FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Ile faktycznie spala 1.2 MPI
  • zakładając, że 7% spalania to PB, a 93% to LPG (tak pokazują materiały reklamowe), przy REALNYM zużyciu PB 1,5l/100km wychodzi 21,43l wyłącznie PB.
    jeśli przyjmiemy, że LPG stanowi 93% mieszanki paliwowej, to przy 7,5l LPG/100 km wychodzi, że samej benzyny powinien spalać 8,064l/100km.
    w ten sposób wychodzi, że te rzekome 7% dotrysku jest nierealne.
    Rapid LB | 1.2 MPI + LPG | 2014 | Ambition Komfort | Beż Cappuccino | 105000+ km | Leszno (wlkp) & Zielona Góra
  • @hatchet
    policz dobrze procenty...bo prawie się udało. 8,064 stanowi 100% spalania. W tym 7,5 jest LPG a 0,56l PB.

+ należy pamiętać, że reklama to tylko dźwignia handlu. Nie uwzględnia rozruchu, rozgrzewania się auta przed przełączeniem na gaz, zakłada też jeżdżenie w jakiś konkretny sposób,
    Rapid SB | 1.2 CBZA 86KM | MY15 | Ambition Max + Dynamic + Pakiet na bezdroża | Czerwień Corrida | 4500km | Lublin
  • Nadal nie wiem jak to obliczyłeś. nie dziel litrów przez procenty tylko odwrotnie 0,07%*1,5=0,105 Pb   0,105*93=9,765  to jest spalanie gazu według katalogu.
    a 7,5 gazu to 0,48825 Pb to jest to co ty masz u siebie
    Taka jest matematyka oczywiście rzeczywistość ma więcej zmiennych ale tego nie będę rozpisywał bo dostanę bana. Pozdrawiam.
    Rapid SB/1.2 MPI/MY14/Ambition komfort/ Szary metalik
  • założyłem, że te 1,5 l benzyny stanowi 7% całości spalania. przy tym założeniu spalanie wynosi ok. 21l.
    Rapid LB | 1.2 MPI + LPG | 2014 | Ambition Komfort | Beż Cappuccino | 105000+ km | Leszno (wlkp) & Zielona Góra
  • Metodyka słaba...
    Przede wszystkim to Twoje 7% jest chyba trochę wyssane z palca. Musisz za każdym razem jak zbiornik gazu będzie pusty dotankować i gaz, i Pb i to porównywać...
    Tak w ogóle to nie wiadomo kiedy jest dotrysk i to jest ból w tej konfiguracji. Już były na to żale (głównie moje ;P).  Na dobrą sprawę nawet nie wiadomo - dokładnie - od jakich obrotów załączają się dotryski 7 i 100%... Lipa.

Moje wyniki: latem dotrysk mi wychodził od 0.54l (na drogach krajowych, spokojna jazda) do 2.05l (tylko miasto). Średnio nieco poniżej 1l. Wyniki z mojego skrupulatnie prowadzonego arkusza kalkulacyjnego na podstawie przebiegów i tankowań. 
    Teraz mi się znudziło prowadzenie rejestru, rzadziej też ja jeżdżę autem, więc dokładnych danych nie mam. Pewnie się zwiększyło o jakieś 10-15% w mieście. Głównie ze względu na późniejsze załączanie instalacji powodowane dogrzewaniem silnika...
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • 4,7 spalil mi na trasie 65 km przy predkosci srednio 70km/h bo na tym odcinku stoi non stop policja i sa radary. Przy predkosci od 90km/h i powyzej ostatnio palil 5.1 L.
  • Ja przejechałem 45 km z prędkością 70km/h i komputer pokazał 4,8
    Rapid LB/ 1.2 MPI + LPG / MY 2015/ Ambition MAX
  • Mnie wyszło, że auto spala 6,45l LPG i 0,35l PB na 100km czyli 14,95zł za 100km. Spodziewałem się gorszego wyniku. Autko ma przejechanie 2500km. Robię dziennie ok 120km głównie w trasie. Jakieś dwa, trzy odpalenia silnika 
  • Witam, w ostatni weekend zrobiłem 1000 km, około 15% miasto, 40% autostrady i drogi ekspresowe (około 120 km/h), reszta krajówki i lokalne,. Klima włączona, 4 osoby i cały bagażnik średnie spalanie przy tankowaniu pod korek 5,8 l/100km. 
    RAPID SB | 1.2 MPI 75KM | MY2015 | Ambition Max | Beż Cappucino | 7000km | Przemyśl
  • przy prędkości 140+/- 20 na autostradzie średnie  spalanie miałem 7,7 l/100 może dużo ale Warszawa Gdynia w 4 godziny

• cezar masz LPG? to całkiem dobre spalanie jak na te prędkości. do 4 tys obr. osiągałem spalania na autostradzie od 6 do 8,4, kwestia jak zawieje. mpi z lpg jest najekonomiczniejszym rapidem :P
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • Ja mam przejechana niecałe 3 tyś i najniżej udało mi się zejść do 6.4l na trasie a w mieście 6.8l
    Rapid SB / 1.2 MPI 75km / MY15 / Active Max / Błękit Pacyfic / 5000KM / Łódź
  • powiedz ile najwięcej :D
  • Mam tylko benzynę bez gazu. Podstawa to jechać jednym tempem, chodź czasem jest to nie możliwe jak musisz hamować z 140 do 50 bo ktoś zajedzie drogę i takie miałem atrakcje. Miałem zalaną 95 na "sieciówce"
  • Warto ten gaz założyć. Może skoda wciąż za 2600 Tobie założy? Po 18000 tyś km się zwraca. Czyli dla normalnego użytkowania rok.
  • raczej 3600 taka cena tylko przy zakupie auta możesz wynegocjować

• witam wszystkich,
    przejechałem dopiero 4000 km, ale dotychczas udało mi się zejść do poziomu 4,2l/100km jadąc pozamiejską drogą w kolumnie samochodów poruszających się z prędkością średnio 80km/h, wynik 4,8-5,0 nie jest trudny do osiągnięcia poza miastem przy prędkościach 100-110 km/h, miasto to co innego - 8-9l/100km to standart, samochód lubi długie proste odcinki i wysokie biegi a nie ciągłe wahlowanie biegami, dla mnie gaz wydaje się bez sensu przy takiej pojemności i ilości koni mech.
  • Barti Wszystko zależy ile i na jakich odcinkach robisz.
    Ładny wynik, polecam sprawdzenie stacji w twojej okolicy. Ja między stacjami miałem różnicę nawet 80 na jednym baku, jakość paliwa ma znaczenie.
  • ano prawda, zawsze trzeba przeanalizować zdroworozsądkowo swoją sytuację i potrzeby, za miesiąc jedziemy naszą rapidką eksplorować Hiszpanię i Portugalię licząc na niskie spalanie w trasie i na miejscu, pozdrawiam cezar
  • @Barti na gazie nie ma różnicy w mocy.

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 850 zł w promocjach konta Millennium 360° i Konta 360° Junior!
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?