FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Przeglądy rezygnacja z QI6 na rzecz QI4? Olej 0W40.
  • W tematach olejowych sporo jest dyskusji.

Pewnie wszystkie rapidy od dłuższego czasu produkują z przypisaniem serwisowania w "Long Life". Pytania czy do tych, którzy w "Long Life" nie wierzą:
    1/ Czy decydując się na częstsze wymiany oleum zmienialiście wskazania komputera by pilnował wymian co 15 tys?
    2/ Jeśli ktoś przeszedł na olej 0w40 (5w40) - czy obserwujecie wzrost zużycia paliwa, ew. niższą temperaturę oleju?
        (różnica w lepkości przy 100 st C dla 0w40 (5w40) to zazwyczaj c.a. 2 mm2/s w relacji do 5w30 LL)?

LB|1.2 CJZD 110|MY17|Ambition|
  • Wystarczy ze zostaniesz przy seryjnym oleju, ale wymienianym co max 15 tyś km.  

Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • Ja mam zmieniony na 15 tys. 
    Leje zwykły olej (5w30), a nie LL.
    Przy tej zmianie komputer przestaje pokazywać temperaturę oleju.
    Rapid SB I 1.2 TSI 105KM I MY15 I Ambition Max I Warszawa
  • Więc tak,
    Ja z włąsnej woli przeszedłem z LL na okres stały.
    ASO przekodowało MaxiDot-a.
    Leje Millersa 5W40. (Temepratura oleju w stesie max 99 stopni Celsjusza)
    Na oleju LL w stresie mialem max 107 stopni Celsjusza.
    Teraz uwaga co do stałego okresu:
    - Przy zmianie na stały okres znika kontrolka ciśnienia oleju (czerwona)
    - Przy zmianie na stały okres znika temepratura oleju na MaxiDot (da się ją bezproblemowo właczyć za pomocą VCDS)

Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Ambition MAX | Grafitowy Metalic | ok 80 kkm | DW | Ø 6,7 l/100 km
  •  Dziwna to zależność... z tą temperaturą oleju. U mnie wskaźnik cały czas pokazuje przegląd po 2 latach /pewnie mam "standardowe warunki"  eksploatacji (lub lepsze)/. Chyba zostawię Q16, a te wymiany po 15 tys. to będzie "ekstra-nadprogramowa" opieka.

Co do lepkości jeszcze się zastanawiam...
    @lookashECL - spalanie Ci nie wzrosło?
  • @lookashECL , ten 5W40 do TSI to nie trochę za "grubo" ......?  Ja do "starego" 1,6 MPi leje obecnie LM 0W40 i nie ma żadnych problemów.....
    Corolla | 1,6 132KM | MY18 | Classic Plus | Czarny | EPi
  • @yunior - na oficjalnej stronie dystrybutora LM w PL nie ma już LM 0W40. Między 0w40 a 5w40 nie ma dużej różnicy w lepkości wys. temp.
  • Zobacz na .de . Między olejem 5W40 a 0W40 ogolnie jest przepaść. Moim skromnym zdaniem "najgrubszym" olejem jaki mozna zalać do nowoczesnych silników TSI jest 5W30 a lepsza opcja
    jest 0W30/40 tym bardziej, ze oleje z 0 na poczatku maja obecnie chyba najlepszy realny skład. Zadzwon sobie do oilspa.pl, Konrad ma spora wiedzę i na pewno  bardziej merytorycznie ode mnie wyjaśni przewagę olejów 0W40 nad innymi, szczególnie w TSi.  

• Na .de czy innym .com może być cokolwiek. Jeśli oficjalny importer nie oferuje towaru w PL - to ja nie szukam okazji. Nie mam zaufanych dojść. Dla 0w40 w tym momencie wychodzi albo Castrol albo Mobil.
  • Szkoda że żaden moderator czy admin nie zareagował na oznakowanie. Są serwisy QI 6 i niższe, ale nie ma Q 16 czy niższych.
    Na forum już była mowa o takim oznakowaniu.
    Może warto poprawić takie tytuły wątków, by nie wprowadzać zamieszania w temacie oznaczeń firmowych.
  • Podobnie jak pilnować uzupełniania stopek ;)
  • dokładnie ;)
    Administrator forum RapidKlub.pl
  • Moim zdaniem zamiast kombinować z lepkościami warto zwrócić uwagę na skład oleju i źródło z jakiego go kupujemy. Proponuję poczytać to http://motoroils.pl/dlaczego.html
    Kilka dni temu zamawiałem olej do R i miałem dylemat, czy pozostać przy drogim Millersie, czy kupić coś tańszego. Rozmawiałem długi czas z człowiekiem, który sprzedaje oleje i on generalnie nie poleca olejów tych największych producentów (Castrol, Mobil, etc.), tylko tych mniejszych (Motul, Millers, Valvoline etc.), bo oni kładą nacisk na jakość, a nie na marketing i dlatego też nie znajdziemy ich w żadnym ASO, bo nie mają takiej siły przebicia. Oczywiście ma te "zwykłe oleje" w sprzedaży, bo większość klientów je kupuje, ale tym "kumatym", którym nie jest obojętne co wlewają, szczerze im odradza. Ja też mógłbym lać np. Shella, którego ma ASO,do którego jeżdżę i płacić 100 zł za 4 litry, bo pracuję w hurtowni z częściami, ale wolę zamówić z netu coś o wiele lepszego i 2 razy droższego, ale wiem że mam dobry olej.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • Amen
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Ambition MAX | Grafitowy Metalic | ok 80 kkm | DW | Ø 6,7 l/100 km
  • Millers nie Millers - pytanie czy można bez szwanku dla systemu kontrolującego jakość zużycia oleum przejść na wymiany 15 tys km z olejem VW 502, pozostawiając ten system aktywnym (wskaźnik temp oleju... itd.)

Jest jeszcze jedno wyjście oleum LL (VW504) - wymieniać co 15... w zasadzie to co napisał kol. PinkFloyd.

Pls nie rozpoczynajmy dyskusji wyższości marki oleum X nad marką Y. Jedni wolą niszowe inni masowe...Nie o to tu chodzi.
  • Ja miałem Jette TDI od nowosci zrobiłem nią 203 tyś km i sprzedałem. Od nowosci lany był olej 5w30 LL Castrol ale wymiana co 15 a nie co 30 tyś km jak sugerowało ASO. I co przez ten okres nic sie z silnikiem niw działo, nie spalał oleju, przy 180 tyś km wymieniono uszczelniacze pompowtryskiwaczy, silnik w środku czysciutenki- jak nowy. Ważne nie trafić na podrabiany olej, wymiana co 15 tyś km- olej  wg normy  i silnik posłuży. Jeżeli ktoś szuka dobrych olej to zostaje Millers, Penrite, Amsoil ale z pewnego źródła. Motul, LM spadł juz z jakością, może bardziej stoi w.miejscu jak inni poszli do przodu.
    Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • Podpytałem dziś w ASO - można sobie zostawić interwał przeglądowy QI6 i zalewać VW 502 i wymieniać co rok lub 15 tys.

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 650 zł w promocji konta Millennium 360°
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?