Zauważyłem, że u mnie sprzęgło co prawna jeszcze nie ślizga się w żadnym zakresie obrotów, jednak bierze na samej górze. Czy tak powinno być? Np gdy 1. delikatnie ( lekko dotknę pedał sprzęgła ) wcisnę sprzęgło, obroty już skaczą 2. Biegi bez problemu zmieniam już po wciśnięciu sprzęgła do 1/5 jego zakresu
Mam lekkie odczucie, że tak wcześniej nie było. Zauważyłem to jeszcze przed zgłębieniem tematu. W salonie w Katowicach nic nigdy nie słyszeli o takich problemach, że pierwszy dzwonię z pytaniem o to. Gwarancję mam do początku lipca, przebiez 22kkm. Serwisant podpowiedział, że samochodem musi się przejechać mistrz hali i tutaj mam obawy, że jednak jeszcze jakiekolwiek objawy są zbyt delikatne, żeby rozpocząć naprawę.
Rapid LB | 1.2 TSI 90KM | MY17 | Ambition + audio | Srebrny | 20k | Ruda Śląska
Podejrzewam, że masz wyrobiony docisk lub przedwcześnie sprzęgło, można najpierw sprawdzić czy wysprzeglik jest dobrze odpowietrzony. Przy dobrze odpowietrzony wysprzegliku aby coś stwierdzić i być pewnym trzeba będzie zrzucić skrzynię.
Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
W moim przypadku jedyny objaw to ślizgające się sprzęgło, żadnych niepokojących odgłosów, stwierdzonych wycięków oleju itp. Ślizganie się sprzęgła też nie było regularne, czasami kilka dni jazdy i wszystko było ok, ale to było na początku z biegiem czasu objawy powoli częściej dawały o sobie znać.
Rapid LB 1.2| TSI 90 KM| My 2017| Ambition +| Szary Quartz | S-c
Tak dokładnie PinkFloyd mi w ASO kierownik hali powiedział. Stwierdził, że faktycznie dość wysoko sprzęgło bierze ale, że to nic. Jak nie ślizga ( a puki co nie ), to nie ma problemu, za 500zł zrzucą skrzynię i wszystko sprawdzą. Jeśli coś jest to oczywiście gwarancja, jeśli nie to w plecy 500zł :). Początkiem lipca koniec gwarancji, będę obserwował uważnie sprzęgło do tego czasu. Potem to już mam to w d... bo jak się rozsypie to i tak ze swojej kieszeni będę płacić.
Rapid LB | 1.2 TSI 90KM | MY17 | Ambition + audio | Srebrny | 20k | Ruda Śląska
Trochę mnie ten temat poruszył. R ma aktualnie 22 tyś. Stuknięcie przy puszczaniu pedału sprzęgła występuje, sprzęgło "bierze" w około połowie skoku pedału, nie ślizga się. Jutro ojciec ma wizytę w ASO na ostatni przegląd przed końcem gwarancji i zamierza poruszyć ten temat. Zobaczymy jak się ustosunkują.
Rapid SB | CJZC 1.2 136KM/230Nm | MY2017 | Active | Srebrny | 78000km | Warszawa
Jesli chodzi o stukniecie przy puszczaniu sprzęgła bez jakich kolwiek innych dolegliwości temat zostanie "olany" TTTM, ja zgłaszem w swojej OIII bo tez to mam, zgłaszałem jak miałem R i nawet nówki tez to miały wiec serwis stwierdził ze tak ma być :(. Kolega ma Leona 1,2 i tez ma to pukniecie.
Octavia LB |1,2 CYVA 128KM 250 Nm chip|2018 |Clever| biel Candy | Jelenia Góra Diagnostyka i naprawa VW/AUDI/SKODA/SEAT
Panowie w serwisie stwierdzili, że skoro nie ma wycieku pomiędzy skrzynią a silnikiem to jest ok. Na argumenty z mojej strony stwierdzili, że oczywiście mogą sprawdzić ale pokrywam koszty. Czyli standard. Dodatkowo usłyszałem, że znany jest im ten problem ale występuję w 5 przypadkach na tysiąc. "Bla bla bla"...
Rapid SB | CJZC 1.2 136KM/230Nm | MY2017 | Active | Srebrny | 78000km | Warszawa
No to chciałem tylko poinformować (do statystyk), że zaobserwowałem wyciek na łączeniu skrzyni i silnika. Sprzęgło na razie nie ślizga przy przyspieszaniu ale przy ruszaniu z klimą wydaje się mulić bardziej niż wcześniej. Przebieg 38k. Czas przygotowywać dutki.
Cześć, Mamy wrzesień, Ojciec ma już na "szafie" ponad 27tyś. Brak objawów ślizgania się sprzęgła, ale nie zaglądałem pod spód. Na przyszły tydzień umówiłem się z kolegą mechanikiem na sprawdzenie czy na łączeniu jest sucho.
Hej. Mam podobny problem ze "ślizganiem się". Auto kupiłem z salonu jako używane. Mam 12miesięczną rękojmie. Słabo orietuje się w kwestiach prawnych. I tu pytanie czy ASO przyjmie wymianę sprzęgła na siebie czy będę musiał zrobić to na własny koszt?
@ AsuX - Art. 557. § 1. Sprzedawca jest zwolniony od odpowiedzialności z tytułu rękojmi, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia umowy.
W praktyce, kupujący może być zobowiązany nie tylko do udowodnienia, że o wadzie nie wiedział, ale również do tego, że wada nie wynika ze zużycia pojazdu lub jego charakterystycznych cech. W tym ostatnim przypadku konieczne może być powołanie biegłego sądowego. Nie można zatem korzystać z rękojmi za to, że w pojeździe jest zużyta dana część eksploatacyjna, która ma prawo się zużyć przy określonym wieku lub przebiegu pojazdu.
Co innego jeśli dana część została przez sprzedawcę wymieniona i uległa ponownej awarii. Wg mnie ze sprzęgłem nie wygrasz. Serwis, może odpowiedzieć, że zużycie sprzęgła wynika z nieprawidłowej eksploatacjii wtedy pozostaje biegły sądowy.
Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
Czyli jak Skoda nie ogłosi akcji serwisowej to na własną rękę muszę to zrobić :( Tylko te ślizganie czytając ten wątek wychodzi z niedokręconych śrub i sączenia się oleju, a nie z nieprawidłowej eksploatacji. A po sądach nie chce mi się łazić.
Każdy mechanik.w.serwisie Skody zna ten problem i wie że to nie wina sprzęgła.i.eksploatacji, ale czy się przy tobie przyznają to.chyba nie. Skoda nie.ma.zamiatu ogłaszać akcji naprawczej ponieważ 1.2 TSI najmłodszym właśnie kończą się gwarancję a nowych nie.produkuja i łatwo.zwalic na klienta. Wiedząc że to ich wina idą najczęściej po gwarancji jako dobrą wolą na 50% kosztów, ale to i tak drożej jak zrobienie samemu.
Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.