FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Gwałtowny przyrost obrotów 1,2 TSI 90KM
  • Zauważyłem, że u mnie sprzęgło co prawna jeszcze nie ślizga się w żadnym zakresie obrotów, jednak bierze na samej górze. Czy tak powinno być?
    Np gdy
    1. delikatnie ( lekko dotknę pedał sprzęgła ) wcisnę sprzęgło, obroty już skaczą
    2. Biegi bez problemu zmieniam już po wciśnięciu sprzęgła do 1/5 jego zakresu

Mam lekkie odczucie, że tak wcześniej nie było. Zauważyłem to jeszcze przed zgłębieniem tematu. 
    W salonie w Katowicach nic nigdy nie słyszeli o takich problemach, że pierwszy dzwonię z pytaniem o to. Gwarancję mam do początku lipca, przebiez 22kkm. Serwisant podpowiedział, że samochodem musi się przejechać mistrz hali i tutaj mam obawy, że jednak jeszcze jakiekolwiek objawy są zbyt delikatne, żeby rozpocząć naprawę.
    Rapid LB | 1.2 TSI 90KM | MY17 | Ambition + audio | Srebrny | 20k | Ruda Śląska
  • Podejrzewam, że masz  wyrobiony docisk lub przedwcześnie sprzęgło, można najpierw sprawdzić czy wysprzeglik jest dobrze odpowietrzony. Przy dobrze odpowietrzony wysprzegliku aby coś stwierdzić i być pewnym  trzeba będzie zrzucić skrzynię.
    Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • W moim przypadku jedyny objaw to ślizgające się sprzęgło, żadnych niepokojących odgłosów, stwierdzonych wycięków oleju itp. Ślizganie się sprzęgła też nie było regularne, czasami kilka dni jazdy i wszystko było ok, ale to było na początku z biegiem czasu objawy powoli częściej dawały o sobie znać.
    Rapid LB 1.2| TSI 90 KM| My 2017| Ambition +| Szary Quartz | S-c
  • Tak dokładnie PinkFloyd mi w ASO kierownik hali powiedział. Stwierdził, że faktycznie dość wysoko sprzęgło bierze ale, że to nic. Jak nie ślizga ( a puki co nie ), to nie ma problemu, za 500zł zrzucą skrzynię i wszystko sprawdzą. Jeśli coś jest to oczywiście gwarancja, jeśli nie to w plecy 500zł :).
    Początkiem lipca koniec gwarancji, będę obserwował uważnie sprzęgło do tego czasu. Potem to już mam to w d... bo jak się rozsypie to i tak ze swojej kieszeni będę płacić.
    Rapid LB | 1.2 TSI 90KM | MY17 | Ambition + audio | Srebrny | 20k | Ruda Śląska
  • Cześć, 

Trochę mnie ten temat poruszył. R ma aktualnie 22 tyś. Stuknięcie przy puszczaniu pedału sprzęgła występuje, sprzęgło "bierze" w około połowie skoku pedału, nie ślizga się.  Jutro ojciec ma wizytę w ASO na ostatni przegląd przed końcem gwarancji i zamierza poruszyć ten temat. Zobaczymy jak się ustosunkują. 
    Rapid SB | CJZC 1.2 136KM/230Nm | MY2017 | Active | Srebrny | 78000km | Warszawa
  • Jesli chodzi o stukniecie przy puszczaniu sprzęgła bez jakich kolwiek innych dolegliwości temat zostanie "olany" TTTM, ja zgłaszem w swojej OIII bo tez to mam, zgłaszałem jak miałem R i nawet nówki tez to miały wiec serwis stwierdził ze tak ma być :(. Kolega ma Leona 1,2 i tez ma to pukniecie.
    Octavia LB |1,2 CYVA 128KM 250 Nm chip|2018 |Clever| biel Candy | Jelenia Góra
    Diagnostyka i naprawa VW/AUDI/SKODA/SEAT
  • Panowie w serwisie stwierdzili, że skoro nie ma wycieku pomiędzy skrzynią a silnikiem to jest ok. Na argumenty z mojej strony stwierdzili, że oczywiście mogą sprawdzić ale pokrywam koszty. Czyli standard. Dodatkowo usłyszałem, że znany jest im ten problem ale występuję w 5 przypadkach na tysiąc. "Bla bla bla"...

Rapid SB | CJZC 1.2 136KM/230Nm | MY2017 | Active | Srebrny | 78000km | Warszawa
  • Przecież nie mogą przyznać, że to problem bo by musieli ogłosić akcję naprawczą. Jak znają, znaczy że nie jest to okazjonalna i przypadkowa wada.
    Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • No to chciałem tylko poinformować (do statystyk), że zaobserwowałem wyciek na łączeniu skrzyni i silnika. Sprzęgło na razie nie ślizga przy przyspieszaniu ale przy ruszaniu z klimą wydaje się mulić bardziej niż wcześniej. Przebieg 38k. Czas przygotowywać dutki.
    Rapid SB | 1.2 CJZC 90KM | Beżowa Padlina | MY16 | Bielsko
  • Cześć, 
    Mamy wrzesień, Ojciec ma już na "szafie" ponad 27tyś. 
    Brak objawów ślizgania się sprzęgła, ale nie zaglądałem pod spód.
    Na przyszły tydzień umówiłem się z kolegą mechanikiem na sprawdzenie czy na łączeniu jest sucho. 
  • Hej.
    Mam podobny problem ze "ślizganiem się". Auto kupiłem z salonu jako używane. Mam 12miesięczną rękojmie. Słabo orietuje się w kwestiach prawnych. I tu pytanie czy ASO przyjmie wymianę sprzęgła na siebie czy będę musiał zrobić to na własny koszt?

Rapid SB | MY16 | 1.2 TSI 110KM
  • @
    AsuX -
    Art. 557. § 1. Sprzedawca jest zwolniony od odpowiedzialności z
    tytułu rękojmi, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia
    umowy.

W praktyce, kupujący może być zobowiązany nie tylko do udowodnienia, że o wadzie nie wiedział,
    ale również do tego, że wada nie wynika ze zużycia pojazdu lub jego
    charakterystycznych cech. W tym ostatnim przypadku konieczne może być
    powołanie biegłego sądowego. Nie można zatem korzystać z rękojmi za to,
    że w pojeździe jest zużyta dana część eksploatacyjna, która ma prawo się
    zużyć przy określonym wieku lub przebiegu pojazdu.

Co innego jeśli dana część została przez sprzedawcę wymieniona i uległa ponownej awarii. Wg mnie ze sprzęgłem nie wygrasz. Serwis, może odpowiedzieć, że zużycie sprzęgła wynika z nieprawidłowej eksploatacji i wtedy pozostaje biegły sądowy.

Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • Czyli jak Skoda nie ogłosi akcji serwisowej to  na własną rękę muszę to zrobić :( Tylko te ślizganie czytając ten wątek wychodzi z niedokręconych śrub i sączenia się oleju, a nie z nieprawidłowej eksploatacji. A po sądach nie chce mi się łazić.
    Rapid SB | MY16 | 1.2 TSI 110KM
  • Każdy mechanik.w.serwisie Skody zna ten problem i wie że to nie wina sprzęgła.i.eksploatacji, ale czy się przy tobie przyznają to.chyba nie. Skoda nie.ma.zamiatu ogłaszać akcji naprawczej ponieważ 1.2 TSI najmłodszym właśnie kończą się gwarancję a nowych nie.produkuja i łatwo.zwalic na klienta. Wiedząc że to ich wina idą najczęściej po gwarancji jako dobrą wolą na 50% kosztów, ale to i tak drożej jak zrobienie samemu.

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 850 zł w promocjach konta Millennium 360° i Konta 360° Junior!
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?