FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Czy jest już LPG do silnika 1,2 TSI 90KM?
  • Witajcie, swego czasu przy zamawianiu auta mój wybór padł na silnik MPI z LPG, ale skończyło się na !,2 TSI 90KM. I dzisiaj przypadkowo trafiłem na coś takiego:
    http://www.skoda-auto.pl/oferta/auto-z-lpg
    http://otomoto.pl/oferta/skoda-rapid-ambition-1-2-90-km-lpg-komplet-opon-zimowych-gratis-ID6ycbCZ.ht...
    Czy ktoś już się z tym spotkał lub wie z innego źródła?
    Po prostu mój Rapid jeździ głownie po mieście i wtedy spalanie szokuje. Dlatego jestem żywotnie zainteresowany zainstalowaniem LPG.
    Rapid LB | 1.2 90KM | MY16 | Ambition MAX | błekit | 32200km | Łódzkie | 6,5 l/100km w motostat
  • Witam,czy spalanie 6,5 l/100 km w jeżdzie po mieście, to aż tak dużo,żeby instalować LPG do swojego Rapida,mam tu na myśli wypowiedż na forum kolegi poprzednika@marecki71 ?
    Wprawdzie kolega nie napisał jakie ma spalanie w cyklu miejskim,ale na swoim przykładzie mojego Rapida 1,2 TSI 86 KM,gdzie spalanie nie przekracza 6,5 l/100 km w codziennej jeżdzie miejskiej ,uważam,że instalacja LPG jest nie opłacalna.
    To moja sugestia,a jak koledzy uważają ?
    Pozdrawiam !!!
    * RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
  • Swego czasu była już długa dyskusja o doborze silnika w Rapidzie. Wniosek (nie tylko z naszego forum) - optymalny wybór to starszy silnik 1.2 TSI 63 kW (z jednym wałkiem) a teraz aktualnie oferowany 1.2 TSI 66 kW. Głównie to koszt zakupu i mniejsze spalanie. Przy analizie kosztów spalania, oszczędności wynikające z zastosowania instalacji LPG zwracają się przy sporym przebiegu rocznym. Dodatkowo dochodzą przeglądy i koszty, których nie ma w jednostkach benzynowych. Więcej info na forum o silnikach z LPG.
    Na dzień dzisiejszy Skoda jeszcze nie oferuje instalacji LPG w nowych silnikach 1.2 TSI.
    Możliwe, że na necie są firmy instalujące gaz do nowych R. Jednak z opisów podawanych tu na forum, jest trochę problemów z użytkowaniem i serwisowaniem instalacji gazowej.
    Sam bym nie wchodził do tego tematu - nie zakładałbym gazu. Przy rozsądnej, miejskiej jeździe zasadniczo nie warto dokładać instalację.
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • W cyklu miejskim trudno jest zejść poniżej 7,3l.100km. Ciągły gaz i hamulec itp. i to wcale nie przyciskam. To spalanie w podpisie to stosując jazde eko (znaczy kapelusze niech się ode mnie uczą), która jest naprawdę męcząca oraz 2 razy w tygodniu "dłuższe" jazdy po 22km w jedną stronę.
    I ze strony skody wynika,że takową instalację już oferuje.
    I jeśli chodzi o problemy  z użytkowaniem - z tego co wiem, to instalacje z LPG montowane są w skodach najczęściej w "partnerskich" warsztatach gazowniczych (nie w serwisach), więc wszystko zależy od takiego warsztatu. I jeździłem na jazdach próbnych skodami z LPG i uwag do instalacji nie miałem. Ale nie o to mi chodzi.
    Chodzi o to, czy ktoś już ma takie rozwiązanie lub planuje takie? Czy znane sa koszty takiej instalki i co z tym "siuwaksem" do oleju i paliwa?
    Rapid LB | 1.2 90KM | MY16 | Ambition MAX | błekit | 32200km | Łódzkie | 6,5 l/100km w motostat
  • @marecki71 po takiej jeździe o której piszesz proponuje chociaż w weekend przegonić trochę auto na lepszej trasie bo jak go tak będziesz "zamulał" od początku to tak już mu zostanie i ze spalaniem i z dynamika. Co do instalacji LPG, poczytaj sobie ile problemow maja z nia właściciele starszych silników MPI a  dopiero TSi, tak jak pisal kolega wyżej nie wiem czy warto w to sie "pchać"
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Od "przeganiania" mam Octavię III 1,4TSI. Od jazd w trudniejszych warunkach - HYUNDAI Santa FE. Rapid służy do jazd krótkich, miejskich, dowóz dzieci do szkół, dojazd do sklepu, do urzędu. Trasy głownie krótkie (jednorazowo do 8km w jedną stronę). Dlatego rozważam LPG.  Jeśli chodzi o zimę - to Rapid jest garażowany, więc faza rozgrzewania krótsza.
  • A ja mam gaz i sobie chwalę. Przy wolnossącym silniku gaz jest super oszczędność 50%. Owszem w przypadku gazu przegląd będzie już po pierwszym roku 160 zl. A każdy następny będzie droższy o 60 zl. Pierwsze 6 lat plus 600 zl. Instalacja do tsi ok 5k, mpi 2100zl, serwis... Wielu i tak zmienia olej co 15 tys, zamiast co 30. Obsługa serwisowa dla mpi to olej, filtr fazy lotnej lpg co 15 tys km, a co 30 tys km plus świece i filtr powietrza i fazy ciekłej lpg. Instalacja lpg jak każda mechaniczna rzecz też się zużywa. Elementy podlegające zużyciu to wtryskiwacze, membrana w reduktorze, Ew zawory.
    Wtrysk jeden mi padł po 5tys km drugi po 71. Trzeci działa jeszcze. Koszt w szacuje na ok 100zl sztuka, membrana żywotność ok 120 tys km. 100zl kosztuje zestaw regeneracyjny, zawory ok 30zl. I tyle. Problemy wynikają z mechanicznego niedopasowania elementów instalacji, przez producenta. Program ecu lpg jest bardzo dobry. Ogólny koszt serwisu w Aso jako całokształt jest 2x droższy bo auto jest tam 2x częściej (plan serwisowy). Na każde 100km mam 20zl oszczędności. Od serwisu do serwisu 150*20zł=3000zl uwiarygodnienie na 2600. Przy 30 000 tys km 5200zl oszczędności na samym paliwie. Warto? Warto!
    Sprawa TSI
    Taka instalacja pracuje niczym gazo-diesel, prawie.
    Jak to działa: 2 wtryski lpg i jeden benzyny. Skoro lpg kosztuje 50% benzyny wychodzi nam oszczędność 30%..... Niby tak, ale ! Taka praca jest tylko od 1400 obrotów do 3000 obrotów. Czyli kiedy oszczędzamy? Ano rzadko. Lecz mimo wszystko oszczędzamy. Ile? 15-30% tak więc to jest oszczędność od 5zl do 10zl na 100km. Warto? Kwestia przebiegów i ekonomii skali.
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • @supermajku ciekawe ze nadal chwalisz sobie gaz biorąc pod uwage liczbe Twoich wpisów dotyczących awarii i problemów przy twoim aucie i z tego co pamietam najczesciej z instalacja LPG...
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Mimo wszystko tak. Instalacja ewoluowała. Wielu,ludziom gasły silniki przy przełączaniu - przegrzewał i zacierał. Się przez to zawór, temat jeszcze nie byl do konca znany. Zmieniono miejsce zaworu. Wchodził W tryb awaryjny- padł wtryskiwacz. Zmienili na nowe. 72 tys km. Jest ok. Nawet wciąż sie zastanawiam nad gazem do hybrydy. Tylko że instalacja 4800. A auto pali w mieście 3,5 do 4,5 benzyny. Nawet jeździ po Wrocławiu pirus z gazem. Spala 6 litrów gazu. Ekonomia jest, lecz skala mala.
  • @marecki71 według uzyskanej informacji z ASO w Katowicach Rapid 1,2 TSI 90 KM jest sprzedawany z LPG od około 2 tygodni. Sam posiadam 1,2 TSI 85 KM z LPG przejechane 12000 km i jestem bardzo zadowolony.
    Rapid LB |1,2 TSI 63 kW LPG | MY15 | Elegance Max | Błękit Race | 27500 | Hanysowo der Hauptstadt
  • @marecki71 zamówiłem R 16.09.15 z silnikiem 1,2  TSI 90 KM i LPG. Koszt instalacji 2600zł bo mają promocje wcześniej podobno 5500... zresztą w tej broszurze jest
    http://www.skoda-auto.pl/Documents/models/rapid/cenniki/R1ST16151506B.PDF

• We wczorajszym wpisie podałem, że firma Skoda nie montuje instalacji LPG do nowych samochodów z silnikiem 1.2 TSI. Tak jest w rzeczywistości. Mam potwierdzenie ze Skody. Firma odchodzi od stosowania LPG na rzecz CNG. Jednak do Rapida jeszcze nie montują CNG. Natomiast poszczególni dealerzy oferują takie instalacje LPG, z tym, że montują je u siebie w salonie i tylko do słabszej wersji 66 kW. Dają pełną gwarancję. Aktualna oferta cenowa to 2.600,- przy zamówieniu instalacji z gazem. Dla osób posiadających taki silnik dołożenie instalacji kosztuje 5.500,-.
    Warto więc na wstępie dobrze zastanowić się, jaką wersję i jakie wyposażenie wybieramy. Późniejsze "dozbrajanie" samochodu w pewnych granicach jest możliwe, jednak finansowo niekorzystne.
    Pozdrawiam 
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • W sumie to ciekawe z tym CNG. Po zmianach prawnych i akcyzowych 4 lata temu temat CNG w Polsce umarł. Stacji jak na lekarstwo. Prywatna stacja gazu z sieci jest droga i tankowanie trwa godziny. Wydawało się, że przyszłością u nas będzie LPG...
    Jeżeli Skoda faktycznie odejdzie od LPG na rzecz CNG to chyba będzie to strzał w stopę...
    Inna sprawa, że na stronie krajowej Skody stoi jak byk, że oferują do słabszego TSI (tak jak mówisz) instalację LPG...
    Rapid LB 1.2MPI LPG | MY14 | Elegance | Biel candy | Łódź
  • I dokładnie zgadzam się z przedmówcą (halif).:
    "Jeżeli Skoda faktycznie odejdzie od LPG na rzecz CNG to chyba będzie to strzał w stopę." - dodam tylko "w Polsce".
    Napisałem już do sprzedawcy, u którego kupowałem Rapida i cierpliwie czekam na odpowiedź. Dotrysk/zużycie benzyny na poziomie do 30% jest jak najbardziej akceptowalny dla mnie - większość przejeżdżanego dystansu to obroty około1400-2200 obrotów. Rachunek ekonomiczny jest jednoznaczny - oczywiście przy cenie 2600 za instalację.
    Ja się zdecydowałem - chodzi tylko o koszt instalacji. Za 5500 oc
    zywiście się nie opłaca.
  • lpg z tsi jest zawsze taniej, pytanie kiedy to się zwraca, a zwróci się na pewno. Wiele lat temu temat cng zagłębiłem i to jest, świetna sprawa. Kilka godzin temu została podana informacja, że Gazprom (spółka córka z Niemiec) zainwestuje w Polsce w sieć stacji do cng. Dla nich to świetny moment, bo mają kapitał, a pgnig jest nie udolne. Gdy to się uda to spokojnie od Moskwy na zachód Europy można jechać na metanie. Poznałem człowieka, który zajmuje się propagowaniem Cng i Lng, na ten temat wie wszystko. I to jest wspaniałe alternatywne paliwo do silników konwencjonalnych. Skoda już od lat ma w ofercie Octavie Green Power właśnie na cng. W Niemczech sprzedaż jest znaczna. Fiat bardzo dużo tego sprzedaje we Włoszech. Ukraina, Białoruś mają sieć cng bardzo dużą. Świetny temat. Więcej o cng www.cng.auto.pl
  • Na całym świecie LPG/CNG jest uważane za opcję dla tych co chcą być ekologiczni, a u nas się mówi, że to rozwiązanie dla biedaków, których nie stać na utrzymanie auta...
    Co nie zmienia faktu, że podtrzymuję moje zdanie o CNG. Np. w Łodzi w 2003/2004 roku były bodajże dwie stacje (jedna dla testowanych autobusów, ale dostępna dla wszystkich. Dzisiaj najbliższą stację mam w Warszawie (chyba jedna), lub w Toruniu (no, ew. Kalisz, tak samo daleko, ale drogi gorsze...). Od listopada 2013r. nowe stawki akcyzy zabiły u nas to paliwo. Jest droższe niż LPG, nie można go wozić cysterną, musi stacja ciągnąć z sieci (co "powinno" być tańsze, ale mało która stacja ma podciągnięty gaz w formacie przemysłowym.
    Jeszcze raz powtórzę przy 25-30 stacjach CNG w kraju stawianie na tą technologię - bez zmiany przepisów i motywowania rynku - jest bez sensu...
  • Stacji będzie więcej. http://www4.rp.pl/Energianews/310189908-Gazprom-zbuduje-w-Polsce-siec-stacji-LNG.html
    Aby tankować bez akcyzy wystarczy metan tankować w domu. Sprężarki id 4tys zl. Wówczas jazda np oplem zafira 11-12 zl na 100km.
  • .. i dlaczego nie wybrałeś Zafiry z CNG skoro to taki superukład? Na noc podłączasz sobie sprężarkę i od rana masz zatankowane auto. Tanio i czysto? Całość - instalacja ze sprężarką - za 10tys., które taksówki spłacą w mniej niż rok (przy jeżdżeniu za 11zł)
    Rozumiem próby poruszenia tego sektora rynku w Polsce, ale bez nakładów skarbu państwa (jakieś ulgi w akcyzie, zwolnienia z opłat podczas zakupu, lub dopłaty), nie wydaje mi się, aby w przeciągu 5 lat coś drgnęło. Gazprom Germania ma swoje problemy. Jest koszmarnie drenowany przez spółkę matkę, co ma związek z kryzysem w Rosji of course i bardziej mi to wygląda na presję polityczną i PR, niż długofalowe plany strategiczne dla Polski...
    Ale ponoć jestem człowiekiem małej wiary...
  • Dlaczego? Bo nie bylo dostępnych samochodów, a na tę chwilę potrzebuję więcej mobilności. Co innego gdybym miał piekarnię, stale trasy auta wracają na noc w jedno miejsce. Niech się dzieje.
    Jeżeli chodzi o alternatywne zasilania Orlen idzie w stacje ładowania prądem.
  • Prawdę mówiąc nie znam ani jednego auta flotowego, które by jeździło na CNG (nawet w piekarniach). Zresztą praktycznie 99% aut z ziemnym na naszym rynku to prywatny import (pewnie tych, którzy się pomylili :)
    Dobra, nie będę się spierał o wyższości jednego rozwiązania nad drugim. @Supermajku, znasz moje zdanie...
  • Oj to normalne sceptyczne podejście do tego co nie znane. We flocie autobusów DLA jeździły autobusy cng, flota pogotowia gazowego i zakładu gazowniczego we Wrocławiu jeździ. Co prawda jest to nisza. W wielu miejscach gdzie to wprowadzają to niejednokrotnie kierowcy sabotują takie działania(np pksy) bo gazu już nie odleją ze służbowego:) polecam lekturę cng.auto.pl

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

Zyskaj nawet 650 zł w promocji konta Millennium 360°
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • Otwórz PKO Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
  • Do promocji możesz przystąpić do 20 marca 2025 r.
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?