FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Koło zapasowe czy zestaw naprawczy?
  • @konwel był ten temat i z tego co pamietam 16 tez sie miesci ro R
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Ja do swojej R mam dwa komplety Alu 16 i stalowki 15,ale sprzedawca w cenie  Dodawał zapasowke niechchcial juz schodzić z ceny wiec jest zapas. Tak bym woził któreś kolo z drugiego zestawu,nie wyobrażam sobie tego zestawu naprawczego raz zastosowałem I na wulkanizacji powiedzieli,ze to jest dramat ta substancja dlatego wolę sam w razie co zmienić oponę. A bagażnik nawet z zapasowka mi wystarcza. 
  • @konwel spoko, bo już myślałem, że jakąś laską tam przed żoną chowasz:))
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Jedno jest pewne jak złapiesz gumę i napompujesz środkiem który dostałeś w komplecie może okazać się że z pozoru błaha dziura może kosztować tyle co nowa opona, jak dowiesz się ile firma wulkanizacyjna krzyknie za czyszczenie pozostałości.
    Rapid SB/1.2 MPI/MY14/Ambition komfort/ Szary metalik
  • @dodan to musiałaby być chyba jakaś rosyjska gimnastyczka żeby się zmieściła,nawet jakbym nie miał koła zapasowego;)
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY14 | Ambition Komfort | Blue Race | 28500km | Gdańsk
  • Czy posiadacze dojazdówki mogą powiedzieć czy w LB mieści się ona w pionie? Zwykle koło ok 5cm jest za duże aby wozić je pionowo. Zamierzam mieć dojazd aby było możliwe wożenie go w pionie ale czy to się zmieści?
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • W LB mieści się pełnowymiarowe koło 15 w pionie, nie pamiętam tylko czy z półką czy bez;) dziś jadę wymienić opony na letnie to sprawdzę.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY14 | Ambition Komfort | Blue Race | 28500km | Gdańsk
  • Dojazdówka ma podobną średnicę jak pozostałe. Różnią się minimalnie. Tu na forum już był wątek o wielkościach i wymiarach kół. Jedyne co będzie utrudniało przewóz takiego koła - to mocowanie. Samo koło ma swoją wagę i bez dobrego zamocowania w czasie jazdy czy pokonywania zakrętów będzie nieźle tańczyło w bagażniku. Samemu też można sprawdzić takie rozwiązanie, porównując średnicę swojego koła z wysokością bagażnika w miejscu, gdzie koło będzie zamocowane.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • pełnowymiarowa 15ka w pionie bez półki
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • W standardzie dostałem zestaw naprawczy ale ruszony odrobioną przezorności zakupiłem w wulkanizacji za 120zł używany podnośnik, klucz i zapas. Akurat w dzień świąteczny, gdy miałem zapakowany samochód po dach przeciąłem o krawężnik oponę z boku - pech jak jeden na milion. W moim przypadku zestaw naprawczy by mi nie pomógł i byłbym uziemiony na święta, a tak na używanej oponie dojechałem. 

•  Bo to tak jest, że jak weźmiesz parasol to nie pada, a jak nie to ulewa.
    Nigdy nie miałem tzw. gumy, ale zapas zawsze wożę, żeby odstraszyć "złe moce" :)
  • Dokładnie tak jak pisze lukasz13 nie weźmiesz a będziesz mokry!
    Przez 12 lat nie miałem gumy- raz pajac z naprzeciwka na łuku zajechał mi drogę
    ratują się uciekłem na pobocze zahaczyłem o kamień i nowa opona była załatwiona na amen - szczęście że miałem zapas a nie zestaw naprawczy! Wzywając pomoc pewnie z pół dnia bym spędził na poboczu a tak 15 min i w drogę dalej. Zapas zawsze w bagażniku- nawet jak by go nie było to bym kupił.
    Toledo LB/1.2CBZA 86/MY2014/Reference/Czarny/44300km/ Kerry
  • Wykorzystując punkty mocowania ładunku również rygiel-hak kanapy (tez jest do mocowania ładunku) koło świetnie w pionie stoi. Celem jest koło w pionie z półką. Może mniejsza dojazdówka?
  • A ja się chyba mocno wyłamałem i zamówiłem za 850 zł pełnowymiarowe koło na feldze Dione jako 5 koło w pełni funkcjonalne które mam zamiar co 5000 km wymieniać rotacyjnie. Wydłużę przez żywotność to całego kompletu ogumienia.
    Rapid LB I TDI 105 KM I MY15 I Elegance MAX I Blue Denim I61290 km I Żnin
  • Ciekawe czy będzie Ci się chciało je wymieniać dwa razy w sezonie... Trzymam kciuki, ale nie znam nikogo, kto by wytrwał w tym postanowieniu :)
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • @thomas - możesz tak robić - pod warunkiem, że nie masz opon kierunkowych. Jak stwierdzisz, że masz kierunkowe - sprawa znacznie Ci się skomplikuje.
    A do tego co pisze halif dołóż jeszcze 2 wymiany rocznie opon letnie/zimowe ...
    A tymczasem w garażu leżą 4 opony (albo jeszcze lepiej całe koła) drugiego kompletu. Takie rozwiązanie jest dla mnie bardzo nieekonomiczne i wymagające czasowo.
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Szach mat= 26400 km kapeć. Dobrze że piękny, pełny i jednakowy zapas. Można zarabiać dalej i sprawa równomiernego zużycia rozwiązana. Jutro zmierzę dokładnie i powrotem jakie jest zużycie opon do tej pory.
    P.s.
    Czujniki ciśnienia działają i to dobrze. Opis w zaletach.
  • @supermajku - na prawdę podziwiam jak sobie to fajnie zaplanowałeś! Na to przebicie opony przed trzydziestką... no normalnie mistrzostwo świata. Faktycznie Szach i mat.. :D
    (sorry za OT)
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • Odgrzewam kotleta:) ma ktoś na sprzedaż coś, co mogłoby służyć za koło zapasowe - jedna felga 15 calowa, 5x100, obojętnie jaka opona.
  • pumba160- ja na dłuższe trasy wkładam do bagażnika zimówkę na feldze stalowej. No chyba, że na zimę masz same opony to niestety pozostaje kupienie zapasówki.
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

Zyskaj nawet 650 zł w promocji konta Millennium 360°
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • Otwórz PKO Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
  • Do promocji możesz przystąpić do 20 marca 2025 r.
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?