FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Wymiana oleju
  • Najtańszym czy jest to nie jestem pewien. Trzeba zapytać "forumowych sprzedawców", może jest coś tańszego ( jesli dla kogoś cena jest jakimś tam kryterium ).
    Kolejną rzeczą odnośnie doboru oleju oprócz marki oleju , odpowiedniej normy ( tu czasami niekoniecznie ), tego gdzie jeździmy ( stosunek jazdy trasa/miasto ), stylu jazdy kierowcy, stanu technicznego silnika,  potrzebna jest jeszcze informacja co dany "olej ma w sobie" - tu specjalistą nie jestem, także zachęcam do zdobywania informacji.
    Corolla | 1,6 132KM | MY18 | Classic Plus | Czarny | EPi
  • Właśnie jestem po wymianie oleju. Podmienilem olej i filtr po 6400 km bez kasowania inspekcji która dalej się odlicza. Powiem tak, polecam zmienić pierwszy raz olej wcześniej niż 10000 km. Olej który zlałem jest bardzo ciemny, pływają w nim różne opiłki tak więc wymiana napewno nie zaszkodziła.  Olej jaki wlałem to Castrol EDGE 5W 30 spełniający normę 504.00 zgodnie z instrukcją obsługi. 
    RAPID LB | 1.2 CJZD 110 KM | MY16 | Ambition MAX | Beż cappuccino | 39000 km | Olsztyn
  • maciektsi  Co ile będziesz wymieniał olej ?
  • Robiłeś to w ASO?
    Rapid LB | 1.4 DSG 122KM | MY15 | Elegance MAX | niebieski RACE| 50kkm | KRK
  • Robiłem to sam bez kasowania inspekcji itp, tylko olej i filtr. Teraz jak wybije około 12000-15000 km to pojadę do ASO z własnymi materiałami na serwis olejowy i potem znów co 12000-15000.
    RAPID LB | 1.2 CJZD 110 KM | MY16 | Ambition MAX | Beż cappuccino | 39000 km | Olsztyn
  • Witam kolegów,sprawa rodzaju oleju,czy to Castrol, czy Motul,czy nawet Shell jaki wlewamy do naszych Rapidów jest na forum szeroko omawiany,a jak jest z doborem filtru oleju przy wymianie ? - dlatego mam do kolegów kilka pytań,a mianowicie:
    - Jaki fabryczny pierwszy filtr oleju jest zastosowany w naszej Skodzie Rapid ?
    - Jakiej marki filtra oleju koledzy decydują się zakupić przy następnej wymianie,albo jaki ASO montuje przy wymianie oleju z filtrem ?
    - Ostatnie pytanie dotyczy,który filtr oleju uważacie za najlepszy i dlaczego,czy to FILTRON,czy MANN,a może BOSCH ? - dla ułatwienia dołączam fotki w załączniku.
    Pozdrawiam i proszę o wszelkie uwagi,za co dziękuję i myślę,że dla innych będzie to też cenna informacja.

FILTRON OP 641-2.png
    640 x 480 - 228K
    MANN W 712-94.png
    640 x 480 - 164K
    BOSCH F 026 407 116.png
    640 x 480 - 209K
    * RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
  • Jeśli chodzi o filtr oleju do silnika 1.2 TSI CJZD 110 KM to taki jak z fabryki to był 
    04E 115 561 B ale ten filtr już nie występuje i zamienia się na 04E 115 561 H różnica jaka od razu rzuca się w oczy to kolor fabryczny był czarny a ten z literką H jest szary i zamiast znaczka VW oraz AUDI jest napis VW AG. Kosztuje on w ASO równo 50 PLN. Ja kupiłem w ASO i nic nie cieknie.
    Wg mnie do 1.2 TSI 90 KM też pasuje.
  • Choć już późno i deszcz pada, wyszedłem i sprawdziłem ;-) u mnie siedzi obecnie filtr VW AG MHL Germany 03C 115 561 H w siwej puszce, a założyło go ASO podczas przeglądu. Nie pamiętam jaki był wcześniej, prawdopodobnie ten sam, ale na pewno w czarnej puszce. Odnośnie marki filtra... zaprzyjaźniona hurtownia odradziła mi FILTRON (ponoć ASO go nie lubi), BOSCH jest ok, ale niby lepszy jest MANN oraz KNECHT... na zapas kupiłem filtr MANN i olej LIQUI MOLY.
    03c115561h.JPG
    1600 x 1066 - 142K
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • Filtry filtrona to bardzo dobre filtry, mają nowoczesną fabrykę w POLSCE. Są w korzystnej cenie. Lecz czeska skoda jest niemiecka, a Niemcy dbają o to co niemieckie wiec zwracają uwagę na to aby bylo niebieskiej marki... Po gwarancji będę używał filtrona. Odradzam chińskie najtańsze, ze względu, na min kiepskie zaworki.
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • Potwierdzam, obecnie ASO montuje filtr o nr 04E 115 561H. Panowie targujcie się, cen a za filtr 50zł. - to jest dla osób "z ulicy" ;) Realna jest od 30 do max. 40 zł.
    andrew61k  zawsze używałem filtrów MAnn'a i nigdy nie miałem żadnych problemów z filtrami czy z ASO. Mann jest producentem filtrów dla VAG'a. Szkoda, że nie mam zdjęcia filtra  powietrza z Octavii I, na którym to były dwa oznaczenia Mann Filter i obok VAG ;)
    Ogólnie rzecz biorąc to Mann i Knecht to górna półka. Filtron wersja budżetowa.

• Filtry Filtrona szczególnie puszki,  nie wkłady lubią podciekać wg ASO i jeśli ktoś bierze zamiennik to lepiej kupić knechta itp. 
  • Tak z ciekawości zobaczcie sobie filtr Mann W712/95, porównując go 04E 115 561H to ładnie widać ile płacimy za nadruk napisu VAG ;)
  • Do kolegi Jercen. Moze jednak warto zalozyc dwa oddzielne watki : jaki ole do benzyny i jaki olej do diesla ? Chocby dla przejrzystości watku i konkretnych informacji. Moze powinni zdecydowac o tym sami forumowicze bo jak widac moderatorzy sa zbyt nadgorliwi. 
  • Jest kilka wątków związanych z olejami. Jak ktoś szuka odpowiedzi na interesujący go temat - ma tu sporo do przeczytania. Jak nie ma takiej odpowiedzi - może zawsze wrzucić nowe pytanie w jednym z założonych wątków.
    Zadaj konkretne swoje pytanie - a na pewno otrzymasz kilka odpowiedzi na swój wpis. 
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Jaki olej?
    1. Etykieta oleju musi informować o przydatności do benzyny/diesla. Większość olejów wklejasz do benzyny do diesla już niekoniecznie. W dzisiejszych czasach już trudno o nie uniwersalne oleje.
    2. Olej powinien być zgodny z normą producenta. Jest temat "normy olejowe"
    Szczególnie to jest ważne gdy w dieslu posiadamy dpf/fap.
  • Jeśli chodzi o olej Benzyna/Diesel to jest klasyfikacja API i jest tam symbolika S..../C....
    S - benzyna,
    C- diesel.
    W kropkach inna litera ktora mowi dokładniej o zastosowaniu.
  • Czym wyższa literka po s lub c tym olej jest lepszy. (pod jakim względem nie pamiętam)
    Wg klasyfikacji sae tj symbole np 5W20, oznacza kiedy olej jeszcze płynie w niskiej temperaturze liczba przed W, po W w jak wysokiej temperaturze zachowuje gęstość. Liczba przed W czym niższa tym lepiej, po W czym wyższa.
    Istnieją oleje sezonowe z liczbą tylko przed lub po "W".
  • Osoby zainteresowane czymś więcej niż tylko lepkością oleju zachęcam do śledzenia  tematu "jaki olej do benzyniaka" lub "jaki olej do TDI" na znanym forum siostry Rapida, niektórzy wiedzą o co chodzi, a tym, którzy nie wiedzą polecam google.pl Jest to niesamowita kopalnia wiedzy i nie tylko ......... ;)
  • Na świecie już tyle powiedziano o olejach.....i wciąż da się powiedzieć coś nowego.
  • Myślę, że trochę przesadzacie z tym olejowym szaleństwem. Zgodnie z kodem w mojej książce serwisowej mój Rapek jest objęty zmiennym okresem wymiany oleju QI6. Zgodnie z instrukcją olej powinien spełniać wymogi VW 50400, być syntetykiem 5w30 i to wszystko w temacie oleju. Czy to ma być castrol, elf czy inny to już bez znaczenia.  A castrol ostatnio poszedł w górę bo cały VAG go poleca a teraz i honda jeszcze doszła. 

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?