FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Wymiana oleju
  • No właśnie też tak do tego podchodzę. Mam nawet warsztat do dyspozycji. Ale aso mi powiedziało, że to ingerencja w silnik! Miałem wtedy taką minę, że gdyby mi zrobiono zdjęcie to do dzisiaj robili by memy w internece z tego zdjęcia:D

Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • @tdimichal mam identyczna sytuacje, bede zmienial w aso 
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • @tdimichal @gross81 - tez stoje przed tym dylematem ale mi stuknęło dopiero 5 tys wiec będę zmieniał po nowym roku (pewnie w lutym) - wiec czekam jak Wam uda sie to rozwiązać :)
    Rapid LB | 1,2 105KM | MY15 | Elegance Max beżowy | Brąz Topaz | Warszawa
  • @all_1.6TDI uwrażliwiam na regularne sprawdzanie poziomu oleju na bagnecie , dzisiaj przy 12 tys km poziom oleju osiągnął min bagnetu - wizyta w serwisie i dolewka - 0,8 l
    Rapid SB | 1,6 TDI 90 KM | MY15
  • Czyli najlepiej wlewać na max wg bagnetu.
  • Jednak wymieniłem olej w aso...po 15 tyś... Sama wymiana 81 zł bez kasowania inspekcji. Mam pakiet basic więc nast. wymiana z przegladem w ramach pakietu.
    Serwis inter welm w Pszczynie...wymiana na miejscu kawa i ciasteczko...
    Olej zakupiłem we własnym zakresie. motul 5w30 504/507. za 150 zl 5l. filtr filtron 20 zł.
    w ogóle bardzo miła obsługa. polecam mały serwisik...
  • olej zlany na oko był ładny płynny bez żadnych mazi czy coś. oczywiście czarny, bo to diesel. silnik pracuje tak samo żadnych zmian.
  • Ja stwierdziłem, że wymianę oleju co 15kkm będę robił sam, a co 30kkm w serwisie.
  • Też miałem taki zamiar, ale gdyby faktycznie coś padło, np turbo albo coś innego to lipa z gwarancjii.  
    Serwisant wszystko spisywał jaki olej typ filtra  itp. Wprowadził dane do sys....
    80 zł a dodatkowo umyli autko...

• Witam,z relacji opisu kolegi @tdimichal wynika,że albo kolega był przy samej wymianie oleju w obecności serwisanta,albo zwrócił serwis ASO zużyty olej po wymianie klientowi,albo jest to tylko same zapewnienie - wypowiedż serwisanta na temat zużytego oleju dla klienta.Druga sprawa to jakie mamy zapewnienie,że zakupiony przez siebie olej syntetyczny np. droższy od Castrola gdzieś w sklepie czy hurtowni,będzie wlany do naszego silnika podczas wizyty - przeglądu samochodu - co koledzy sądzą o takim podejściu serwisu ASO w stosunku do klienta,czy można wierzyć,że są w porządku i dają to co klient kupi we własnym zakresie ?
    * RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
  • Też mam takie myśli że po prostu oszukują.
    Ale też nie wszyscy są złodziejami.
    Poza tym olej tylko o 20 zł droższy od csstrola.
    Poza tym napewno wymienili... nie jest czarny na bagnecie.
     Poza tym wchodze zawsze na serwis do auta pod pretekstem ze czegos zapomniałem i zerkam czy wymieniaja.
    Poza tym mają monitoring więc musieliby działać wspólnie z kier serwisu.  

• no to ktos wreszcie przetrał szlak:) 80 zl moge jeszcze od biedy dac.
    Rapid LB | 1,2 105KM | MY15 | Elegance Max beżowy | Brąz Topaz | Warszawa
  • Aso nie zrobiło by tak nigdy. Wydają aby, mieć autoryzację kilka milionów nie mogą sobie pozwolić na takie rzeczy. Pozatym jeżeli są uczniowie co kasy, nie mają to się boją
  • Az sprawdziłem gdzie ta Pszczyna jest bo za 80zł to jakiś swoisty rekord, az sie wierzyc nie chce jaka moze byc rozbieżność w cenach w poszczególnych ASO 80-250. Co do wymiany faktycznie oleju przywiezionego ze soba to tez mam lekkie obawy co do tego...
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Cena wynosiła 90 zł ale po rozmowie wycyganiłem jeszcze 10% rabatu.
    Cena bez kasowania inspekcji. Pozostawiłem co 30 tyś. 
    Nawet gdy mi wcześniej obliczy przebieg do wym to nie muszę przyjeżdżać. tylko przy 30 tyś nast.

• @tdimichal za to samo w jednym aso zaspiewali mi 250 ;)
  • Trzeba 6 razy powtórzyć, że z własnym materiałem i wszystko z osobna wymienić, bo myślą że np ori filtry Landirenzo są tylko u nich;)
  • Rapid LB | 1.2 MPI + LPG | 2014 | Ambition Komfort | Beż Cappuccino | 105000+ km | Leszno (wlkp) & Zielona Góra
  • Wymiana w Szczecinie Pehamot, 98 zl z wasnym materiałem bez kasowania inspekcji
  • @gross81 a całość ile wyniesie jak podliczysz koszty (olej + filtr + ewentualnie korek spustowy) ?

U mnie za wymianę powiedzieli 55 zł.

Ja miałem czekać do momentu jak komputer mi powie, że mam jechać na wymianę ale chyba dla zdrowotności silnika zrobię to wcześniej a przy wskazaniu komputera (teraz to za jakieś 10600 km) pojadę drugi raz na wymianę. Zresztą drugą będę miał darmową, gdyż dostałem pakiet przeglądów na 4 lata lub 120 tys. km :)

Co ciekawe to nie wiem czy poczta @  ASO jest monitorowana czy to jednak osoba przyjmująca zlecenie ma głowę na karku ale jak zapytałem jak to jest z tymi wymianami co maks 30 tys. to człowiek mi odpowiedział, że były robione badania, że nic się nie dzieje, że u nich auta, które obsługują (mówił o flotach), jeżdżą w różnych warunkach i wymieniają tylko na wskazaniach komputera i nic złego się nie dzieje. 
    Jednak nie powiedział tego wprost ale zaznaczył, że napewno częstsza wymiana oleju nie zaszkodzi a pomoże ;)
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?