FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Alufelgi 15",16",17"
  • Odbiegając od tematu. Mam pytanie czy ktoś próbował zmieścić koło zapasowe 16 cali do bagażnika? Podobno w Fordzie się dało (choć sprzedawali dojazdówke 15). Dlatego pytam :)
    I dodatkowo czy ktoś miał niestety przyjemność używać już zapasówki posiadając felgi 16?  Planuje trasę 3 tyś. km i obawiam się jak sprawowało by się koło dojazdowe na dość długim dystansie.
    Rapid LB | 1.6 90KM | MY15 | Elegance Max | Szary metal metalizowany |
  • Chcesz 3 tys km przejechać na dojazdowce? Czy przejmujesz sie na wyrost?
    Rapid SB | 1.2 105KM | MY15
  • Koło 16" powinno się zmieścić we wnęce bagażnika. Najwyżej przy przekroczeniu szerokości opony powyżej 215 mm koło będzie wystawało z wnęki na wysokość powyżej wspomnianych 215 mm.
    Koło dojazdowe - prawdopodobnie masz 185/60 r15 - jest stosowane jako dojazdowe dla wersji z większymi kołami. W standardzie - jest to normalna wielkość opony, jaką stosuje się w wielu R., do normalnej eksploatacji.
    Inna sprawa - jeśli masz 3 opony np. 16" i czwartą oponę 15" - to możesz mieć problemy w prowadzeniu. Samochód może być niestabilny. Są różnice w średnicy, szerokości i bieżniku opony.
    W Twojej sytuacji - czy nie lepiej by było pożyczyć z innego pojazdu 1 - 2 opony na tak długą drogę? 1 opona - pod warunkiem, że ma takie same parametry jak opona z drugiej strony auta, 2 opony - wtedy mogą być inne niż na drugiej osi, ale będziesz miał osadzenie jednakowych opon na każdej osi.
    Jeszcze jedno rozwiązanie: jak masz drugi komplet opon na felgach - to na jedną oś daj zimówki, na drugą letnie.
    Sam bym dobrze się zastanowił nad taką podróżą z dojazdowym kołem.
    To chyba nic pilnego?
    Pozdrawiam 
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Rose nie przejmuj się na wyrost...
    Co ile km masz przebitą oponę ? Raz na 30 tys km, a może rzadziej  ?
    3 tys km to nie jest aż tak duża trasa, a też można naprawić koło w wulkanizacji przy trasach.
    Ważne aby by było odpowiednie ciśnienie w kole dojazdowym, a możesz i na takim kole przejechać i te 3 tys km. Zawsze możesz też przełożyć tak koła aby dojazdowe założyć na tył  i nie będzie czuć aż tak różnicy w jeździe jeśli oczywiście nie będziesz szalał ;) 
  • @Rose Ja mam na zapasie oryginalne koło pełnowymiarowe aluminiowe 16"/45/2015. Kosztowało dodatkowo 850 zł ale mam 100% pewności że na Autobhanie szybka wymiana znowu dzida 160. Po drugie zużycie opon rozłoże na 5 kół ;-)
    Rapid LB I TDI 105 KM I MY15 I Elegance MAX I Blue Denim I61290 km I Żnin
  • Nie miał tylko miała, ale to szczegół :)
    Mi dealer powiedział,że oryginalne tylko jeżeli chodzi o 15", a do 16" dochodzi dojazdówka. No nieźle.
  • @Rose - oczywiście mea culpa :)
    Kiedy planujesz swoją trasę? Nie podajesz - z jakiego regionu PL jesteś, ale w każdym zakątku jest jakis Rapidowiec i możesz porozmawiać na temat zapożyczenia opony czy opon.
    Druga sprawa: jak masz koła 16" standard - to nie ma co trzymać dojazdówki 15". Sprzedaj ją, a dokup choćby stalowe pełnowymiarowe koło z taką samą oponą.
    Inne rozwiązanie - dokup 4 koła na drugi zestaw - tak byś miała po 4 koła L i Z. Latem w zapasie wożę zimowe, zimą odwrotnie. Ten układ ma to dobre do siebie, że wszystkie 4 opony jednakowo się zużywają.
    Pozdrawiam  
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Jestem ze Śląska. Trasę planuję w maju, a odbiór samochodu mam w przyszły poniedziałek. Może dałoby się ugadać jeszcze jakoś z dealerem, aby zmienić tą 15 na 16?
  • Odbierasz w Ganimeksie, a może u Śliwki?
    Warto przeanalizować potrzebę zapasówki innej, niż masz pozostałe 4 koła. Jak wyżej pisałem - jak chcesz wozić koło zapasowe (a nie zestaw naprawczy, który nie zawsze sobie radzi), pomyśl o takiej samej feldze (rozmiarowo).
    A może dealer zaproponuje Ci zamiast jednej dojazdówki - 4 kompletne opony na drugi sezon (L<=>Z). Wprawdzie jest to droższe rozwiązanie, ale bardzo praktyczne. Jak teraz otrzymasz auto na zimówkach - to i tak wkrótce będziesz je zmieniać na letnie. Jak auto przyjedzie już na letnich, to za 7 - 8 miesięcy czeka Cię wymiana na zimowe.   
    Pozdrawiam
  • @Rose z tego co widać masz wersje Elegance to z automatu masz 16" aluefelgi czyli 4 możliwości:
    zestaw naprawczy 0 zł
    15" stalowa 300zł
    16" dojazdówka 300zł
    16" Alufelga 850zł - dotyczy wersji Liftback
  • Jak tam panowie zmieniliście już kapcie w swoich rapciach? Ja zmieniłem wczoraj, bo miałem już dość pływania na zimówkach w taką pogodę, a poza tym nie mogłem się doczekać, żeby crimy założyć i muszę przyznać, że rapcio wygląda w nich bardzo dobrze:)
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Ja mam juz ze dwa tygodnie, na polnocy juz dawno wysokie temperatury wiec chetnie sie pozbylem zimowek
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • ok. Jak jazda na 16-kach?
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Jezdzilem juz jesienia na 16 i dla mnie ok, jak juz wczesniej pisalem gdybym wiedzial wczesniej jaka bedzie jazda na 16 zamowilbym na 17. 
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • ok spoko.
  • @gross81 masz miękką dupę :)
  • R na letnich 16-ach  trzyma się jak PKP na szynach :)
  • Znajomy który ma również 16-tki powiedział mi, że po jednym sezonie opony do wyrzucenia, po prostu je zdarł na różnych wertepach, także uważajcie:)
  • Ciekawe gdzie on jezdzil a przede wszystkim jak ;) Jakby mial 15 to pewnie by ich nie zdarl heh ;)
  • Po naszych kochanych drogach gdzie są dziury, studzienki, koleiny, krawężniki, tory na przejeździe ect., zdarł je przez niski profil, po prostu popękały i się rozlazły. Na 15 tak by ich nie zdarł bo profil wyższy. Mówi że żałuje że skusił się na 16-ki. Bo 16-ki z profilem 45 to mogą być, ale na gładką autostradę.

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?