FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Spalanie 1.2 TSI 110 KM
  • Witam,faktycznie spalanie ok.9 l jak pisze kolega @slawekaj nawet w jeżdzie miejskiej jest za duże.W moim przypadku przy jeżdzie miejskiej dziennie wykonując krótkie odcinki do 15 km tam i z powrotem i używając czasami klimatyzacji spalanie nie przekracza 7,0 l - myślę,że jest to dobry wynik spalania,nawet przy silniku 1,2 TSI 86 KM.
    Pozdrawiam !!!
    * RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
  • 15km to nie jest krótki odcinek, chyba, że jest to suma krótkich odcinków.
    Jak Wy robicie spalanie 7 litrów przy jeździe odcinkowej do pięciu kilometrów to ja nie wiem ale to już o cuda sie ociera. Mam tylko nadzieje, że nie podajecie spalania z wyświetlacza komputera tylko z tankowań.
    Corolla | 1,6 132KM | MY18 | Classic Plus | Czarny | EPi
  • Witam,podałem spalanie tylko według wskazań mojego komputera pokładowego MAXIDOT,ale w najbliższym czasie zrobię eksperyment z tankowania,wtedy będzie wiadomo jak sprawa wyglada faktycznie z założeniem,że bedę robił te same krótkie przebiegi w mieście,tym bardziej,że na dłuższy wyjazd na razie się nie zanosi.
    Pozdrawiam !!!
    * RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
  • I wtedy bedziesz miał wiarygodny wynik. To co podaje komputer, czasami cieszy a czasami przeciera sie oczy ze zdziwienia. Tak czy inaczej jesli mi auto, ktore ma turbinę , ponad 100 koni i moment dostępny od 1500 obrotow z klima na maxa pali w miescie, na krótkich odcinkach do 5 km 8/9 litrow to jest to dla mnie norma i nie bede sie zastanawiał czy sie cos zepsuło.
  • Wskazania spalania w R sa calkiem wiarygodne, najczesciej zaniżają ale w granicach 0,3l, odcinek 15 km to zaden dystans do uśrednienia spalania, z pewnością nie bedzie przy takim wiarygodne wskazanie.
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Dziękuję Panowie za okazaną pomoc i wypowiedzi...pokrzepiające...zacznę od podpięcie do kompa zobaczymy...moja tzw. Panika wynikła z faktu że w poprzednim okresie letnim nie mialem aż takie wzrostu spalania ...przeciwnie był nawet spadek po zimie i brak drastycznej zmiany w okresie używania klimy...jeszcze raz dziękuję
    Pozdrawiam
    Rapid SB |1,2TSI105KM|MY2015| AmbitionMAX | biel candy | 14000km| Płock
  • Oo około 10 kwietnia tego roku zrobiłem 3300 km, głownie do pracy. Spalanie u mnie nie przekroczyło nigdy granicy 6 litrów.
    RAPID LB/1,2 TSI 81kW/2016/ACTIVE
  • Ja teraz zrobiłem trase 420km z czego połowa autostrada połowa zwykłe drogi na pokładzie 4 osoby i pełny bagażnik spalanie wyszło 5,2l na kołach 16". Jazda taka mieszana po 8-9 km po miescie trochę trasy itp. średnio 6,6l od czasu odebrania auta z salonu. Przebieg ok 2tyś km
    Octavia LB |1,2 CYVA 128KM 250 Nm chip|2018 |Clever| biel Candy | Jelenia Góra
    Diagnostyka i naprawa VW/AUDI/SKODA/SEAT
  • Po 3 tyś km średnie spalanie 6,0l, 70% trasy 30% miasto
    Rapid SB | 1,2 TSI 110 KM | MY17 | Style Max + Dynamic | Błękit Race | 13k km | Śląsk
  • Trasa z Kleczewa ( 62-540 ) do Piotrkowa Tryb., do Konina jak ruch pozwolił, od Konina do Piotrkowa tylko i wyłącznie trasa ( tempomat ustawiony na 110 km/h ) z przerwą na bramkę, dane z kompa :

IMG_5170.JPG
    3264 x 2448 - 1M
  • Komputer dobrze  wskazuje średnie spalanie. Prawie zawsze porównuję jego wskazanie z tym co wleję do baku na stacji. Zawsze tankuję pełny bak (z reguły na tej samej stacji) i zawsze do pierwszego "wybicia". Wynik zgadza się co  do przecinka. Mam przejechane prawie 10000 km. Mnie samochód obecnie pali średnio 5,2 l/100 km (głównie trasa Rybnik - Gliwice (ponad 30km)).
    Rapid LB | 1.2 110KM| MY16| Ambition Max| Błękit denim| 10000km | Rybnik
  • Dziś trasa Siedlce - Mrągowo - Siedlce, ok. 480km, średnie spalanie wg komputera 4,8.
    Rapid LB/ 1.2 110KM / MY17/ Active Max + dodatki / Czerwony Corrida / Siedlce
  • Jaka prędkość ? Max 100 ?
  • Tak. Mniej więcej zgodnie z przepisami, poza tym tak wszędzie dozwolone max 90.
    Rapid LB/ 1.2 110KM / MY17/ Active Max + dodatki / Czerwony Corrida / Siedlce
  • Trasa z Katowic na Kaszuby przez A1 576 km spalanie 6,1 tempomat na autostradzie ustawiony na 130 km/h. Śr. prędkość wg komputera około 105 km/h
    Rapid SB | 1,2 TSI 110 KM | MY17 | Style Max + Dynamic | Błękit Race | 13k km | Śląsk
  • A dlaczego tempomat na 130 jak dozwolone 140?
  • Może nie chciał szybciej jechać ?
    Po drugie każdy km/h więcej ponad 120 km/h podnosi wyraźnie spalanie więc może sobie ustalił takie optimum prędkości do spalania a i może nie chciał katować nowego auta :)
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • Dokładnie tak jak pisze grzesk mogłem ale nie chciałem ze względu na spalanie :)
    Poza tym dojeżdżając codziennie autostradą do pracy widać po ludziach  (którzy też jadą do pracy lub z pracy ) że mało kto jedzie te dozwolone 140 km/h. Zwykle prędkość oscyluje 110-130.  Mało kto goni, no chyba, że ma firmowe :)
  • Dzięki za odpowiedź :-) Ja preferuję jazdę na dozwolonym limicie, ale rozumiem względy ekonomiczne :-)
  • @tommy81 jaki jest dla Ciebie ten "dozwolony limit" ?
    Rapid LB |1,2 TSI 63 kW LPG | MY15 | Elegance Max | Błękit Race | 27500 | Hanysowo der Hauptstadt

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 650 zł w promocji konta Millennium 360°
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?