FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Zakaz wjazdu samochodu z instalacją LPG do garażu podziemnego
  •  Polskie przepisy nie regulują kwestii wjazdu samochodów z instalacją LPG do garażu podziemnego. Jedynym przepisem regulującym tę kwestie jest rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie z dnia 12 kwietnia 2002 roku wraz z późniejszymi nowelizacjami.   
    Z rozporządzenia wynika, iż parkingi znajdujące się poniżej poziomu terenu muszą być wyposażone w instalacje wentylacji mechanicznej wraz z czujnikami niedopuszczalnego stężenia gazu propan – butan. Przepis stanowi, iż wszystkie nowoczesne parkingi muszą posiadać taką instalację, więc taki znak jest bezprawnie umieszczony.

Dziennik Ustaw nie określa znaku "zakaz wjazdu pojazdów zasilanych LPG" w sposób widoczny na wszystkich wjazdach do parkingów podziemnych..ponieważ w ogóle go nie określa. Osobiście szukałem, kopałem i nie udało mi się odnaleźć takiego zapisu aby taki znak gdziekolwiek istniał w oficjalnym rozporządzeniu więc jak domniemam jest on tylko i wyłącznie ogólnie rozpowszechnionym wytworem właścicieli takich parkingów.

Generalnie w polskim prawie nie ma przepisu zakazującego wjazdu pojazdom zasilanych gazem na parkingi podziemne.
    Gdzie widzieliście takie znaki?
    Włocławek - Wzorcownia
    gentleman.gif
    45 x 37 - 10K
    Rapid Spaceback | 1,2 110 KM | 2015 | Style | Beż cappucino | 25 500 | 3City | 6-F
  • Czyli co grozi za wjazd na parking z instalacja lpg?
    Bo raczej nie mandat.
    Rapid LB | 1.2 MPI + LPG | MY15 | Active | 180 000 | Wawa
  • Jeśli nie jest to droga publiczna a garaż nie jest drogą publiczną to zarządca może ustanawiać tam swoje przepisy wewnętrzne. Znaki dotyczą dróg publicznych. U siebie na posesji możesz ustawić sobie co chcesz. Zarządca zakazuje wjazdu aut na LPG i dojdzie do szkody lub pożaru to wtedy ty ponosisz wszystkie roszczenia, ubezpieczalnia budynku, samochodu tego nie pokryje. W ten sposób zarządca się zabezpiecza a ma prawo nie wpuszczać aut z LPG. Jak nie chcesz to nie korzystasz. Tak samo jak restauracje gdzie dorośli wchodzą bez dzieci. Właściciel ma prawo tego wymagać,nie chcesz nie korzystasz z jego usług. Etyka tego postępowania to co innego. Wymysł zarządcy wynika z tego, że budynek powinien mieć odp wentylację, gaz LPG jest cięższy od powietrza i zalega w niższych miejscach. Zarządca zabezpiecza się przed roszczeniem bo uprzedzał że nie można wjechać bo jego budynek nie spełnia norm BHP dla instalacji gazowych pod kątem odp wentylacji. W warsztacie miałem auto z LPG i w nocy włączysz się alarm, okazało się że instalacja klienta nie była za szczelna a czujnik wykrył odp stężenie i wył, więc różnie to bywa z tym. Teraz na noc nie zostawiam aut z LPG w środku na podnośniku. Staram się kończyć i zostawiać przed garażem.
    Screenshot_20191209-151312~2.png
    1440 x 1181 - 239K
    Screenshot_20191209-151627.png
    1440 x 2560 - 381K
    Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • Rapid Spaceback | 1,2 110 KM | 2015 | Style | Beż cappucino | 25 500 | 3City | 6-F
  • Czyli z prawniczego na nasze?
    Rapid LB | 1.2 MPI + LPG | MY15 | Active | 180 000 | Wawa
  • W sumie ten zakaz po części wynika z ustawy Prawo Budowlane. W budynkach z instalacją z gazem ziemnym nie może być używany gaz LPG. Druga sprawa to nie wolno stosować instalacji LPG w pomieszczeniach z posadzką poniżej poziomu terenu bez odpowiedniej instalacji wentylacyjnej.
    Rapid 1.2 LB 90KM z LPG MY 2017 Ambition Biały 131000km Bełchatów

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Dzięki Tobie forum będzie funkcjonowało nadal!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?
https://www.compero.pl