FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Zwiedzanie linii produkcyjnej w Mladej Boleslavi
  • Jest możliwość zwiedzenia zakładu produkcyjnego - linii montażowej i dodatkowego wydziału produkcyjnego oraz muzeum Skody w Mladej Boleslavi. Przyjmowane są zgłoszenia na grupy do 10 osób. Koszt biletu wstępu do Muzeum i zakładu z przewodnikiem to 140 Koron (ok 22 zł).
    Zwiedzanie odbywa się w czasie normalnej działalności zakładu, od poniedziałku do piątku. Wolne terminy są na maj - czerwiec.
    Wstępnie jest możliwość zorganizowania zwiedzania zakładu w Mladej Boleslavi w piątek, 29 maja lub 5 czerwca (piątek) o godz.  9, 10 lub 10.30. Czas zwiedzania zakładu ok. 1,5 godz. Po powrocie zwiedzanie muzeum - czas również ok. 1,5 godz. Późniejsze rozpoczęcie godziny zwiedzania ze względu na powrót nie wchodzą w rachubę.
    Dojazd do zakładu w Mladej Boleslavi na własny koszt. Tam zbiórka, zwiedzanie i zakończenie zwiedzania. Powrót na własny koszt.  
    Ponieważ należy zrobić pewne rozeznanie, przygotowanie i rezerwację imprezy, proszę o Wasze sugestie, opinie lub zgłoszenia do środy, 25 lutego.
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Jestem chętny. 2osoby na 29maja. Osobiście polecałbym godz. 10.30, ale dostosuję się do większości.
    Rapid LB / 1.2 CBZA 63 kW / MY 14 / Ambition + pakiet Komfort + pakiet na bezdroża / Czerń Magiczna / 101000km / Katowice
  • Jestem chętny. 2 osoby plus mały berbeć :) Data dowolna bo teraz nie jestem w stanie stwierdzić kiedy będzie mi bardziej pasowało. Wstępnie chyba bardziej czerwiec ale jak będzie tak będzie. Będę znał datę to będę wiedział jak się organizować :) 
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • Ten wątek założyłem przed weekendem. Dla przypomnienia, dla tych, którzy nie byli na forum podczas weekendu - jest możliwość zwiedzenia zakładu.
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • To i ja chętnie dwie osoby
    Rapid SB/1,2CBZB 105 km Ambition Max 15400km
  • Temat ciut przycichł ale my nadal chętni. Tak sobie patrzę w kalendarz i sobie myślę, że może na sztywno ustalić termin 5 czerwca. Czemu akurat ten?
    Bo 4 czerwca jest wolne (Boże Ciało) i biorąc dzień lub dwa urlopu można mieć 4-5 dni wolnego. Wtedy można sobie zrobić przy okazji dłuższy weekend, którego jednym z punktów było by zwiedzanie fabryki 5 czerwca :-). 
    Mi by taki termin pasował a przy okazji mógłbym na dłużej pojechać do Pragi na większe zwiedzanie i pobyt. Jedno popołudnie jak byłem to za mało ;-).

Ps. Zna ktoś jakieś sprawdzone lokum w Pradze lub okolicach dla dwójki i dziecka? :-)
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • Jutro będę rozmawiał z Mlada Boleslav. Zobaczymy, czy jeszcze kto w międzyczasie nie dołączy. Chociaż czasu chyba było akurat.
    @grzesk czy Twoja mała pociecha ma ponad 6 lat? Powyżej 12 lat nie ma żadnych problemów. Od 6 do 12 lat dziecko może być tylko z opiekunem/rodzicem.
    Możesz pisać na PW.
    Pozdrawiam  

• Moja pociecha we wrześniu będzie miała 2 lata. To jakiś problem? Nie wypuszczają takich małych dzieci, że piszesz przedział 6 - 12?
    Jeśli tak to będę musiał obejść się smakiem :-(
  • Małe dzieci poniżej 6 lat mogą zwiedzać tylko muzeum samochodów. Na teren zakładu produkcyjnego nie mogą wejść. Warunkowo - pod opieką rodziców - mogą wejść dzieci do lat 12.
    Napisz - jaka Twoja decyzja.
    Pozdr
  • Potwierdzam 2 os. na 29.V.2015 r. ( niestety 05.VI. pracuję ).
    Rapid LB / 1.2 CBZA 63 kW / MY 14 / Ambition + pakiet Komfort + pakiet na bezdroża / Czerń Magiczna / 101000km / Katowice
  • Dam znać wieczorem lub jutro do południa. Trochę mi to pokrzyżowało plany. Żona też by chciała wejść ale w takim razie musiała by z dzieckiem zostać i gdzieś sterczeć 1,5 godz. Pojechałbym sam lub we dwójkę ale na jeden dzień dla nas to spora wyprawa z centralnej Polski dlatego myśleliśmy połączyć tę wizytę z dłuższym wypadem.
    Dam znać.
  • Muszę jednak zrezygnować :(
    Chyba, że przyjadę później tylko na muzeum, choć wizyta w zakładzie produkcyjnym bardziej mnie rajcuje. No cóż, mały szkrab ważniejszy :).
    Ustalone jest w końcu kiedy ta wizyta w Mlada ?
  • Wizyta w muzeum nie jest warunkowana rezerwacją. Zawsze można samemu wybrać się na zwiedzenie muzeum.
    Właśnie otrzymałem potwierdzenie rezerwacji na piątek, 5 czerwca 2015. Rozpoczęcie zwiedzania - godz. 9.00. Planowe zakończenie zwiedzania zakładu i muzeum około 12.00.
    Pierwotny termin 29 maja już nie jest aktualny.
    Są wolne miejsca na 5 czerwca. Chętni na zwiedzanie zakładu - proszę o zgłoszenie.
    Pozdrawiam

• Sorki za zamieszanie @jercen ale jednak nas pisz a właściwie mnie. Żona na czas pobytu w zakładzie zorganizuje sobie czas, w muzeum chyba jest kącik dla dzieci. No chyba, że dałoby się przemycić małą ;)
    Pytanie teraz kiedy ewentualnie by był ten wyjazd (ja preferuje początek czerwca) i czy w ogóle dojdzie do skutku bo nie wiem czy jest wymagana ilość osób.
  • Czwartek - 4 czerwca jest Boże Ciało. Każdy na własną rękę organizuje sobie dojazd i powrót. Ponieważ jest to długi weekend - można po drodze jeszcze co nie co zwiedzić. Propozycja taka - by osoby z centrum Polski (chodzi o dłuższy dojazd) zapewniły sobie nocleg z czwartku na piątek w okolicach przygranicznych (np. Jelenia Góra, Szklarska Poręba). A z tamtąd już rano w piątek, 5 czerwca dojechać wprost do Mladej Boleslav.
    Do każdego jeszcze napiszę wiadomość na PW.
    Pozdrawiam
  • OK, fajnie czyli można już spokojnie organizować sobie czas na długi czerwcowy weekend :) Ja akurat chyba organizował sobie nocleg już w Czechach a konkretnie w okolicach Pragi bo plan w domu mieliśmy taki, że jedziemy do Pragi a z małym dzieckiem im mniej jeżdżenia tym lepiej :)
    Do Mlada się dojdzie to i tak spoooro bliżej niż ode mnie z domu :)
  • Tak - sprawa aktualna. Mam e-mailem potwierdzenie z Mladej Boleslav o zwiedzaniu zakładu. Chodzi o datę 5 czerwca br., piątek, początek zwiedzania o godz. 9.00. Będę rozsyłał na PW dodatkowe informacje.
    Pozdrawiam
  • Otrzymałem kilka ciekawostek z zakładu Skoda:
    Powierzchnia zakładu Skoda auto jest większa niż Monako.
    Jest tu zatrudnionych 20 000 pracowników, z czego 20% kobiet.
    Firma ma 6 menadżerów, 1 Czech i 5 Niemców. Mieszkają w Pradze.
    Zysk jest dla akcjonariuszy, państwo nie ma akcji.
    W Czeskiej Republice zostają podatki, ok. 6 mld koron.
    Produkcja to milion samochodów rocznie.
    Zysk czysty z 1 samochodu to 1500 Euro.
    Zakłady Skoda auto mają własną elektrownię, nadmiar energii ogrzewa 25 000 mieszkań w Mlada Boleslav,
    Relacji handlowych z Ameryką nie ma, ze względu na trudny i kosztowny transport, bardziej Azja, Afryka, Europa. Np. do Algierii eksportowano 25 tys. samochodów, dalsze zamówienia w toku.
    Nie ma produkcji na magazyn, tylko na zamówienia, logistyka jest bardzo wymagająca.
    Własna, zakładowa szkoła średnia, uczniowie otrzymują wynagrodzenie i są w ten sposób motywowani.
    Własne hotele, pierwszy rok koszt 2500 koron miesięcznie, w cenie 2 x w tygodniu sprzątanie.
    W ciągu roku pracownicy mogą załatwić sobie inne mieszkanie lub pozostać w hotelu za wyższy czynsz.
    Pierwszy rok jest na rozruch.
    Na terenie zakładu są np. sklepy, butiki.
    Wynagrodzenie robotnika to ok. 21 tys koron na rękę + trzynastka + premie.
    Dodatkowe wynagrodzenia za nadgodziny, popołudniowe i nocne zmiany, ciągły ruch, święta, soboty, niedziele.
    Obiad kosztuje 25 koron, w ofercie 6 dań, na każdym dziale jest bufet, jadalnia, pomieszczenie dla odpoczynku.
    6 tygodni urlopu.
    Możliwość wypożyczenia samochodu na 1 rok za 2500 koron, potem można samochód odkupić lub wziąść inny.
    Nieoprocentowane pożyczki na mieszkania i inne, dotacja na zakup samochodu, sanatorium.
    Nagrody jubileuszowe, za długotrwałą pracę.
    Wszędzie absolutna czystość i niemiecka dokładność.
    Co 5 lat każdy pracownik awansuje w tabeli wynagrodzeń i otrzyma dodatkowy tydzień urlopu. Po 35 latach przechodzi do programu seniorów, może żądać lżejszą pracę z innymi dodatkami.
    Nie ma zwalniania ze względu na wiek.
    Na każdym dziale wisi elektroniczna tablica, która pokazuje tempo pracy, wskaźniki ekonomiczne, realizację planu, i in.
    Tak więc każdy pracownik jest informowany o pracy zakładu i o własnym udziale.
    Każdy pracownik może podać wniosek racjonalizatorski, raz w roku wnioski biorą udział w losowaniu 5 samochodów, niezależnie od tego, czy wniosek został wdrożony.
    Wszystko jest tak, by pracownik miał motywację, był informowany o swojej pracy i właściwie nagradzany.
    Jeżeli pracownik spowoduje trzy większe uchybienia w pracy, zostanie zwolniony.
    Minuta nieplanowanego zatrzymania linii produkcyjnej kosztuje 150 Euro.

Pozdrawiam

• Nawet to ciekawe.  Jest tych ciekawostek więcej?
    Rapid SB | 1.2 105KM | MY15
  • Chwila czasu by siąść do kompa.
    Wrzucam kilka fotek z wyprawy do zakładu i Muzeum Skoda w Mlada Boleslav z piątku, 5 czerwca br. Same fotki są głównie z muzeum, depozytarium oraz salonu. W samym zakładzie już bez aparatu.
    Wrażenia: ogólnie b. ciekawe, możliwość porozmawiania z przedstawicielem zakładu, wjazd samochodem na teren olbrzymiego zakładu, zobaczenie tłoczni, linii produkcyjnej, parkingu z tysiącami gotowych samochodów, dalej zwiedzanie muzeum z najstarszymi modelami, prototypami, jednoegzemplarzowymi modelami - które nie weszły do produkcji, pierwszy Superb, pokazowe miejsce przywracania do pierwotnego stanu starych, odzyskanych z różnych miejsc samochodów, no i możliwość podotykania i zobaczenia z każdej strony całej gamy współcześnie produkowanych samochodów.
    Pogoda i humory nam dopisały.   

• Uzupełnienie do ostatniego wpisu - tu są fotki :)
    foto 03.jpg
    800 x 600 - 330K
    foto 06.jpg
    800 x 600 - 349K
    foto 09.jpg
    800 x 600 - 348K
    foto 12.jpg
    800 x 600 - 329K
    foto 15.jpg
    800 x 600 - 346K
    foto 18.jpg
    800 x 600 - 277K
    foto 21.jpg
    800 x 600 - 276K
    foto 24.jpg
    800 x 600 - 333K
    foto 27.jpg
    800 x 600 - 328K
    foto 30.jpg
    800 x 600 - 354K
    foto 33.jpg
    800 x 600 - 318K
    foto 36.jpg
    800 x 600 - 344K
    foto 39.jpg
    800 x 600 - 302K

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 650 zł w promocji konta Millennium 360°
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?