FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Opinie o dieslu 1.6 90KM w Rapidzie
  • Witam, jak już ktoś będzie miał jakieś doświadczenia z 1.6 90KM w Rapidzie to chętnie zapoznam się z opiniami. Czy wystarczy te 90KM czy lepsza jest jednak mocniejsza odmiana.
  • witam, mam już zrobione z tym modelem silnika 9 tyś km i jak narazie wszystko super. Jak na 90 km to naprawdę auto jest bardzo zwinne i nie ma problemu z mocą przy wyprzedzaniu, także mogę śmiało polecić.
  • Ja mam 105 konny silnik i przyznam że nie zdecydował bym się na chwilę obecną na słabszy:) z tym jest akurat. Pomyśl o wakacjach i wyjeździe z załadowanym bagażnikiem i znajomymi na tylnej kanapie do tego dodaj klimę która chodzi na full i górzysty teren wynik, brak mocy przy podjazdach w skrócie męczarnia:) ale jak kto woli na pewno słabszy jest bardziej żywotniejszy kwestia wyboru i osobistych potrzeb.
  • Odebrałem Rapidka w środę 16 kwietnia 2014 i do dziś przejechałem jedynie 1100 km. Dotychczas jeździłem Fordem Focusem 1,6 115 km i Suzuki Baleno 1.3 oraz nieśmiertelnym Golfem II 1,6 z turbiną więc do tych samochodów będę porównywał. Samochodem jeżdżę na razie dość delikatnie ale zauważyłem następujące zalety: jest bardzo cichy jak na prostego diesla i dość dobrze wytłumiony. Przy prędkości około 120 km/h w samochodzie nie szumi i silnik pracuje bardzo ładnie i ma zapas mocy, już nie mogę się doczekać aż go porządnie przycisnę. Ma bardzo małe spalanie, przy normalnej jeździe na trasie komputer wskazywał 3,5l/100km, po mieście natomiast 5l/100km. Dość dużo podróżuję więc za jakiś czas opiszę zalety i wady samochodu gdy będę miał większy bagaż doświadczeń :) Na razie jestem bardzo zadowolony. 
  • u mnie przebieg 40 tys. przez 9 m-cy. Generalnie silnik dla mnie jest wystarczający. Wcześniej miałem 1.4 80 KM w Fabii PD i ten w Rapidzie jest dla mnie znacznym postępem.Wiadomo, jest sporo ciszej z racji CR. Poza tym spalanie 4,5-5l średnio, a wolno nie jeżdżę. Trochę słabo zestopniowana jest skrzynia biegów, bo na 5 można jechać od 70 do 190 - czyli mocna czwórka i długa piątka. W Fabii lepiej to się sprawowało, szkoda że szóstki nie ma. Rzadko muszę redukować do 4-ki, wystarczy odpowiednio przewidywać sytuację na drodze. Ja osobiście uważam ten silnik za udany, jak ktoś nie ma aspiracji do bycia Kubicą za kółkiem, to w zupełności wystarczy (zwykle jeżdżę sam, nie wożę pół tony słoików w bagażniku ani 4 pasażerów).
    Skoda Rapid SB ACTIVE 1.6 TDI/90 KM 2013
  • Tak mi na trasie też 6-ki brakuje. Ale jeżdżąc po mieście cieszę się, że jej nie ma, bo niej się ręką na macham:-)
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Odebrałem tydzien temu z tym wspanialym 7 biegowym DSG spalanie na trasie max 4 litry, gdyby nie to żalosne oferowane wyposażenie tzn. brak skórzanej tapicerki szyberdachu czy Columbusa to bylby piękny samochod. Moja sugestia wpakujcie do niego 2,0 tdi 150 km i super torpeda będzie. 
  • Cześć, 

od odebrania samochodu minęło 3k km, więc pokuszę się o kilka zdań na temat 90KM wersji i ogólnie Rapida. 

Rozglądając się za nowym samochodem nie miałem jakoś bardzo określonego typu i marki samochodu jaki chciał bym kupić, jedyne kryterium to było - nie kombi. 

Duże wraże nie na mnie zrobiła Octavia III ale fundusze nie pozwoliły i w salonie zaprezentowano mi Rapida. 

Pierwsze wrażenie po oględzinach auta w salonie, to wiadomo - ogromny bagażnik i ładna stylistyka nadwozia wersji LB. 

Na minus to brak górnej pokrywy silnika, bez niej diesel wygląda co najmniej dziwnie.

Spodobało mi się minimalistyczne wzornictwo wnętrza i ostre cięcia, żadnych wodotrysków i zbędnych przesadzonych kształtów.

Na minus to zielone podświetlenie deski rozdzielczej, ni jak nie pasuje ono do ładnych białych zegarów (sądzę że kiedyś przelutuję te wszystkie zielone diody na białe :-) .

W pierwszej chwili chciałem kupić benzynową wersję 1.2 TSI 105KM i zainstalować LPG. Ze względu na dosyć spore trasy jakie pokonuję do pracy autostradą, instalacja LPG wydawała mi się rozsądnym wyborem, tym bardziej że Skoda chwaliła się w mediach, że można u nich zamontować LPG i nie traci się gwarancji na auto. I co się okazało dealer odradził mi konfigurację 1.2TSI + LPG ze względu na konstrukcję instalacji i w cale nie polecał 1.2 MPI + LPG. 

Zaproponował za to słabszy silnik diesla.  

Początkowo obawiałem się o brak mocy w 90cio konnym dieslu, tym bardziej że to byłby mój pierwszy samochód napędzany ON, więc otrzymałem do dealera na jeden dzień, na próbę Rapida Spaceback z przedmiotowym motorem.

Teraz po przejechaniu swoim 3kkm muszę powiedzieć że to był bardzo doby wybór. Samochód prowadzi się płynnie i podczas wyprzedzania jest dynamiczny.

Silnik pracuje cicho i zbiegiem czasu specyficzny „klekot” stał się nawet przyjemny dla ucha. Mam dalekosiężne plany wgrania modu silnika, aby wyciągnąć z niego więcej KM, ale to po upływie okresu gwarancyjnego.

Na chwilę obecną komputer wskazuje średnie spalanie 4,5l/100km.

W drodze do pracy ok. 40 km autostradą przy prędkości 110km/h komputer wskazuje spalanie w przedziale 3,7-4,0l/100km.

Moja wersja to LB Ambition Max biel Candy + listwy boczne i spojler pokrywy bagażnika. Teraz auto stoi na 15” stalowych felgach z oponami Nokian WR D3, a na lato 15” obręcze Crame z oponami Nexen N'blue HD.

Poprzedni mój samochód to Ford Focus Hatchback 105 KM 1.6 + LPG. 

Na razie to tyle ode mnie. Pozdrawiam i szerokości. 

Rapid LB | 1.6 CAYA 90KM | MY15 | Ambition MAX | Biel Candy | 19000km | Śląsk
  • Gratulujemy! Super spalanie, faktycznie LPG z podliczeniem extra kosztów stałych nie wychodzi przy Twoich kosztach jakoś megazachęcjąco.

Zaciekawiłeś mnie. O jakim spojlerze mówisz? pakietu stylistycznego Sport Look? Jak on w ogóle wygląda? To taka wąska listwa na krawędzi pokrywy bagażnika? Czy ją domawiałeś extra, czy przysługuje każdemu 1.6TDi? Myślałem, że spojler jest tylko do TSI w silnikach 105HP i wyżej...
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • Tak to właśnie ta listwa z pakietu Sport, zamówiłem ją dodatkowo przy zakupie samochodu. 
    https://media.skoda-auto.com/Pictures/Products/Rapid/_w/130826%20SKODA%20Rapid%20StylePLUS%20002_jpg.jpg
  • cena tej listewki zwanej spojlerem jest jak dla mnie z kosmosu, przez chwile miałem tez myśl żeby sobie to zamówić ale jednak cena jest absolutnie nieadekwatna do efektu jaki daje owy gadżet 
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Prezentuje się super. Widziałem na własne oczy. Jednak jest to tylko kawałek plastiku. Stąd również po zapoznaniu się z ceną - dałem sobie spokój. Może za rok - dwa będzie jakaś firma sprzedawała własny spoiler. Jak do 100 - to już się piszę :)
    Pozdrawiam  
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Dzięki za informację, jak się trochę pogoda poprawi będziesz miał chwilę to cyknij i wrzuć jakieś zdjęcia do galerii.
    Bardzo chętnie bym zobaczył Twoje cudo.

@gross81 - czasami aby się wyróżnić w tłumie identycznych Rapidów cena nie gra roli, czasami taki "koszmarnie drogi gadżet" czyni samochód takim Twoim, indywidualnym :)
    Zawsze to kwestia trójstronnej dyskusji sumienia i wyobraźni z portfelem...
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • no tak za stówko to jeszcze do zastanowienia sie
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • uff jakie to szczęście, że to nie ty gross81 decydowałaś czy mogę dokupić sobie listewkę czy nie :)
  • Twoje pieniądze, Twoja listewka ;)
  • Ja mam w cenie, bo wybrałem wersję Style Plus :) Do tego są lakierowane na czarno obudowy lusterek
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • temat wątku to "Opinie o dieslu 1.6 90KM w Rapidzie" --> listewki opisujemy gdzie indziej, można tu http://rapidklub.pl/categories/karoseria
    Administrator forum RapidKlub.pl
  • właśnie, dobra uwaga.
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Witam, swojego Rapida kupiłem w kwietniu, przejechałem 23 tyś km i zdecydowałem się napisać parę zdań. 

Spalanie na trasie jest bardzo różne, w pierwszym okresie jeździłem "na emeryta" i spalanie było super niskie, około 3,7 a czasami komputer pokazywał mniej. Ostatnio zrobiłem w jeden dzień trasę 1600 km po niemieckich autostradach i średnie spalanie oscylowało pomiędzy 4,5 - 5,0 lecz mój styl jazdy już był znacznie bardziej dynamiczny. W mieście natomiast komputer pokazuje w okolicach 6 litrów. 

Dwa razy dolewałem mu płynu chłodzącego i raz uzupełniałem olej. 

Na zimę zakupiłem opony Goodyear Ultra Grip 8

Z samochodu jestem zdecydowanie zadowolony, nie jest to demon prędkości ale według mnie jeździ się nim bardzo przyjemnie i manewry wyprzedzania jeśli kierowca posiada zdrowy rozsądek są bezpieczne - mi mocy nie brakuje. 

Jestem mile zaskoczony, iż samochód nawet przy większych prędkościach (140-150km/h) nie jest specjalnie głośny. Jedyny błąd jaki zrobiłem przy zakupie to wybór radia blues :( 

• Ok @vader777 dobrze się czyta dobre opinie o naszych Rapidkach:-) Jaz zrobiłem swoim ok 19 kkm i 2 razy dolewałem płynu chłodzącego i oleju.

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 850 zł w promocjach konta Millennium 360° i Konta 360° Junior!
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?