FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
TSI VW jeden z najgorszych silników
  • Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • gdzieś kiedyś wcześniejszy ranking... nie pamiętam gdzie, ale pisali że jednostki tsi pierwsze, i szczegolnie 1,4 były awaryjne. Zaś te z końcówki produkcji (jak nasze) mają już to za sobą - zmieniona konstrukcja łańcucha, napinacza, turbiny. I są już wolne od tych wad. Pod watpliwość brali te nowe silniki na pasku - bo jeszcze były te silniki za krótko aby coś o nich powiedzieć. 

A wyżylenie.. nie przesadzajmy, 1,2 105km to 87km/1l to nie jakoś dużo, fordy mają 1,0 i mają 125  (125km/1l) A ten 1,2 85 to już 70km/1l. Wolnossace 1,6 mają po 120km to daje nam 75km/1l.
    Rapid SB | 1.2 CBZA 86KM | MY15 | Ambition Max + Dynamic + Pakiet na bezdroża | Czerwień Corrida | 4500km | Lublin
  • To jest zapchajdziura redaktora który musiał wrzucić jakiś tekst do publikacji.
    1.4 im mocniejsze tym bardziej ryzykowne. Im starsze tym bardziej ryzykowne. Te z turbiną i kompresorem j.w.
    Śledziłem temat zanim kupiłem swojego. Jasne, nigdy nie ma pewności ale nie ma co wrzucać do jednego worka silnika z 2004r z golfa gti i silnika z 2014 który ma tylko 122km i poprawione wszystkie zidentyfikowane przez 10 lat bolączki, mowie o 1.4.
    Co się naczytałem o rozrządach, pękniętych tłokach, przegrzaniach dotyczyło aut sprzed RM 2013
  •  Pierwsze słyszę, że silniki 1.2 TSi od 2012 r. mają pasek, a nie łańcuch, coś w tym artykule chyba jest nie tak. Poprawcie mnie jeżeli nie mam racji.
  • Nie masz racji. Był łańcuch, jest pasek. Ale to dotyczy ogólnie 1.2 TSi z VAG. ale czy od 2012 w Rapidach, to nie jestem pewien. Długo pakowali stare EA111 do tych samochodów. Nie zdziwiłbym się, jakby np. od MY13 był pasek...
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • ja mam Rapida z kwietnia 2014 i mam łańcuch, silnik 1,2 TSI, w tym samym czasie w Octaviach był już w tych silnikach pasek. 
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY14 | Ambition Komfort | Blue Race | 28500km | Gdańsk
  •  No przecież Skoda to też VAG
  • Cały czas ładują  do Rapida EA111 czyli  starsza generację silnika na łańcuchu.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105 KM | MY15 | Elegance Max | Beż Cappuccino | 11000 km | dolnośląskie
  • Rapidy mają silniki na łańcuchu z 8-zaworową głowicą, nowsze-montowane m.in. w F3 są na pasku z 16-zaworową głowicą.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • no właśnie, byłem przekonany, ze mamy 8 zaworów, a ostatnio w serwisie powiedziano mi, że mam silnik 16 zaworowy. podejrzewam, że serwis nie jest zbyt dobrze zorientowany;) 
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY14 | Ambition Komfort | Blue Race | 28500km | Gdańsk
  • Inny ranking. Wymieniają tylko 1.4 TSI. Za to jest cała masa różnych diesli.
    link: http://moto.pl/MotoPL/56,88389,14820490,Omijaj_je_szerokim_lukiem___Nieudane_silniki.html

Rapid SB | 1.2 CBZA 86KM | MY15 | Ambition Max + Dynamic + Pakiet na bezdroża | Czerwień Corrida | 4500km | Lublin
  • Autor artykułu za swoją "pracę" bierze wynagrodzenie. Ale sam przecież nie "sprawdzał" tych silników. Prawdopodobnie opierał się na innych źródłach. Ale tego już nie podaje. Podejrzewam, że i nadrzędna osoba, decydująca o jakości i i poprawności artykułu niewiele tu co zrobiła. I mamy na łamach prasy/mediów kolejny(!) nieciekawy, nierzetelny artykuł. Ciekawe - jakim samochodem redaktor sam się porusza. Jak ma służbówkę - to chyba nic sobie nie robi z tego, że pisze sporo, ale nie do końca na temat. Ale nie dajmy się zwariować! Nawet jak poszczególne silniki były wadliwe - to przecież nie 100 % całej serii danego modelu, tylko pojedyncze egzemplarze.
    W rozmowie z mechanikiem usłyszałem - psuje się wszystko. Czasem trochę szczęścia, trochę dbałości o stan bieżacy silnika i można jeździć.
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Panowie, z którego roku ten artykuł, i jak starych silników dotyczy...
    reszta w moim poście wyżej i w słowach mechanika @Jercena
  • a prawda, artykuł staroć...

mi nie przeszkadzaja opinie, wybrałem tsi świadomie, zamierzam dbać i jeżdzić :)
  • Ja w swoim 1,2 Tsi 105km (skoda roomster), zrobiłem już 110tyś., na początku była jakaś akcja serwisowa to zmienili mi ten łańcuch i z tego co pamiętam dystans pod turbinkę, ale to było na samym początku i od tego czasu zero problemów, zero dolewek oleju rzegotania łańcucha i innych opisywanych przypadłości dla tego silnika. Dlatego do rapida teraz wybieram ten silnik, bo sprawdziłem na własnej skórze, że warto
  • Miło usłyszeć pozytywną opinię, bo też mam ten silnik... ale 110kkm to raczej moim R nie zrobię ;-)
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • No i to jest dowód na to że sianie paniki co do tych silników jest tym samym co nagonka na markę Skody, na zasadzie "bo tak gdzieś kiedyś szwagier słyszał" ;)
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Też z poczatku byłem negatywnie nastawiony do silników TSI pierwszej generacji (EA111) czytając różne artykuły w necie, ale żaden redaktorzyna nie zadał sobie trudu aby sprawdzić stan obecny. Bolączki o których piszą w tych artykułach to awarie które trapiły te silniki z początku okresu produkcyjnego (m. in. był montowany wadliwy łańcuch rozrządu). Od 2010 roku były stopniowo poprawiane i jakby tak było jak piszą to na forach VW, Skody i Seata huczałoby o megaawaryjności, wizytach w ASO, wymianach silników, itp. W Rapidzie nadal ten silnik jest montowany ale w sumie nigdzie nie wyczytałem w necie żeby masowo padały silniki. Nowa generacja EA211 montowana jest w Skodzie O3 i F3. To całkowicie nowa konstrukcja. Posiada 2 wałki rozrządu, pasek zamiast łańcucha i 16 zaworów (a nie 8). nawet z zewnątrz silnik wygląda inaczej.
    I nie ma co się sugerować tym co piszą w artykułach, bo o nowej generacji piszą że jest super i nie ma bolączek poprzedniej wersji, z tym że jak wychodziła poprzednia generacja silników to też pisali jaki to wspaniały silnik a po roku zaczęły się rwać łańcuchy. Więc cieszmy się że w Rapidzie mamy poprawiony i dopracowany silnik.
  • Tez uważam ze lepiej miec poprawiony silnik niz jakąś nowość
    Rapid SB | 1.2 105KM | MY15
  • Ale mnie na przykład to wkurza, że nawet w dzisiejszych czasach jest tyle problemów z nowościami. To znaczy, że wypuszczają konstrukcje niedopracowane, źle przetestowane. Takich jaj nie powinno być, żebyśmy się bali kupić najnowszy szczyt techniki, bo "za chwilę coś wyjdzie". 
    Rapid SB |1.2 TSI 105KM| MY14 | Active Max | White Candy
  • bo świat schodzi na psy. Projektują księgowi. Wdrażają marketingowcy.
    Konkurencja nie śpi. Kto pierwszy ten lepszy... a potem się poprawi...

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 650 zł w promocji konta Millennium 360°
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?