Cześć, kupiłem rok temu auto, które miało 8 miesięcy. Wybieram się niedługo na mój pierwszy przegląd z darmowych przeglądów przez 4 lata. Pani z infolinii pytała czy chcę dezynfekcję klimatyzacji dodatkowo za 60zł. Warto to brać? Jest to mój pierwszy samochód, więc jeszcze wszystkiego nie wiem niestety.
Zgłaszaliście, żeby technicy się czemuś bardziej przyjrzeli bo może szwankować?
1,8 m-cy to raczej nic nie powinno szwankowac a jesli nawet to sam bys to wyczuł uzywajac auto na codzien. Co do klimatyzacji to aso chetnie naciaga na ta usluge ktora i tak niewiele daje lub nawet zaszkodzi wiec lepiej sobie to daruj. Na forum sa tematy o klimatyzacji, o skutecznych metodach dezynfekcji, polecam lekture.
Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
Przeglądy z pakietu BASIC - po dwóch latach lub 30 tys. pierwszy - wymiana oleju i filtra oleju i "inne" czynności serwisowe. Po trzech latach wymiana płynu hamulcowego - miałem jeszcze darmową wymianę filtra kabinowego - bo za wymianę po dwóch latach zapłaciłem, i "inne" czynności serwisowe pod hasłem - "przegląd rozszerzony bez wymiany oleju" . Sprawdzenie pod kątem pierwszej wizyty na stacji diagnostycznej. To tyle na razie. Za resztę czynności płaciłem. Dezynfekcję klimy także robiłem. I nie żałuję. Wożę swoje dzieci, więc nie chcę fundować im różnych "zarazków i grzybków". To raptem koszt do 120 zł. Pozdrawiam
Skoda nie przewiduje wymiany zewnętrznego filtra paliwa (w starszych R). Zawsze można go wymienić stosownie do przejechanych km czy rocznika pojazdu. Z dotychczasowych info na forach, nie ma problemu z filtrem paliwa, nie ma potrzeby wymiany filtra w pierwszych 6-7 latach eksploatacji. Propozycje wymiany filtra paliwa w serwisie dla pojazdów nowych czy kilkuletnich można traktować jako próbę naciągnięcia klienta. Co do filtra powietrza - tu Skoda podaje wymianę po 60 tkm. Zawsze można samemu co 15 tkm/raz w roku wyjąć filtr powietrza i wyczyścić go przez energiczne obijanie o twarde podłoże. Cena filtra powietrza nie jest wygórowana, warto go co 60 tkm wymienić. Sam wymieniam po 30 tkm. Klima przy stałym jej użytkowaniu może pracować kilka lat bez wydzielania nieprzyjemnych zapachów. Stąd dezynfekcja klimy po 1-2 roku użytkowania jest wg mnie niepotrzebna. Sam zgodziłem się na dezynfekcję w ASO po 4 latach. Ale to było profilaktycznie a nie z konieczności. Po zabiegu przez kilka dni w kabinie miałem bardzo przyjemny aromat. Serwis nie podał jaki zastosował preparat. Co do ceny nie wypowiadam się. Każdy serwis ma swoją tabelę opłat.
Z powodu wymiany oleju do właściwego poziomu - i od razu zmiana ASO? Chyba niekoniecznie ... Ale to moje zdanie. Przy swoich 4 l oleju (przy wymianie) wlali mi do średniego poziomu, jeszcze zostało na dolewkę. Ważne, by wiedzieć jaki jest poziom oleju, i śledzić, czy nie zachodzą zmiany (w jedną i drugą stronę!). Stosownie do zmian trzeba dalej działać.
Zadnych, chyba chcesz sobie cos dodatkowo zrobic co zawsze proponuja, np uzupelnienie plynu do spryskiwaczy, wymiana wycieraczek itp. Mozesz tez np w 1 lub 3 roku zażyczysz wymiane oleju, wtedy zaplacisz bo w tym okresie nie jest przewidziana taka wymiana w ramach pakietu przegladow.
Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.