FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Wymiana oleju w skrzyni biegów
  • @Nick_Stoner pod jakim względem lepiej pracuje? Biegi 1, 2 łatwo wchodzą i nie haczą?
    Rapid SB | 1.2 CJZD 110KM | MY16 | Ambition MAX | Beż Cappuccino Metalic | 90k | dolnośląskie
  • mniej szarpie po redukcji przy gwałtowniejszym odpuszczeniu sprzęgła, kiedyś musiałem na dwa razy odpuszczać, tj odpuścić trochę aż obroty wejdą i puścić całkowicie by nie było szarpnięcia.

Akurat tego się nie spodziewałem że na to wpłynie wymiana oleju bo sprzęgło nie było ruszane ale wytłumaczyłem sobie że nowy olej= mniejsze opory w skrzyni.

Nie występuje już zgrzytanie gdy nie wcisnę sprzęgła do samiusieńkiego końca [tj milimetr nad podłogą potrafiło zgrzytać, musiało być do podłogi]

tera to Toyoda Karola :P
  • Łatwa jest wymiana? Jaki koszt oleju?
    Rapid SB | 1.2 CJZD 110KM | MY16 | Ambition MAX | Beż Cappuccino Metalic | 90k | dolnośląskie
  • Zaplacilem za wymiane jakies 160 z olejem bo olej ponoc kolo 40 za litr a nie pamietam ile wchodzi
    tera to Toyoda Karola :P
  • A ktoś ma możliwość sprawdzenia jaki olej i w jakiej ilości jest w skrzyni NBU?
    W jednym miejscu znalazłem że 75W w innym że 75W-90.
    Rapid LB | 1.2 TSI 77KW/105KM | MY13/14 | Ambition+Komfort | Biel Candy
  • Dzisiaj wymieniałem,
    stary był czarno-brązowy. W pojemniku na stary olej było wyraźnie widać metaliczne opiłki nawet do 2mm.
    Po zmianie jazda na krótkim dystansie ale widzę, że jedynka i wsteczny wchodzą łatwiej. Wcześniej było tak "na dwa razy" a teraz haczenie ledwie wyczuwalne.
    zalany oryginał G055512A2
    Ciekawe jak będzie w zimne dni, po całej nocy.
    Rapid SB | 1,2 CJZC 90KM | MY17 | Ambition | Beż Cappuccino | 70 tys.km | małopolskie
  • Masz pewnie manualną skrzynię. Ile przejechałeś na tym oleju?
    Ile zlałeś a ile weszło? Czy faktycznie opiłki miały taką wielkość - no bo niby skąd - z jakiego elementu?
    Jakim sposobem wymieniałeś - sam z kanału? Jak długo się bawiłeś?
    Sporo pytań - ale też temat staje się dla wielu coraz bardziej aktualny. Pozdr.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Skrzynia manualna,
    przejechałem 70 tys.,
    dokładnie nie wiem ile zlałem bo część "uciekło" na mocowanie wahacza - ciasne podejście i lepiej by było podstawić tam jakiś lejek a nie bańkę po płynie do spryskiwacza.
    Większość opiłków była drobna ok. 1mm, zauważyłem je dopiero na dnie bańki po zlaniu ustanego oleju. Opiłki metalowe w kolorze srebrnym i pojedyncze w kolorze miedzianym.
    Zacząłem od śruby nalewczej i o dziwo zlało mi się ok. 150 ml, później zlałem ze śruby spustowej.
    Nalewałem do dolnej powierzchni otworu wlewowego, zakręciłem i przejechałem się kilka kilometrów a później znów na kanał, z tym, że dźwignąłem trochę auto lewarkiem z tylu po prawej stronie i dolałem właśnie tak do około 2,1 litra.

P.S. Zastanawiałem się nad tymi opiłkami bo w zasadzie sam olej był czysty, nie było metalicznego koloru ani właśnie takich opiłków o rozmiarach ok. 0,5mm. Może te magnesy o których pisze kol. jercen są za małe aby wyłapać te większe cząstki? Wyłapały ale tylko te najmniejsze?
    Rapid SB | 1,2 CJZC 90KM | MY17 | Ambition | Beż Cappuccino | 70 tys.km | małopolskie
  • Skorygowałem dziś poziom oleju na równym kanale,
    okazało się, że dźwigając na lewarku przelałem o 250ml.
    upuściłem do dolnej krawędzi śruby kontrolnej,
    Wychodzi na to, że ze skrzyni nie zlatuje całe 2,1 litra a około 1,8 - 1,9l.
  • Czy mogę prosić o numer oryginalnego oleju przekładniowego do 1.2 MPI CGPC? Przymierzam się do wymiany i chciałbym zalać oryginalnym, a różne znajduje informację.
    Rapid SB | 1.2 MPI CGPC LPG LR | MY15 | Ambition MAX | Biały | 106000km | Poznań
  • Do 1.2 HTP 55kW/75PS CGPC 07/2012 → 05/2015
    Skoda lała olej G05 252 7A2, SAE 75W (GL-4) f. Febi Bilstein
    jak i olej ogólny G05 252 7A2, dla 5-6 biegowych przekładni mechanicznych.
    Dostępny jest też olej Shell SHL GTB 01L.
  • Dzięki z odpowiedź. Olej G052527A2 kosztuje około 200zl za litr na znanym portalu aukcyjnym. W ASO rekomendują jeszcze olej G055512A2, który kosztuje 70zl za litr (95zl w ASO).
    Rapid SB | 1.2 MPI CGPC LPG LR | MY15 | Ambition MAX | Biały | 106000km | Poznań
  • ASO Skody sprzedaje G055512A2. Olej to jest 75W. Można kupić każdy 75W ,nie musi być oryginalny bo przecież Skoda nie produkuje olejów. 
    Rapid LB | 1.2 MPI 75KM | MY13 | Active | Błękit Pacific| 98000km | Warszawa
  • anox 20:57
    Witam,
    mój MY18 chzc 1.0 110KM dobija powoli do 120k km, chciałbym zmienić olej w skrzyni (ma to sens?). Jeżeli tak to jaki wybrać?
    Czy poza olejem silnikowym i filtrami oleju, powietrza i kabinowym coś powinienem wymienić? Płyn hamulcowy mam roczny. Czy w trybie 70/30 miasto/trasa jest sens zmieniać olej z 0w30 na inny?
    Do tej pory jedyne wymiany to standardowe w ASO do 60k km oraz klocki+tarcze przy 90k km. Jedyna usterka do tej pory to była linka skrzyni biegów stukająca o ekrany na biegu jałowym. 

<mod> wpis przeniesiono z nowo założonego wątku "Jaki olej do skrzyni i co ważnego przy 120k km" w dziale Porady.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Skoda zaleca co 60 tkm wymianę świec zapłonowych. 
  • Koledzy , jaka jest różnica pomiędzy olejami: G055512A2 a G052527A2, oczywiście oprócz znacznej różnicy w cenie ? 
    Chcę użyć przed wymianą płukanki, nie chciałbym, żeby została w układzie, stąd  kolejne pytanie -ile zleciało Wam oleju? 
    @PinkFloyd napisał:
    "jak nie odkręcisz śruby wybieraka jak robi się to w Golfie V to zleci ci tylko ok 1-1.2 l", odkręcaliście tę śrubę?

EDIT: Jakiej wielkości nasadka potrzebna jest do odkręcenia korków w skrzyni?

Rapid SB | 1.2 CJZC 90 KM | MY17 | Ambition MAX | Czerwony RIO metalizowany|| 67 000 km | Wrocław

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 650 zł w promocji konta Millennium 360°
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?