FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Wymiana oleju w DSG 7 biegowa Rapid 2014 1,6 TDI 90km/139 po wirusie
  • Przeszukawszy większość dyskusji na wymieniony temat mam mętlik w głowie.Wymieniać czy nie wymieniać. W serwisie skody powiedzieli,że suche sprzęgła i się nie wymienia. W wielu postach w internecie mówią wymieniać. No to się pytam jak to z tym jest, ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie.
    Dodam,że mój przebieg to 53 tys. 
    Rapid SB |1,6 TDI 139KM |305 Nm| MY 14| Elegance | Szary Quartz|104000| Siedlce
  • W seriwisie Skody mówią różne rzeczy, niestety większość mozna wyrzucić do kosza.
    Ja na twoim miejscu bym go wymienil i jeździł dalej bezproblemowo. Tym bardziej, że w "swojej okolicy" masz świetnego mechanika od grupy vag i nie tylko.
    Corolla | 1,6 132KM | MY18 | Classic Plus | Czarny | EPi
  • Podpowiedz ,chętnie skorzystam. Dziękuję.
  • k-mot.pl  polecam Roberta bo to konkretny gosc a robotę robi bardzo profi. Nie robi problemu jak mu sie „ na ręce patrzy”, czy o wszystko pyta. 
    Corolla | 1,6 132KM | MY18 | Classic Plus | Czarny | EPi
  • Dziękuję.

• wojtekmel, a przy okazji powiedz ile Ci pali po tym wirusie jak wrażenia z jazdy? Nic się nie psuje? Gdzie robiłeś wirusa?
    Skoda Rapid SB ACTIVE 1.6 TDI/90 KM 2013
  • Dzięki yunior81 za kontakt do gościa okazało się ze trochę się znamy. Polecam bo rzeczowy mechanik mój przypadek Rapida istotnie nie wymaga wymiany oleju w skrzyni chyba ze są wycieki. Czyli sprawdza suebtibz zaleceniami serwisu. 
    Do Miro
    Witaj, No trudno to opisać ale 90 km nie było do zaakceptowania gdyż wcześniej jeździłem B klasą 140 km tez w automacie. Rapid zdecydowanie zyskał w każdym calu przez tę akcję. Nie używam sport bo jest to wręcz nieprzyzwoite. Jeździ mi się wspaniałe i bezpiecznie. Spalanie Rapida i tak jest śmieszne bo autostrada Ok 100 spalanie 4.2 nawet i niżej. Przy 140 poniżej 5 , zbyt krótko jeździłem przed wirusem to nie mogę się wypowiadać ale chyba nieco mniej. Wykonanie Kreator Mocy Warszawa. 1400 pln
    Polecam bo naprawdę warto tych pieniędzy.
  • Jesteśmy w temacie wymiany oleju. Trzymajmy się tego.
    @wojtekmel jak jeszcze nie masz - załóż temat o swoim R w dziale Nasze Rapidy. Tam jak najbardziej wskazane wszelkie fotki, info, dyskusje o Twoim konkretnym modelu.
    Tu można kontynuować temat wymiany oleju ...
    Pozdrawiam  

Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Ok rozumiem sorry
  • Wrócę jeszcze do tematu wymiany oleju w DSG 7https://www.youtube.com/watch?v=pK8pzezHrTs
    może ktoś cos w tym temacie? serwis mówi nie wymieniamy ,a tu wymieniamy???
  • Film dotyczy DSG 6 biegowej, a ona jest mokra, a nasze siódemki suche - inna technologia, u nas nawet nie ma otworów kontrolnych jak innych skrzyniach które są przewidziane do wymian oleju. Nasze skrzynie bardziej przypominają skrzynie manualne niż automatyczne, a w tych już od wielu lat nie przewiduje się wymian oleju.
  • Ha, lepiej upewnić się trzy razy niż trzy razy żałować. Dziękuję za potwierdzenie tych wiadomości które mówią, W TYCH SKRZYNIACH OLEJU NIE WYMIENIAMY chyba że zauważymy wyciek, więc bądźmy czujni. A tak przy okazji, jezdziłem mecedesem z CVT przez 8 lat, Rapid to następny z nowocześniejszą skrzynią jestem zadowolony i polecam niedowiarkom. Po co jeszcze robią te manuale... fuj. Pozdrawiam.
    Skrzynia jest mokra, sprzęgła są suche, tak?
  • trochę info o DSG: Skrzynia biegów DSG
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • @wojtekmel 
    Skrzynia jest mokra, sprzęgła są suche, tak?
    TAK - przynajmniej póki co, bo to w Skodzie nigdy nie wiadomo :)
  • A ja wymieniłem po ok 25k km olej w dsg :) Dlaczego? Może dla komfortu psychicznego :) Ze nowy, to właściwości oleju świeże, że dłużej pożyje...  
    Rapid LB | 1.4 DSG 122KM | MY15 | Elegance MAX | niebieski RACE| 50kkm | KRK
  • Powiedz gdzie wymieniałeś ? Prywatnie czy ASO?
  • Prywatnie, duży serwis automatycznych skrzyń biegów w Krakowie.
  • Ha Siedlce są daleko, ale chyba się wybiorę. Chociaż wszyscy mówią o tym by nie wymieniać. Głupieję od tych opinii. Daj namiar.
  • Wiem, też to przerabiałem... Ale jakoś zdrowy rozsądek podpowiada że płyny w aucie należy wymieniać. Zwłaszcza że nie kosztuje to dużo. Zdrowszy sen. Nie wierzę w zapewnia koncernu o "wiecznym oleju" ;). Każda ciecz traci właściwości... 
  • Daj namiar.
  • http://www.auto-mat.com.pl/ - ale poszukaj sobie czegoś bliżej, np w wawie. Szkoda tyle dymać z taką pierdołą

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 650 zł w promocji konta Millennium 360°
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?