FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Co wiemy o silniku 1,2 MPI 75KM
  • na początku pokazywało 8,2l
    Rapid SB 1.2 75km 2014 Ambition Czerwień Corrida 15600 Wodzisław Śląski
  • Tomcio, a pamiętasz może jakiś taki fatalny dzień pełen korków, robót drogowych i tego typu nieprzyjemności i kojarzysz ile wtedy pokazał Rapid średnią?
    Dociekam bo Kraków, że jest zakorkowany to wiadomo nie od dziś, a nie chce po tych obiecujących około 6 litrach w cyklu mieszanym jak się domyślam mocno się rozczarować stricte w mieście.
    Pozdrawiam
    Rob9
  • no jak tak tylko w mięscie smigam to i 9 litrów pokazuje.ale to uroki korków w miescie]
  • Mój pali w mieście 7 z klimą 7.5 w trasie można zejść poniżej 6.chciałem zapytać was czy też odczuwacie podczas postoju lekkie drgania przenoszone z silnika do kabiny a dokładniej na kierownice a czasami na fotel.Przy 6,5 tys.km. wymieniana była poduszka pod skrzynią biegów i wydaje mi się że odczuwalne drgania pojawiły się właśnie po wymianie tej poduszki.Serwis oczywiście mówi że wszystko ok. ,że to 3 cylindry to tak może drgać.
    Rapid LB | 1.2 MPI 75KM | MY13 | Active | Błękit Pacific| 98000km | Warszawa
  • Umnie nic takiego nieczuć.Na postoju z włączonym silnikiem czasem zastanawiam się czy silnik wogóle pracuje :)
  • No właśnie przed wymianą poduszki wydaje mi się ,że drgań nie było.Chciałbym żeby jeszcze inni koledzy posiadający ten silnik dokładnie to sprawdzili ,bo jeżeli u was żadnych drgań nie ma  będę walczył z serwisem aż do skutku.
  • umnie na 100% niema
  • drgania były, ale ustały - serwis twierdził, że na postoju przełączał się przemiennie z benzyny na LPG i stąd te drgania. przeprogramowali i chodzi tylko na LPG - drgań już nie ma.
    Rapid LB | 1.2 MPI + LPG | 2014 | Ambition Komfort | Beż Cappuccino | 105000+ km | Leszno (wlkp) & Zielona Góra
  • u mnie są.jestem pewny że to po wymianie poduszki.tamta musiała być lepsza i dobrze tłumiła ale się rozleciała .zresztą nie tylko mnie się rozstukała. na skodaclub w zakładce rapid jest temat stukanie pod silnikiem.jak ktoś jeszcze mógłby sprawdzić te drgania to bardzo bym prosił.
  • u mnie rapid 2014 produkcja marzec  silnika jak by nie bylo :) 
  • Bo go tam nie ma......hehe...
    Rapid SB | 1.4 DSG CAXA 122KM | MY14 | Elegance | Biel Candy | 112000km | W-wa
  • Wiem że odbiegne troche od tematu ale powiem wam że wybór tego silnika do jazdy po mieście jest wręcz idealny.Miałem okazje jeżdzić kilka dni Rapidem z silnikiem 1,2TSI 85km i powiem wam że ten silnik do miasta się nienadaje.Może na trasy i owszem ale jeśli chodzi o jazde po mieście to MPI jest o wiele lepszy.
  • Tomcio, dlaczego uważasz, że silnik 1,2 TSI 85 KM nienadaje się do miasta?
    Rapid LB | 1.2 CBZA 86 KM | MY14 | Ambition Komfort | Błękit Pacyfic | 11000 km | Mińsk Mazowiecki
  • Lepiej sie zbiera MPi przynajmniej z mojego doświadczenia ale oczywiście to tylko moje zdanie
  • Nie miałem przyjemności jazdy z silnikiem MPI, więc nie mam porównania:)
    Rapid LB | 1.2 CBZA 86 KM | MY14 | Ambition Komfort | Błękit Pacyfic | 11000 km | Mińsk Mazowiecki
  • Też nie miałem przyjemności, ale suche dane mówią co innego.
    1.2 MPI 0-100 km 13,8 s
    1.2 Tsi  0-100 km 10,3 s
  • @Tomcio - chyba grubo się mylisz. Silnik 85KM stworzony jest do miast i na krótkie trasy. W trasie z powodu braku szóstego biegu przy 150 jest głośno.Wiem bo taki mam.
    Silnik MPI jest wyłącznie do miasta w którym nie będą trąbili na Ciebie jak wolno ruszasz ze świateł. Jeździłem wszystkim benzynowymi silnikami Rapida i niestety ale MPI jest mułowaty w porównaniu do 85KM. Różnica ok 3,5 sek 0-100km/h jest widoczna.
    MPI super spisuje się w trasie. Jak go rozpędzisz i lekko deptasz gaz to faktycznie mało spali, ale o szybkim wyprzedzaniu z np 3 osobami na pokładzie zapomnij.
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • Mówie ze to moje odczucia.To spróbuj na 3 biegu rozbujać TSI z prędkości 30km/h bez redukcji,MPI robi to bez problemu.
  • TSI faktycznie do momentu włączenia turbo (1,5 tys. obr) jest mułowaty i jeśli ktoś go zdusi to bez redukcji będzie miał problem. Ale patrząc na charakterystyki przy 2 tys MPI ma 20 kW i ok33Nm, a TSI 32 kW i ok 43 Nm, więc nie zgodzę się z Tobą że MPI zbierze się szybciej.
    UWAGA: silnik TSI przy 2000 obr/min ma już pełny moment obrotowy 160 Mm.
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • wiesz to są suche fakty na papierku ja sobie sprawdziłem oba w praktyce i mam poruwnanie.Każdy ma inne zdanie więc chyba niema sensu się wykłucać

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?