FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Wymiana oleju
  • Widocznie Instrukcja sobie, a ASO sobie:)
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • @bounty pierwszy przegląd wg wskazań komputera przypadał mi za ok. 30 dni więc stwierdzili w ASO że zrobią od razu zarówno wymianę oleju jak i pierwszy przegląd, żebym nie musiał za miesiąc znów przyjeżdzać
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM | 2013| MY14 | Srebrny | 46 tys | Poznań
  • @Przemo74 pierwszy przegląd po przejechaniu 30kkm lub po 2 latach, zależnie od tego co nastąpi najpierw, tak stanowi instrukcja (książka serwisowa) i nie ma od tego odstępstw (tj. możesz zrobić go wcześniej, ale nie później)... inną sprawą jest olej, datę wyznacza komputer...
    ps. a przed przeglądem, miałeś jedno wskazanie "przegląd za __ dni i __ km" czy dwa wskazania "przegląd za __ dni i __ km" oraz "wymiana oleju za __ dni i __ km"?
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • @bounty miałem dwa wskazania - jedno przegląd olejowy, właśnie wczoraj pokazał 0 dni i przegląd (ogólny) za ok. 30 dni (już dokładnie nie pamiętam). Teraz jedno zasadnicze pytanie z czym miałbym jechać za rok na przegląd ??
  • Po trzech latach eksploatacji jest tylko wymiana płynu hamulcowego (dla 2-letniego okresu wymiany oleju).
    Jak jest roczny okres wymiany, no to do płynu hamulcowego dojdzie jeszcze olej.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • @Przemo74 jeżeli przy 18kkm miałeś I przegląd, a nie tylko wymianę oleju, to następny II masz za 30kkm/1rok zależnie od tego co nastąpi najpierw, niestety nie posiadam spisu czynności II przeglądu...
    ps. coś mi tu nie pasuje, pisałeś że robisz 15kkm rocznie, a przy 18kkm wyświetlił Tobie przegląd za 30dni?
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • Samochód w sumie w tym roku będzie miał w sierpniu 2 lata, dlatego też przegląd pokazywał że za ok. 30 dni będę go miał, olejowy wyszedł 1,5 miesiąc wcześniej. Za rok będę właśnie miał ok. 30kkm. @jercen mam 2 letni okres wymiany
  •  A co macie na naklejce z terminem następnego przeglądu, bo ja tak jak pisałem mam 30kkm lub dwa lata.
  • jakiej naklejce ?
  • Po przeglądzie ASO nakleja na drzwi naklejkę z terminem następnego przeglądu.
  • nic takiego nie zauważyłem, w którym dokładnie miejscu ?
  • na drzwiach kierowcy mniej więcej na wysokości zamka, jak otworzysz drzwi.
  • @lukasz13 ja mam tak samo jak Ty na naklejce
    . Znajomy ma SB z innego salonu i nie ma naklejki, więc pewnie nie wszyscy ją mają.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY14 | Ambition Komfort | Blue Race | 28500km | Gdańsk
  • ja niestety żadnej naklejki nie mam, a jak macie na wskazaniu Maxi Dota po pierwszym przeglądzie 30000 lub 730 dni (ewentualnie mniej jak już ktoś trochę przejechał od przeglądu) ???
  • Widocznie każdy serwis ma inne podejście: u mnie zawieszka jest w komorze silnika, z datą, przebiegiem km, rodzajem oleju. Przynajmniej mi w kabinie nic nie pozostawili.
    Podobno przy każdym przeglądzie Skody powinna pozostać informacja w samochodzie - jak nie w kabinie - to w komorze silnika.
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • ale czy któryś z Was może podać jak ma na wskazaniu Maxi Dot poniżej 365 dni czy poniżej 730 dni po pierwszym przeglądzie ?
  • Ja gdzieś wcześniej opisywałem moje problemy w serwisie dotyczące wyświetlacza przeglądów, nie będę się powtarzał. Sam ustawiłem sobie VCDS 730 dni, według tego co mam na naklejce na drzwiach. "Następny przegląd według wskazania wyświetlacza lub (miesiąc i rok) 02/2017
  • znalazłem naklejkę z boku na drzwiach i jest napisane, że następny przegląd 06.2017 lub 48195 (czyli po 30tys) czyli co wskazania komputera można pominąć za rok ?
  • Więc wychodzi na to, że przeglądy są co dwa lata. Zmiana oleju zależy od tego co wcześniej nastąpi.
  • @Przemo74 - komp pokazuje dobrze, jak go dobrze ustawili. Jak miałeś wymianę oleju 30 tkm/2 lata, to za rok masz, dla utrzymania mobilności autka, tylko wymianę płynu hamulcowego. A od teraz po dalszych 30 tkm/2 lata - kolejna wymiana oleju.
    Dla osób które nie mają możliwości pewnych czynności obsługowych wykonać sami przy swoim R - czeka teraz praktycznie co rok wizyta w serwisie. Po 2 latach, po 3 , po 4 i po 5 latach. Dalej (czasowo) jeszcze nie zgłębiałem tematu :)
    Pozdrawiam

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?