jeżdżąc skodą zrobiłem już pawie 5 tysi i spalanie (benzyna) w cyklu miejskim wynosi mi około 7,0/8,0 litra na 100 a w trasie 6,0 do 7,0. A jak u was to wygląda ?
Witam jakie jest faktyczne spalanie tego silnika? zamówiłem ten silnik benzynowy ale trochę się przeraziłem spalaniem w mieście choć w trasie jest duuuuużżo lepiej. :)
powiem wam tak w mieście spala mi około 6,0-6,5 litra na trasie na wakacje załadowane auto z bagazami i 4 osoby na pokładzie trasa 360km.autostrada i górskie serpentyny spalanie 5,4litra
Spalanie z LPG: - autostrada (równo 135kmh z tempomatu, max z 7% dotryskiem): 9.3l LPG plus 1l Pb - trasa po Polsce drogami lokalnymi (90-120kmh, spokojna trasa): 8.2 + 0.7 - po mieście 10 + 1 - ostatnio po autostradzie plus drogach lokalnych (pół-na-pół): 9,1 + 0.6 Generalnie to dramatu nie ma, trzeba uważać na dotrysk powyżej 4k (w punkcie pierwszym jak widać dużo było wyprzedzania powyżej 4k to spalanie Pb wzrosło) Ogólnie to wychodzi 25-30zł/100km.
Ja też. Dzisiaj jazda 150km autostrada i drogi ekspresowe spalanie wyniosło 7,8 tylko dlatego że sprawdzałem ile maksymalnie pójdzie no i wyszło przy włączonej klimie 175km/h a spalanie jak jechałem spokojnie na ekonomizer zeszło do 5,3 czyli nie jest tak źle.
Jechałem na ekonomizer i w mieście na odcinku jakieś 85km wyszło mi 7,6 nie wiem na ile jest to wiarygodne chodź powiem szczerze że pozostali kierowcy mieli głęboko w d.... moją ekonomiczną jazdę ;-)
Zatankowałem do pełna i z warszawy do karwi jadąc A2 i A1 tylko autostrady średnia 160 km/h poszło 3/4 baku tak wiec spalanie a komputer trzeba z przymrużeniem oka traktować
Na jednym baku jadąc nad nasze piękne morze i z powrotem zrobiłem 860km z prędkością max 120 warto było dało to spalanie w granicach 5,23 na setkę głównie autostrada. (do momentu zapalenia sie kontrolki rezerwy) Waldi jak sie chce i nie masz jakiś kompleksów ;-) na punkcie prędkości można osiągnąć lepsze wyniki.
Drugie sprawdzenie pełne tankowanie przejechany dystans 750 trasa ekspresówki i trochę miasta nie przekraczałem 110 km/h a klima włączana tylko rano by szyby nie parowały. to jest max co udało mi się uzyskać pewnie można by jeszcze z tego zejść ale na polskich drogach pewnie się nie da chodź warto próbować. A najwarzniejsze nie wiem czemu ale jak zatankuję 98 to spalanie wychodzi większe niż na 95. Paliwo tankuję tylko na "renomowanych" stacjach paliw.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.