FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Wymiana oleju
  • Jeżeli specyfikacja jest taka sama, to nie ma znaczenia czy olej jest firmy x czy y. Wszystkie są identyczne. Info od wysokiego przedstawiciela pewnej polskiej firmy paliw na prywatnym spotkaniu przy piwie :P Reszta to marketing...
    Rapid LB | 1.4 DSG 122KM | MY15 | Elegance MAX | niebieski RACE| 50kkm | KRK
  • Takie są fakty... W oleju najważniejsze aby był.
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • :)
    Corolla | 1,6 132KM | MY18 | Classic Plus | Czarny | EPi

• hust masz racje że oleje jako same oleje są identyczne bo muszą spełniać określone specyfikacje i produkowane są identycznych surowców. Subtelna różnica polega tylko na dodatkach uszlachetniających. Czy mają one jakiś istotny wpływ na jakość oleju? to bez badań laboratoryjnych ciężko powiedzieć.

Rapid SB | 1.2TSI CBZB 105KM | MY15 (4 tydzień 2015) | EleganceMAX | Błękit RACE | 55000+km | Bielsko-Biała
  • No i olej wymieniony po 11tys. km. Zalałem SHELL HELIX ULTRA ECT 5W30. Co ciekawe na opakowaniu nie ma certyfikatu VW 50400 ale wszystkie inne się zgadzają. Pewnie umowy nie mają z VAG podpisanej. Cóż jeżeli pasuje do BMW, MB i  Porsche to do Rapka też się nada tym bardziej że:

http://www.shell.co.uk/motorist/oils-lubricants/helix-for-cars/helix-fully-synthetic/shell-helix-ult...
    i tu już jest opisany.

Moje odczucia są następujące:
    1. Zlany olej czarny i paskudny jak po 30tys. żałuję że nie zlałem zaraz po przekroczeniu 4 czy 5 tys.
    2. Ciszej pracuje silnik bo przy przyspieszaniu terkotał jak przy rozregulowanych zaworach, nie było to upierdliwe ale było. Teraz znowu cisza.
    Kolejna zmiana przed zimą przyszłego roku. Nie będę auta na szlamie męczył. Na razie bez wymiany filtra niestety. Zobaczę co mi po 30tys. włożą to sobie potem dopasuję na razie musi fabryczny zostać.
  • Filtr to podstawa !!!!
  • Bedziesz oszczedzal 30 zl na filtrze...
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • @suchylopek   od początku byłem za wymianą oleju po kilku tysiącach kilometrów...
    Widzę że są zwolennicy którzy zmieniają raz na 30000 i jest okej. Ale olej który zlałem po 6000 był daleki od tego jakiego się spodziewałem po tam niskim przebiegu...
    RAPID LB | 1.2 CJZD 110 KM | MY16 | Ambition MAX | Beż cappuccino | 39000 km | Olsztyn
  • Nie mogę wymienić fitru bo mam przegląd po 30tys lub w marcu 2017. Mam fabryczny i będzie widać że zmieniałem :( Wiem że to podstawa i nie szkoda mi 30zł. Choć mogłem go zostawić w zapasie i przed wizytą w ASO założyć :)
  • Nie kumam. Ja wymienialem w ASO przy 1200 km i nie bylo zadnego problemu. Olej i filtr wymieniasz bez kasowania inspekcji a na przeglad przyjezdzasz jak komputer zawoła i po sprawie. Kolor filtra i tak sie zmienil, takze czarny jak w fabryce raczej nie bedzie. 
  • Mam teraz filtr z pierwszego montażu z oznaczeniem VW AUDI i nr części. Jak włożę MANNa czy inny to będzie widać że zmieniałem. Nie wiem jak na to patrzą nigdy nie byłem na serwisie bo nie miałem wcześniej nowego auta. Może wpisują gdzieś jakie filtry założono. Wolałem nie ryzykować utraty gwarancji. A wymieniałem sam w garażu bo do ASO kawałek mam.
  • Kupuje sie oryginalny i po sprawie np. na www.skodaczesci.pl
  • Już po pierwszym tysiącu przebiegu, kolor oleju zmienia się bardzo. Kolor oleju nie jest i nie powinien być wyznacznikiem wymiany oleju.
    Twój filtr, który zostawiłeś zamontowany, może dalej działać. Jego wymiana jest przewidziana po 2 latach/30 tkm. Tak więc nic się nie dzieje, filtr pracuje dalej.
    Z drugiej strony - jak byś sam wymienił filtr oleju, to przy najbliższym przeglądzie nic nie powiedzą. Najwyżej wpisują uwagę, że przyniosłeś własny olej czy filtr.
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Ja po 6000 zmieniłem filtr i olej bez kasowania inspekcji. Filtr juz mam szary a nie czarny mimo tego że oryginalny. Tyle w temacie.

Myślę że temat jest już wyczerpany.
    RAPID LB | 1.2 CJZD 110 KM | MY16 | Ambition MAX | Beż cappuccino | 39000 km | Olsztyn
  • Myślę że na pewno wyczerpany :) A strona fajna nie znałem jej, przyda się na nastepną wymianę.
  • Ile płaciliście za wymianę oleju po pierwszym roku. Mi zaśpiewali 270 pln (olej, filtr robocizna)
    RAPID LIFTBACK | 105KM | 2015| AMBITION MAX | SREBRNY | 43334 | EKU
  • 270 to nie jest zla cena, zalezy tylko czy chcesz olej Castrol ktory oni leją. Wymiana ze swoim materiałem to koszt zblizony, mi wyszło ok 300
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • A ja z takim pytankiem, do bardziej obeznanych kolegów. Przegląd auta (pierwszy od zakupu) miałem we wrześniu 2014 przy przebiegu 6.600 km. Wymiana oleju, filtra, sprawdzenie wszystkiego, itp. Dzisiaj komputer mi "zakrzyczał", że za 18 dni mam jechać na przegląd. A na liczniku dopiero 13.500 km. I nie wiem czy mam robić czy nie, bo poprzednim razem pan serwisant powiedział mi, że jeżeli dalej będę tak mało jeździł, to następnym razem tylko skasują inspekcję, bo bez sensu będzie pełny przegląd robić. To może chociaż olej wymienić, czy też nie trzeba? Mam zmienny okres Q16.
    Rapid LB | 1.2 TSI 86 KM | MY2013 | Ambition | Czerń Magiczna | Białystok
  • Dzięki zaawansowanym algorytmom komputer wyliczył że powinieneś zmienić olej, zgodnie z Twoim sposobem użytkowania auta.
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • Nie podajesz, od kiedy masz Rapida. Wygląda na to, że kupiłeś go jesienią 2012 (masz zmienny okres wymiany oleju).
    W tym układzie - kiedy masz mały przebieg kilometrów, komputer podpowiedział pierwszy serwis z wymianą oleju, filtrów po 2 latach. I tak zrobiłeś we wrześniu 2014. OK.
    Po kolejnym roku eksploatacji (po 3 latach kalendarzowych) nie ma wymiany oleju ani filtra, jest tylko wymiana płynu hamulcowego.
    Prawdopodobnie chodzi o ten wymóg, dla zachowania mobilności samochodu.
    Zawsze możesz zapytać w ASO, jaki mają dla Ciebie "program" związany z tym konkretnym serwisem. 
    Tu na forum jest zestawienie wszystkich czynności czasowych i kilometrowych związanych z serwisem R.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?