@Maciek_1991 miałem analogiczna sytuacje tylko z akumulatorem, po miesiącu grzecznego oczekiwania zadzwoniłem i konkretnie domagałem się wymiany, o dziwo na drugi dzień dotarł do aso :) Czyli działają wszędzie tak samo
Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
Po dzisiejszej wizycie w ASO zostaje mi tylko rzecznik praw konsumenta. Poinformowano mnie,że gwarancja na auto skończyła się i gałka nie podlega już gwarancji.
Jest cos takiego, jak gest dobrej woli z ktorego serwis moze skorzystac w ramach podtrzymania dobrej opinii o marce czy serwisie...... ale to już temat rzeka.
Witam,czy gałka zmiany biegów się wytrze szybciej,czy póżniej to zależy od materiału z jakiego jest wykonana,a z drugiej strony od samego użytkowania jej.Jeżeli kierowca zbyt często nie trzyma ręki na gałce,zbyt często nie operuje zmianą biegów,przerzuca biegi tylko palcami a nie cała dłonią - to gałka nie wytrze się zbyt szybko.Piszę z własnego doświadczenia,gdyż w poprzednim moim samochodzie po 12 -letniej eksploatacji gałka była wytarta nieznacznie z jej prawej strony,natomiast mój zięć preferuje jazdę przy jak największej zmianie biegów,trzymając rękę ciągle na gałce - efektem tego jest,ze gałka już jest mocno wytarta,niestety taka jest prawda. Pozdrawiam !!!
* RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
andrew61k - fakt, że jak się czegoś częściej używa to zużywa się szybciej, ale jakby Skoda robiła gałki z dobrego materiału to nie wycierałyby się tak szybko. Ja jeżdżąc głownie w mieście i hamując silnikiem prawie nonstop trzymam w ręce gałkę. Robiłem tak w poprzednich samochodach i wytrzymywały spokojnie kilka lat bez skazy. Ciekawe kiedy zgłosi się ktoś komu wytarła się gałka w automacie :-)
Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
pytalem juz w tym watku ale w sumie nie otrzymalem odpowiedzi ... od jakiego mniej wiecej sredniego przebiegu zaczyna sie wycierac ? u mnie na razie 14tys i zero sladu zuzycia - wolalbym wymienic przed koncem gwaranacji a do tego czasu na budziku bedzie przypuszczam max 30 tys
Rapid LB | 1,2 105KM | MY15 | Elegance Max beżowy | Brąz Topaz | Warszawa
Bo chyba nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zalezy jak pisza koledzy wyzej od stylu jazdy, partii ktora byla montowana itp. Ja mam 30 tys i gałka jak nowa a reka prawie ciagle na gałce i czesto wachluje biegami.
Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
Ja przy 20 tyś. miałem wyraźne przetarcie. Szacuję, że pierwsze objawy pojawiły się już przy 15 tyś. Przetarć szukaj z prawego boku, od strony biegu 5. To od dociskaniu dźwigni podczas wrzucania 1 i 2.
Moim zdaniem jest to kwestia z jakiego materiału zrobiona jest ta gałka, ja mam 80 tys. przebiegu, ręka prawie cały czas na gałce i... gałka jest jak nowa, jak na razie:)
Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
@sethcracow - albo trzecia możliwość. Škoda nie uczy się na błędach i dalej montuje gówno, myśląc, że tym sposobem dociagną do końca gwarancji. Laguną jeździłem 10 lat i gałka się nie wytarła. PS Uścisk może i mam silny, ale to od ćwiczeń, a nie od tego o czym myślisz :)
Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
Hehe - ja mam 14-letniego Focusa - gałka jak nowa a że tak jak Ty jeżdżę w zasadzie w większości po Krakowie to cały czas ją głaskam. Coraz bardziej się zastanawiam czy dokonałem dobrego wyboru nowego auta :[
Skoda Octavia III FL / 1.2 TSI 85KM/ 2017/ Ambition/ Pacific Blue/ 2500/ Kraków
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.