Witam. Sprzątając dzisiaj moją R zauważyłem pod siedzeniami pasażera i kierowcy ciekawą instalacje elektryczną (na zdjęciu) - w poprzednim aucie podobnie wyglądało podgrzewanie siedzeń.Problem w tym, że ja nie mam w wersji active max podgrzewania siedzeń. O co tu chodzi?
Rapid SB |1.2 TSI 105KM| MY14 | Active Max | White Candy
dochodzą kable przynajmniej od pasażera, w przypadku kierowcy zwykle zakłada się że kierowca siedzi w aucie podczas jazdy :D :D ale szczerze nie wiem czy w rapidzie są dwa czy tylko po stronie pasaża
Ja mam to samo pod siedzeniem u pasażera a nie posiadam ogrzewania siedziska więc na pewno jest to czujnik od pasów. Naciśnij jak masz włączony silnik na to miejsce pojawi się komunikat by zapiąć pasy.
Taką instalację pod fotelem ma każdy R. Jednak są to różne obwody. Pod kierowcą jest instalacja zapięcia pasa, pod fotelem pasażera jest obwód zapięcia pasa jak i obwód czujnika obciążenia/zajęcia fotela. Potem instalacja airbagów i wersjach z ogrzewanym fotelem dodatkowo jest obwód ogrzewania. Pozdrawiam
To raczej instalacja od poduszek bocznych a nie pasów. Czujki pasów są zwykle montowane przy naciągaczu pasa a nie w siedzeniach. Dodatkowo w siedzeniu pasażera jest czujnik "zajęcia fotela", który odłącza poduszkę pasażera jeśli go nie ma.
Rapid LB | 1.2 TSI 105KM | MY15 | Ambition | Grafit | 50000 km | Lublin
Czujki zapięcia pasów są przy fotelu, który jest mocowany na szynach. Zakres przesuwania fotela to ok. 120 - 150 mm. Wiązka elektryczna więc nie może być sztywna, tylko właśnie na giętkim przewodzie. W dodatku jest tam złączka pod fotelem, do montażu/demontażu fotela. Pozdrawiam
mkoziol z tego co mi wiadomo poduszki nie mają czujników w fotelach bo jak polecisz na czołowe to czy jest pasażer czy nie to i tak wystrzeli poduszka. http://www.ratowniczy.pl/index.php?id=106&id2=103
Mam pytanie zamawiałem R z alarmem i bylem pewien,że będę miał zamontowany w fabryce,lecz dowiaduje się że ma być montowany w salonie jako tzw. usluga dilerska\trochę moje niedogranie chyba z dilerem apropo kluczyków. W konfiguratorze doczytałem się,że mają być 2 składane kluczyki, a diler oznajmia mi,że to nie tak bo to jest usługa dilerska. Jak to więc jest z tymi kluczykami,czy będę miał zdalne sterowanie w dwóch kluczykach czy też nie i ewentualnie czy nie można jakoś zrobić żeby obydwa miały zdalne sterowanie w otwieraniu auta.Bardzo proszę o pomoc jak to rozegrać bo jutro mam rozmowę i ile by mnie to wynioslo?.
Jak masz w zamówieniu? Bo szczerze to byłbym "troche" nie zadowolony, nawet bardzo troche. Bo zamiast firmowego alarmu dostajesz nie wiadomo jaki i będą ci rozmontowywać wszystko na serwisie i gdzie dealer zbiera całą kasę.
@johnl jesli zamawiałes wersję z alarmem fabrycznym to w tym przypadku montowany jest alarm w fabryce i sa 2 składane kluczyki. a nie wiem dlaczego dealer ma Ci montować alarm? tak było w zamówieniu?
W moim R MR 2013 (lipiec) mam 1 ze zdalnym, z chowanym kluczem, a drugi jest "goły" - bez zdalnego sterowania. Może firma żongluje iloscią zdalnych albo montuje je tylko do najwyższych wyposażeń. Pozdrawiam
@jercen moze sie mylę ale uwazam to co napisałem zamawiałem alarm w konfiguracji mam 2 składane kluczyki... choc jak brałem poprzednio fabię to mnie zrobili i tez mi zamontowali w salonie ale w zamian miałem domykanie szyb z pilota jedyny plus był tego... a tu to uwazam ktos albo przeoczył i domontowuja albo sam sprzedaje z montażem alarmy
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.