A wracając do skrzypienia - niestety gumy polałem najpierw specjalnym smarem penetrującym , później drugim - bardziej woskowym . Nic absolutnie to nie dało, skrzypi dalej tak samo , przy wolnej jeździe na lekkich nierównościach . Mam wrażenie, że przy skręcie kół temat znika - więc zaczynam obstawiać górne mocowania amortyzatora po lewej stronie . Dziś jadę się poszarpać na stację diagnostyczną . Jeśli to nie stabilizator to zostanie tylko mocowanie, a doszły mnei słuchy że w Rapidach tzw. flotowych to częsty przypadek .
WD40 powoduje parcenie gumy, więc jeśli to gumy piszczą to na pewno on nie pomoże. W moich poprzednich autach, w tym Octavia II piszczały co roku gumy przy końcówkach drążków i zawsze były do wymiany. W Octavi wszystkie gumy piszczały na policjantach i dziurach i wszystkie były do wymiany, te z przodu jak i z tyłu.
Tak , potwierdzam - dokładnie to przerabiałem w Octavii 2012. Tu jednak mam inne troszkę objawy i słyszę to niestety trochę głośniej . Dlatego muszę to na szarpakach sprawdzić .
Właśnie w tym kłopot , nie mam już gwarancji bo sobie poprzednik olał sprawę z serwisem , no i po temacie 2 lata i nara. Wymyłem ładnie pod ciśnienieniem zawiecho z przodu i nawet powiem Wam , cisza nastała , jednak 4 dni i znów to samo , nawet dziś jest mokro i dalej franca skrzypi jak stary Żuk. Kierownicę mam już krzywo :) ktoś musiał z tym coś robić :) rozumiem że temat tej kierownicy też jest typowy ....
Kierownice można ustawic wedle uznania ;), natomiast skrzypienie można naprawić tanim kosztem nawet w ASO, nie jest tajemnicą co skrzypi i nie jest to tez "awaria" nie do usunięcia. Jesli będziesz wymieniał jakieś gumki w zawieszeniu to polecam Lemfordera - nie będę się rozpisywał dlaczego ;)
Tak dziękuję ci , czytałem o tej firmie na forum . Będę w ASO na akcjach fabrycznych to zlecę im naprawę tego sprzypienia . Myślałem że to gumy stabilizatora ,ale jednak nie .
Skrzypienie u mnie po 15000 km. Na gwarancji zostały wymienione tuleje gumowe drążka reakcyjnego. Mechanicy mówili że ten typ tak ma. I mam się spodziewać kolejnej wymiany. ZAstanawiam się nad gumami które są dedykowane do jazdy sportowej są takie tuningowe.
U mnie przy 46 kkm zaczęło skrzypiec przejezdzajac przez wysokie profile zwalniające i właśnie jestem w ASO. Niestety dzisiaj pada deszcz wiec na jezdzie testowej cisza.
Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
Jade za tydzień na sprawdzenie łożysk amortyzatora. Po mojej sugestii stwierdzili że to bardzo prawdopodobne, ale muszą zrobic to w obecności szefa zmiany i nagrać film dla centrali skody. Dziwne procedury, ale zobaczymy co stwierdza.
Czyli nie wiedzą gdzie szukać ;), u mnie w zawieszeniu były mocne stuki podczas jazdy, sprawdzili całe zawieszenie i nic, tez postawili diagnozę, że juz tylko zostało do sprawdzenia łożysko amortyzatora. I co ? I nic :) ( jak można było przypuszczać ). Mocne stuki w zawieszeniu, które czuć było też na podłodze, powodowały ( akurat w moim przypadku ) klocki hamulcowe :) po wymianie na oryginalne, zawieszenie zaczęło pracować jak należy.
No właśnie u mnie bardziej stuka jak podczas najeżdżania na krawężnik lekko przyhamowuję. Ale stuka też bez hamowania. I zawsze stuka lewa strona. Wyraźnie stuka jak koło po podskoczeniu na progu zwalniającym zaczyna opadać. Stuknięcie jest słyszalne po przekroczeniu wierzchołka.
Od rana ASO rozbierli zawieszenie żeby dojść do tego co stuka. Niestety nic nie znaleźli, ale po wyczyszczeniu i nasmarowaniu przestało stukać. Ściągali MacPhersony i sprawdzali wachacze. Potem zrobili 15 km w czasie 1 godziny ( chyba dużo jak na sprawdzenie zawieszenia) i nic nie stukało. Podejrzewam że nałożyli smar na łożysko mocowania MacPhersona. Ale jeśli tak to za miesiąc usterka wróci. Przerabiałem to w Lagunie. Zastanawia mnie gdzie można jeździć w Krakowie, żeby zrobić 15 km testując zawieszenie :-)
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.