A opis?
  • Wracam właśnie do domu i niedługo wrzucę zdjęcia a jeśli chodzi i demontaż panela z przyciskami to wystarczy solidnie zaprzeć się palcami z przodu i do góry i potem już na środku i na końcu. Potem wtyczka i wszystko mamy już wyjęte. 
  • Załączam zdjęcia przełącznika z mojego MY2016:
    DSC_0937.JPG
    3920 x 2204 - 2M
    DSC_0935.JPG
    3920 x 2204 - 2M
    DSC_0934.JPG
    3920 x 2204 - 2M
  • A tak z innej bajki. Też tak macie, że jak się zablokuje tylne szyby to i tak przyciski z tyłu się świecą ? W Octavii II FL gasły.
  • @yunior81 widocznie Rapid tak ma. U mnie też tak jest. To uboższe dziecko w gadżety niż niejedna starsza Skoda.
    @maciektsi wygląda identycznie jak na moich zdjęciach. Na pierwszy rzut oka różni się tylko numerem. Wygląda to zachęcająco. @yunior81 kiedy robimy podmiankę i próbę :-) ?
  • Jak znajde odpowiednie przyciski na probe. 
    Nie bede dwa razy rozbierał :)

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?