@van_daal wklej swoje kodowanie po włączeniu corner'ów. Rozumiem, że na 100% działają prawidłowo? (np. przy zamykaniu i otwieraniu samochodu nie zapalają się razem z kierunkami?)
Działa wszystko jak trzeba. Limit prędkości też. Dokodowanie przeciwmgłowych (wymagało zmany tylko i wyłacznie w Adaptation!) nie zmieniło kodowania modułu 09. Wklejam wszystkie MOJE aktualne nastawy świateł przeciwmgłowych. Na czerwono - zmieniony parametr (było 'not activ'), na zielono - różne nastawy dla L i P "(1) - Leuchte 12NL LB40-Type_Of_Load_12" - parametr światła p. mgłowego L(ewego) "(1) - Leuchte 13NL RB3-Type_Of_Load_13" - parametr światła p. mgłowego P(rawego)
Wklej jeszcze kodowanie. Nie sprawdzałem ale możliwe że zmiana w adaptation zmienia nam kodowanie (bo gdzieś te zmiany w sterowniku muszą być widoczne). U mnie cornery nie działają właściwie a mamy taki sam board więc musi być różnica w kodowaniu
No mam trochę "bajerów": pakiet zimowy, czujniki parkowania z przodu (i z tyłu), xenony, dzienne na ledach, smartlink, obsługę głosową, FRONT ASIST. Nie mam pojęcia co z tego może być kodowane w 09. A co do B12 to i ja i mskrapi mamy w nim bit4=1 a ty tam masz 0. Patrz na załączone wcześniej porównania.
No to moja teoria praktycznie jest nieaktualna.... mskrapi ma też xenony i nieco bardziej wypasioną wersję niż ja.... -------------------------------------- Czyli doświetlanie w MY2016 można włączyć bez kodowania, zmieniamy ustawienia w Adaptacjach wg. tabelki zrobionej wg. kol. van_daal i doświetlania działa tak jak fabryka przewiduje (nie wiem czemu za pierwszym razem nie działało, nie pamiętam czy odpalałem auto podczas testów :)) fakt jest taki że działa.
Fajnie, że Ci zadziałało. Mi wskaźnik ilości paliwa też w końcu zadziałał. Nie wiem czemu wcześniej się nie zakodował. Dzisiaj sprawdzilem kod i okazało się, że zmian nie było. Zaprogramowałem więc jeszcze raz i tym razem już było ok.
@van_daal U mnie w MY2016 zauważyłem podczas kodowania wskazania ilości paliwa następujące rzeczy: przy zmianie Bajtu który pogrubiłeś na 3A z 2A ( u mnie fabrycznie było 0A) dodało również opcję telefonu która wcześniej była niedostępna. Przy wprowadzeniu 2A jest tylko sam telefon a po wprowadzeniu 1A samo wskazanie ilości paliwa - bez telefonu jak w 3A. W każdym przypadku ze wskazaniem ilości paliwa pokazuje mi 15 litrów mimo prawie pełnego baku.... Ktoś coś wie dlaczego tak jest ?
RAPID LB | 1.2 CJZD 110 KM | MY16 | Ambition MAX | Beż cappuccino | 39000 km | Olsztyn
Telefon czyli po wybraniu klawiszem na kierownicy słuchawki fabrycznie miałem napis na maxi docie "telefon niedostępny " a po aktywacji jest "wyszukiwanie telefonu " ale nic się nie dzieje bo fabrycznie nie mam nic do tego telefonu
RAPID LB | 1.2 CJZD 110 KM | MY16 | Ambition MAX | Beż cappuccino | 39000 km | Olsztyn
Potwierdzam słowa @van_daal spokojnie z kodowaniem bo można namieszać!!! a Jak już się bawicie róbcie kopie ustawień i kodowań aby nawet znając dobrze temat czegoś przypadkiem nie zmienić. Sam tak miałem, że robiąc znaną mi rzecz (corner) gdzieś kursor mi się przesunął i kliknąłem coś czego nie zauważyłem. Efekt był taki że po każdym naciśnięciu hamulca pojawiał mi się błąd spalonej żarówki. Na podstawie kopii doszedłem co się zmieniło ewentualnie mogłem całe pierwotne kodowanie przywrócić. Bez tego patrzyłem patrzyłem i nic mi nie wpadło w oko co się zmieniło. Już nawet testowałem czy wyłączenie monitoringu żarówek mi pomoże ale nie chciałem robić takiego obejścia.
Co do ilości paliwa to jak to wyżej jest napisane jest to ilość brakująca do pełnego zbiornika. Dokładnie to opisywałem w innym wątku ale przypomnę co z tą dokładnością 5 litrów. Jeśli nic nie ma napisane to brakuje nam w zbiorniku między 0 a 5 litrów. Jeśli pojawi się 5l to oznacza, że zatankujemy między 5 a 10 litrów, jak 10l to między 10 a 15 litrów itd.
RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
Kolejne zmiany w adaptacjach, które u mnie zadziałały (MY2016):
Otwieranie/zamykanie okna KIEROWCY po wyłączeniu zapłonu, wyjęciu kluczyka, otwarciu drzwi aż do zaryglowania drzwi (alarm) > Control modul 09: 6C0 937 089 C > [ Security Access - 16 ] i wprowadzamy kod zabezpieczający: 31347 > [ Adaptation - 10 ] > (12)-Access control 2-Freigabenachlauf FH bei Kl 15 aus- z 'not active' na 'active' > (13)-Access control 2-Freigabenachlauf FH bei Tueroeffnen- z 'active' na 'not active'
Zrób skan ustawień adaptacji tego modułu z wprowadzonymi zmianami. Załącz plik. Popatrzymy, porównamy. Może coś wymyślimy...
Skan zrób wg przepisu kol. grzesik1: "...Można sczytać i zapisać adaptacje do pliku robimy to tak: w oknie głównym programu VCDS wchodzimy w zakładkę "Applications" następnie wybieramy "Controller Channel MAP" i wypełniamy tabelke w zależności od tego co potrzebujemy czyli np: Chcemy zapisać wszystkie adaptacje z modułu 09 - wypełniamy: "Controller Address" - 09 "Login os security acces code" - 31347 "Function" - zaznaczamy "Adaptation" "Out-put - Pre-label file Na koniec klikamy GO i czekamy ok 10min aż wszystko zapiszę się do pliku do katalogu logs."
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.