Cześć,
od odebrania samochodu minęło 3k km, więc pokuszę się o kilka zdań na temat 90KM wersji i ogólnie Rapida.
Rozglądając się za nowym samochodem nie miałem jakoś bardzo określonego typu i marki samochodu jaki chciał bym kupić, jedyne kryterium to było - nie kombi.
Duże wraże nie na mnie zrobiła Octavia III ale fundusze nie pozwoliły i w salonie zaprezentowano mi Rapida.
Pierwsze wrażenie po oględzinach auta w salonie, to wiadomo - ogromny bagażnik i ładna stylistyka nadwozia wersji LB.
Na minus to brak górnej pokrywy silnika, bez niej diesel wygląda co najmniej dziwnie.
Spodobało mi się minimalistyczne wzornictwo wnętrza i ostre cięcia, żadnych wodotrysków i zbędnych przesadzonych kształtów.
Na minus to zielone podświetlenie deski rozdzielczej, ni jak nie pasuje ono do ładnych białych zegarów (sądzę że kiedyś przelutuję te wszystkie zielone diody na białe :-) .
W pierwszej chwili chciałem kupić benzynową wersję 1.2 TSI 105KM i zainstalować LPG. Ze względu na dosyć spore trasy jakie pokonuję do pracy autostradą, instalacja LPG wydawała mi się rozsądnym wyborem, tym bardziej że Skoda chwaliła się w mediach, że można u nich zamontować LPG i nie traci się gwarancji na auto. I co się okazało dealer odradził mi konfigurację 1.2TSI + LPG ze względu na konstrukcję instalacji i w cale nie polecał 1.2 MPI + LPG.
Zaproponował za to słabszy silnik diesla.
Początkowo obawiałem się o brak mocy w 90cio konnym dieslu, tym bardziej że to byłby mój pierwszy samochód napędzany ON, więc otrzymałem do dealera na jeden dzień, na próbę Rapida Spaceback z przedmiotowym motorem.
Teraz po przejechaniu swoim 3kkm muszę powiedzieć że to był bardzo doby wybór. Samochód prowadzi się płynnie i podczas wyprzedzania jest dynamiczny.
Silnik pracuje cicho i zbiegiem czasu specyficzny „klekot” stał się nawet przyjemny dla ucha. Mam dalekosiężne plany wgrania modu silnika, aby wyciągnąć z niego więcej KM, ale to po upływie okresu gwarancyjnego.
Na chwilę obecną komputer wskazuje średnie spalanie 4,5l/100km.
W drodze do pracy ok. 40 km autostradą przy prędkości 110km/h komputer wskazuje spalanie w przedziale 3,7-4,0l/100km.
Moja wersja to LB Ambition Max biel Candy + listwy boczne i spojler pokrywy bagażnika. Teraz auto stoi na 15” stalowych felgach z oponami Nokian WR D3, a na lato 15” obręcze Crame z oponami Nexen N'blue HD.
Poprzedni mój samochód to Ford Focus Hatchback 105 KM 1.6 + LPG.
Na razie to tyle ode mnie. Pozdrawiam i szerokości.
|
Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!