FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Jakie hamulce?
  • Witam, mam pytanie czy wszystkie Rapidy mają hamulce tarczowe, czy np. słabsze wersje maja z tyłu bębny? Jak ze skutecznością układu hamulcowego?
  • Tarcze są w wersjach 105 kM i chyba w dieslach, w 85 kM z tyłu są bębny - sprawują się bez zarzutów.
    Rapid LB/ 1.2 85 KM / MY 13 / Ambiente/ srebrny / 199 600km/ Śląsk - okolice Gliwic
  • Mogę potwierdzić, że w wersji 105km są z tyłu tarcze.
  • fajnie, dzięki za informację! Zastanawiałem się czy w każdym Rapidzie są tarcze czy jeszcze dają bębny.
  • Nie wiem dokładnie jak jest w rzeczywistości ale odpowiedź na to pytanie jest w cenniku. Rapid z silnikiem 1.2 MPI 75 KM ma z tyłu bębny w każdej wersji wyposażenia. Do tego w Active tylko auto z silnikiem 1.4 122 KM ma tarcze, pozostałe silniki mają bębny. Może to się zgadzać bo jeździłem wersją Ambition 1.2 TSI 105 KM jak i wersją Elegance 85 KM i oba auta miały tarcze. Więc tylko Active ma bębny i silnik 75 KM w pozostałych wersjach.
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • kazikkasp - mam 1,2-85KM i mam tarcze na obu osiach.
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • @amiskiew - bo masz inną wersję niż Active dlatego masz tarcze
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • A czy ktoś z Was wymieniał już może tarcze i klocki? Jeśli tak to przy jakim przebiegu? Bo zasłyszałem gdzieś, że przy rapidzie to już przy ok30tys km trzeba zrobić gdzie norma z tego co wiem pierwszej wymiany to ok60-80tys..?
  • Witam,czy ktoś może mi potwierdzić na 100 %,czy w Skodzie Rapid Liftback z silnikiem 1,2 TSI 85 KM w wersji Ambition na tylnej osi są jeszcze bębny z szczękami hamulcowymi,czy są już też klocki hamulcowe jak na przedniej osi samochodu.
    Pytam dlatego,że w najbliższym czasie kupuję ten samochód,a wydaje mi się,że Pan z salonu informował mnie,że klocki hamulcowe na tylnej osi są tylko w wersji z silnikiem mocniejszym,czyli 105 KM.
    Bardzo prosiłbym o wyjaśnienie,najlepiej osobę,która jest użytkownikiem tej wersji,czyli 1,2 TSI 85 KM AMBITION
    * RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
  • Rapid LB |1,2 TSI 63 kW LPG | MY15 | Elegance Max | Błękit Race | 27500 | Hanysowo der Hauptstadt
  • Dziękuję koledze > gumol<,ale taka informacja z folderu - ulotki jaki serwuje nam SKODA jeszcze mnie nie przekonuje,tylko informacja od użytkownika,który jest już w posiadaniu takiego modelu.
    * RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
  • Mam spacebacka 1.2 TSi 85km Ambition, i mam z tyłu tarcze, nie chcę na 100% zapewniać Cię, że w liftbacku jest to samo, ale chyba jest, 
    "Hamulce tarczowe z tyłu (dla Active dot. wyłącznie 1.4 TSI/90 kW; dla pozostałych wersji nie dotyczy
    1.2 MPI/55 kW)" czyli wychodzi na to że będziesz mieć, w active tylko 1.4 122km ma, a od ambision zwyż, już wszystkie z wyjątkiem 1.2 mpi, z mojego rozumowania, jak coś pomyliłem to poprawcie,
    Rapid SB | 1.2 TSi, 85km | MY14 | Ambition | Beż Capucino | 15000 km | Lubelskie
  • Kolego >Adam22<jak byś jeszcze dodał do Twojej informacji,że masz silnik 85 KM to byłbym już prawie na 99 % przekonany,że i w moim będą z tyłu hamulce tarczowe.
  • mam silnik 85 konny, tylko wersja spaceback, a informacje pochodzą z : http://www.skoda-auto.pl/Documents/models/rapid/cenniki/R1ST15151503A.pdf, w nagłówku Skoda Rapid, podróżuj bezpiecznie, informacje dla MY15, 
    pozdrawiam
    ps: tu masz jeszcze fote http://i57.tinypic.com/t6to2c.jpg
    Rapid SB | 1.2 TSi, 85km | MY14 | Ambition | Beż Capucino | 15000 km | Lubelskie
  • andrew61k potwierdzam, są hamulce tarczowe na tylnej osi.
    Rapid LB / 1.2 CBZA 63 kW / MY 14 / Ambition + pakiet Komfort + pakiet na bezdroża / Czerń Magiczna / 76000km / Katowice
  • A ja uważam że auto hamuje zadowalająco i dobrze. Lecz dalekie to jest od ideału i patrząc na wszystkie auta wypada blado, a patrząc na auta z segmentu średnio. Spodziewałem się auta na 5......i mam auto na 5. Z tym że w skali 1-10:p. Podsumowując do sportu toto się nie nadaje. Jest super na codzienne życie. A kolega co wyczekuje nowego auta niech mi odpowie co się stanie jeżeli będzie miał bębny? I drugie pytanie co się stanie jeżeli będzie miał tarcze?
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • Po prostu chciał dopytać, czy będzie miał tarcze, bo sprzedawca wprowadził go w błąd. 
  • Pytam jedynie o skutki tego co będzie gdy będą bębny... Sam chciałbym mieć tarcze lecz bęben w eksploatacji tańszy
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • Jest jeszcze jedno: loteria Skody. Okazało się, że nie ma poprawnego, jednego klucza co do tylnych hamulców. Są wersje z silnikiem TSI 85 i tarczami - ale są wersje (!) TSI 105 z bębnami. Może to już tylko margines ... Ale takie sytuacje już były. 
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Trochę jak z wlewem paliwa, raz na kluczyk raz na centralny zamek :) no cóż :) 
  • Ja mam 85 km z tarczami.MY14, 2013 rok.
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Dzięki Tobie forum będzie funkcjonowało nadal!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?
https://www.compero.pl