Witam. czekam na swojego R. mogę jeszcze dołożyć koło zapasowe, ale zastanawiam się, czy nie wystarczy zestaw naprawczy. Nie chodzi o kasę, nie są to potężne koszty, ale bez koła jest jeszcze dodatkowe miejsce w bagażniku a i mi osobiście na ok 12 lat jazdy nigdy nie musiałem korzystać z koła zapasowego.
Możecie się wypowiedzieć na zadane pytanie?
Jak sprawdzają się zestawy naprawcze? (kompresor + klej) dzięki.
Musi mieć A Swoją drogą to o ile pamiętam rozmowy przed zakupem swojego R, Skoda się wycofywała z instalacji gazowych zostawiając je tylko dla 1,2 najsłabszej benzyny. Dlatego wziąłem diesla. A na polskich drogach lepiej mieć chociaż dojazdówkę, patrząc na to co się po nich poniewiera.
Będę brutalny, ale szczery, jak sobie uszkodzisz felgę na lepszym dołku, tę piankę z zestawu naprawczego chyba przykręcisz sobie zamiast koła i pojedziesz na tym. Miej przynajmniej dojazdówkę. Koło, to zawsze koło.
Pytam się o ten zestaw który chcę używać tylko koło domu a na dalsze wyjazdy wiadomo tylko koło. Też jestem tego samego zdania ale jak masz gaz i chcesz coś większego przewieźć np wózek to liczy się każdy centymetr.
mam pełne koło zapasowe (doliczyli 300 zł, ale w rabacie wyrównali) i wożę bez problemu wózek dziecięcy (składany). nawet jest jeszcze miejsce w liftbacku. a zestaw naprawczy... mimo że mam full opcję ubezpieczenia (z assistance) dokupiłem pełnowymiarowe koło, bo ... gdzie ja znajdę wulkanizatora w nocy, na trasie...
W miejsce koła zapasowego wchodzi mnóstwo rzeczy. Podnośnik samochodowy, skrzynka narzędziowa duża, zestaw naprawczy do kół i wiele mniej lub bardziej potrzebnych klamotów :-) . Od 95 roku używam samochodów i tylko 2 razy złapałem gumę i obie dziury były na tyle małe, ze powietrze spadło dopiero przez noc. A po drugie przez najbliższe lata zamierzam płacić AC+ asistance więc w razie "W' dzwonię i niech się meczą. Nawet w trasę do Bułgarii pojechałem z pianką zamiast zapasówki.
Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
Koło. Z zapasem jak z ubezpieczeniem, lepiej nie korzystać ale jak trzeba dobrze, że jest. Jak uszkodzenie będzie z boku albo za mocne pozostanie laweta. ps. assistance jest ok ale za samą oponę się płaci, niekoniecznie najtaniej.
Przy zakupie dostałem zestaw naprawczy z kompresorem. Ponieważ to rozwiązanie mnie nie satysfakcjonuje (niepraktyczne, nie do każdego uszkodzenia opony) wybrałem inne rozwiązanie: Zamiast oryginalnego koła zapasowego - mam w zapasie jedno z czterech kół z drugiego kompletu (zima/lato). Tak jak tu kilka osób pisze - z zapasu korzysta się rzadko. Stąd opona rezerwowa, wożona w bagażniku nie "starzeje" się w przeciwieństwie do zużywania się opon założonych. Po czasie jest problem - bo trudno dokupić oponę o takim bieżniku do pary. Stąd pytanie - po co kupować zapas? Jak można zakupić komplet 4 pełnych kół, a jedno wozić z autku. Takie rozwiązanie pozwala mi na zmianę kół bez zrzucania opon z felgi 2 razy w roku. Pozdrawiam
@jercen Zamiast koła pełnowymiarowego zawsze może być dojazdówka i wtedy problem z dokupienim opony do pary masz z głowy. :) @pumba160 na trasie wymieniasz koło i po bólu, niezależnie od rodzaju uszkodzenia, jeżeli masz zapas (pełne koło albo dojazdówkę) zestaw naprawczy nie zawsze się sprawdzi, nawet w mieście no i czekanie na pomoc to może być na trasie, kilka godzin w plecy. No i najważniejsze, koszt takiej imprezy. Laweciarz może zażyczyć sobie gotówki a potem z fakturką wyśle Cię do ubezpieczyciela...
Ja wzialem kolo i przydało sie pierwszego dnia po zakupie (opisywałem w którymś z wątków jak rozwalilem opone na jakims kieliszku). Z zestawem nic bym nie zrobił bo powietrze schodziło dosyć szybko po pol godzinie pewnie byłby kapec. Tak wiec koszty jakies astronomiczne to nie sa mam nadzieje ze juz nie bede musial uzywac ale dobrze zeby kolo bylo. A co do dodatkowej przestrzenie to bez przesady i tak mamy pojemny kufer ja w pelni utylizuje do tego celu boczne wneki i siatki. A jakies pierdoly i tak sie zmieszczą pod podłogą.
Rapid LB | 1,2 105KM | MY15 | Elegance Max beżowy | Brąz Topaz | Warszawa
Ja wybrałem koło i myślę, że wyboru bym nie zmienił. Co do bagażnika to w LB i tak pod podłogą jest jeszcze dodatkowy schowek, który wystarcza na moje graty, tak żeby żona nie widziała;)
Ja mam gaz - odpada miejsce na zapas - więc kupiłem sobie cienką dojazdówkę, plus Auto-Casco/Assisstance. Zestaw zajmuje mniej miejsca w bagażniku. Wożę kompresor, przydaje się aby napompować koło w rowerze, albo ponton latem, ale ja się wyleczyłem z samowulkanizujących preparatów naprawczych. Kiedyś jak sobie rozciąłem oponę to stojąc na środku ekspresówki pod Katowicami myślałem, że zestaw naprawczy rozpsikam cały u dilera w salonie.
pełnowymiarowe koło zapasowe: moja sytuacja - niedziela, wieczór, przebiła się opona. Do domu 130 km. Ja w garniturze, pod krawatem, więc zadzwoniłem po pomoc drogową. Przyjechał mechanik i stwierdził: "Dobrze, że ma pan całe koło, bo na sprayu by pan daleko nie zajechał". Na tym nie koniec, bo ... przebiłem i rozjechałem oponę, która nadawała się do wyrzucenia. Nowa przyszła po ok. 2 tygodniach. W tym czasie nie mógłbym korzystać z samochodu, gdybym nie miał koła zapasowego.
Ja też jestem zwolennikiem koła zapasowego, są takie uszkodzenia opony których nie zapsikasz psikaczem. Tak jak ktoś napisał to jak ubezpieczenie, lepiej mieć i nigdy nie skorzystać niż odwrotnie. Jest też bezpieczeństwo. Lepiej zmienić w 15 minut i zmykać niż czekać na poboczu ruchliwej trasy na assistance. Jeżdżąc w trasy, czasami na umówione na godzinę ważne spotkania, albo jeżdżąc z dziećmi, czekanie na pomoc może kosztować zbyt wiele i to nie o złotówki chodzi.
@dodan Przed żoną ukrywam narzędzia, opaski, bezpieczniki itp ogólnie wszystko to co uważam, że może być przydatne w samochodzie;) a moja żona nie lubi jak coś się "wala" w bagażniku, więc schowek jest idealnym miejscem, ona tam nie zagląda. Dostęp jest trochę utrudniony przez gumową wykładzinę bagażnika;)
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.