FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Rapid i bezowe wnetrze/tapicerka - jak dbac ??
  • Panowie, jak nic nieoczekiwanego sie nie zdarzy w przyszłym tygodniu zamawiam  auto. Moj wybór padł na kolor braz topaz i elegance w wersji z bezowa tapicerka i wnętrzem. (tak naprawdę to zony wybór - nie chce słyszeć o zadnym innym połączeniu a z zona sie nie dyskutuje)

Do posiadaczy takiego wnętrza pytanie - Jak o to dbacie o siedzenia np ?? podobno mocno brudzą sie np od dżinsów ??.
    mysle juz za wczasu o poszukaniu i kupieniu jakiegos pokrowcowa albo jeszcze lepiej mat na siedzenia (cos w stylu tych koralikowych czy grzewczych ale nie takie mocno oldskulowe :) tylko zwyczajne materialowe)

Druga sprawa - dzrwi tez sa bezowe - tutaj mam pomysl zeby je jakos okleic na dole folia transparentną.

Co o tym myslicie ? 

Rapid LB | 1,2 105KM | MY15 | Elegance Max beżowy | Brąz Topaz | Warszawa
  • Super kolor jest po to by nim się cieszyć. Jeśli siedzenia czy boczki częściowo przykryjesz - to stracisz urok koloru i frajdę dla oka. Nie mam takiej jasnej tapicerki - ale nie potrzebuję żadnych pokrowców. Utrzymanie czystości też mam w normie.
    Z drugiej strony - dla kogo tak chcesz "oszczędzać" tapicerkę? - dla drugiego właściciela za 6 - 10 lat? Ciesz się tym co masz/będziesz miał, a ewentualne problemy rozwiążesz sam p.pom. środków do czyszczenia tapicerki, a za 2 - 3 lata skorzystasz z profesjonalnego mycia wnętrza.
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Zgadzam się z jercenem... dla kogo oszczędzać tapicerkę.. ok czasami się zabrudzi - trzeba wyczyścić. Ale kupując jasną tapicerkę, żeby ładnie wyglądała (bo wygląda) i potem ją zasłaniać (pokrowcami, matami), chyba trochę mija się z celem.

Pomijając już temat tapicerki, i kontunuując wątek jercena żeby dbać o auto dla "drugiego właściciela" to idealnie byłboby wejść na poziom - kupuje się auto za 60 tyś. jeździ 3-4lata (aż sie skonczy grawarancja), sprzedaje za ok 30 tyś (ok, tracąc dużo na wartości itp.) i dokłada odłożone przez 4 lata 30tyś zł i znów wyjeżdza nowym samochodem z salonu :) i ma się znów ten komfort że jak coś się spierniczy to Cie to nic nie interesuje...
  • Kris, znajdź sobie dobrą pralnię tapicerki. W Łodzi mógłbym ci polecić firmę, która pierze do skutku. Czyli np. robią 7-8 sesji płukania po praniu. Aż woda będzie lecieć czysta. Nie baw się w pralnie, które myją w parę godzin. Mając taką tapicerkę musisz kalkulować raz do roku, w okresie ciepłym, że odstawiasz auto do profesjonalnej pralni na 1-3 dni.
    Wcześniej miałem Audi z jasnym beżem, więc znam ból, ale wnętrz było piękne...
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • no dobra jak nie maty to moze jakis dobry impregnat ? i srodek do czyszczenia zeby na biezaco reagowac ?
  • Uważam ze mata to dobry sposob, ja tak zamierzam robić. Argument ze po co dbac o tapicerke ( dla drugiego wlasciciela) jest troche dziwny, nie wiem jak kto ale ja nie specjalnie lubie jezdzic w brudnym aucie. Auto bedzie sie miało kilka lat wiec kwestia gustu jezdzic przez ten cały czas w uświnionym samochodzie. Do tego problem jest jak sam kolega @krisr77 napisał głównie z jeansami i tylko wtedy warto bardziej zwrócic uwage na powstałe zabrudzenia zwyczajnie od samego siedzenia i potu, bo ten brud piekielnie cieżko schodzi, wiec mata od czasu do czasu to nie jakaś uciążliwość. Co do reszty jasnych elementów to pewnie trzeba bedzie troche uwazac no i detergenty co jakis czas.
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • a najlepiej to i impregnat i dobry srodek (pianka) w schowku w aucie zeby na swiezo usuwac powstale zabrodzenia no i mata.
    problem jest w tym ze po pobieznym przejrzeniu allegro nie widze zadnych w miare nie wsiowych - albo koralikowe, albo grzewcze albo jakies pseudo tuningowe :(
    Gross81 - jakbys cos wyszukal - wrzuc link :)
  • Hej chłopaki,
    jesli moge cos wtrącić to nie ma sensu zamartwiania sie na zapas i okładania siedzeń pokrowcami bo tylko zakryjecie to co cieszy oko :)
    posiadam spacebacka czarnego właśnie z beżowym wnętrzem od listopada 2013 przeżyłam jesień i zimę i bardzo często jeżdzę z 4-latkiem na pokładzie i jeszcze do tej pory tapicerka nie wymaga prania w pralni. Nie zauważyłam też żeby jeansy farbowały siedzenia. Beżowe drzwi także wyglądają super. Jak mały przybrudził siedzenie butem to wystarczy szmatka z mydłem i po problemie. Środek auta czyszczę chusteczkami do aut a elementy chromowane irchą. Beżowe wnetrzę jest przepieknę zdecydowanie polecam i wcale nie jest jakoś bardziej wymagające niż czarne bowiem jeśli ktoś tak jak ja lubi jeździć w czystym aucie to raz na jakiś czas trzeba i tak posprzątać bez względu na kolor środka ;)
  • @Spaceback2013 no to chyba nie jezdzisz na dłuższych trasach, bo niestety od jeansow sie bardzo brudzi i to ciezko wyczyscic, miałem tak na jasnej skórze w poprzednim aucie. Ale skoro tak piszesz to jeszcze lepiej, mniej kłopotu bedzie ;) O drzwi to tez jakos specjalnie sie nie martwie, z tych plastyków pewnie łatwiej będzie wyczyścic.

@krisr77 jeszcze nie szukałem, jak cos znajde ciekawego podrzucę ci ;)
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • jercen i
    Spaceback2013
     mają rację nie ma co sie przejmować za bardzo tym co będzie. Tylko trzeba na bieżąco czyścić i będzie dobrze choćby przy dziecku. Nie posiadam takiego koloru tapicerki ale przed kupnem rapida oglądałem auta używane z podobna tapicerką i nie były aż tak strasznie zużyte.Jeśli skoda nie pogorszyła jakości materiałów to nie macie co sie martwić.
    Rapid SB/1.2 MPI/MY14/Ambition komfort/ Szary metalik
  • Cze.
    Do czyszczenia wszelkich powierzchni polecam najzwyklejsze szare mydło + ścierka z mikrofbry. Taki zestaw sprawdza się zarówno w przypadku tapicerki jak i plastików.
    Miłego szorowania...
    Skoda Rapid SB|1.2 105KM|MY14|Elegance Max + Emotion|Czerwony Corrida|10800km
  • Uważam (za czym przemawiają doświadczenia paru lat z beżowym wnętrzem audi), że nie tak ważny jest detergent, ale istotne jest płukanie. Podobnie jak @slash używam mydła, tylko marsylskiego, bo ładniej pachnie. Do tego mogą być mydliny z octem. Nie ważne w sumie czy jest to spray do tkanin samochodowych, czy też odplamiacz do tkanin, albo zwykłe mydło. Jeżeli tkanin dobrze się nie wypłucze, to w tym samym miejscu wróci plama, tylko większa :)
    Najlepiej zdemontować fotel, lub kanapę i płukać tak długo, jak woda nie jest idealnie czysta. Czasami to jest 5-6 cykli prania (jeżeli używamy maszyny z opcją prania), czasami płukanie trwa tyle, co pranie. Najgorszy jednak to samochód niedosuszony, więc nie ma co łapać się na promocje prania całego wnętrza w parę godzin... Fotel trzeba po porządnym praniu zostawić na co najmniej jeden dzień na słońcu i potem sprawdzić czy doschło. Jak będziemy używać wilgotny i np aura też będzie wilgotna to mamy gwarantowaną pleśń, lub grzyb...
    Tapicerkę można spokojnie wyprać porządnie w warunkach domowych, jak nie chcemy,lub potrafimy to poświęćmy trochę czasu na znalezienie porządnej firmy piorącej. 
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • Jak sie zrobia porządne smugi od jeansów to szarym mydłem możesz sobie mydlić dzień i noc, takimi sposobami co piszesz to można sobie osunąć brud np od butów dzieciaka a opieram sie tez o doswiadczenia ze swoja jasna tapicerką. Nie wiem jakie sa materiały w rapidzie, byc moze rzeczywiście łatwiej utrzymać w nim czystość (oby), to sie dopiero okaże w użytkowaniu.

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Zyskaj nawet 850 zł w promocjach konta Millennium 360° i Konta 360° Junior!
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?