FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Światła do jazdy dziennej
  • Ok dzieki. 
    Rapid SB|1.2 CJZD 110KM|MY16|Fun|Beż Cappucciono|1800 km|Chorzów
  • Jeszcze dodam, że u tego samego sprzedawcy kupiłem:
    2 szt. http://allegro.pl/w5w-t10-plaska-1s-canbus-led-6smd-2835-zimna-c06z-i5541771175.html do oświetlenia bagażnika i schowka pasażera (200-220 lm) - teraz mam tam widno jak w kościele :D
    2 szt. http://allegro.pl/zarowka-w5w-t10-plaska-led-6-smd-5630-zimna-6t56-i5805876110.html (100-120 lm, aktualnie brak) do tablicy rejestracyjnej - wymaga przekodowania. Można też wziąć http://allegro.pl/zarowka-w5w-t10-plaska-led-4-smd-5050-zimna-4p50-i5805704538.html trochę słabsze (60-70 lm), ale ilość światła zbliżona do normy a tablica w końcu nie musi być mocno oświetlona.
    Informacyjnie: dla żarówek białych W5W normatywny strumień to 50 lm. Ponadto żarówki świecą dookólnie, oprawy zaś nie mają odbłyśników od "ciemnej" strony. Powyższe ledy emitują całe światło w jedną stronę.
    Pozdrawiam - Paweł
    Był: Rapid LB | 1.6TDI 115KM CXMA | MY16 | Style Max | Szary Quartz Metalizowany | 90k km | Szczecin | Chip: 148KM/323Nm
    Jest: Tiguan eHybrid 245KM | Elegance | Wilcza jagoda
  • - Czyli te LEDy do schowka i bagażnika (http://allegro.pl/w5w-t10-plaska-1s-canbus-led-6smd-2835-zimna-c06z-i5541771175.html ) nie wymagaja przekodowania i ładnie świecą bez zgłaszania błędów?
    - Postojowe przód także działają bez przekodowania i zgłaszania błędów(http://allegro.pl/w5w-t10-postojowka-canbus-led-5smd-5050-7000k-cw57-i5892054530.html)?
    - Te żarówki H15 Vertex (http://allegro.pl/2x-zarowki-vertex-h15-15-55w-cool-blue-xenon-5000k-i6008566010.html) także nie zgłaszaja problemów i dobrze świecą łącznie z dlugimi (posiadają w końcu homologacje?)
    - są jakieś LEDy do tablicy rejestracyjnej, które nie wymagają przekodowania
    Rapid LB I 1,2 TSI 90KM I MY 2016 I Ambition MAX I Błękit Pacific I 230km I 18.12.2015 I Łódź
  • A jest cos bez kodowania do oswietlenia wnetrza nad lusterkiem?
  • @rasz:
    - tak
    - tak (przynajmniej u mnie)
    - co do błędów to tak a co do estetyki to jeszcze nie wiem ale wierzę BaloN-owi ;)
    - nic mi o tym nie wiadomo.
    @osman71:
    - o ile wiem, to jakiekolwiek (na wszelki wypadek z canbusem). Ale podobno ledy nie bardzo dają się ściemniać więc nad lusterkiem nie polecam. Ale, przyznaję, nie sprawdzałem. Właściwie to mogę sprawdzić, bo kilka ledów mi zostało...
    Pozdrawiam - Paweł
    Był: Rapid LB | 1.6TDI 115KM CXMA | MY16 | Style Max | Szary Quartz Metalizowany | 90k km | Szczecin | Chip: 148KM/323Nm
  • Ledy w lampce sufitowej przygasają i rozjaśniają się. Można wprawdzie dojrzeć "cyfrowy" wzrost/spadek napięcia, co powoduje lekkie "skoki" przy zmianie natężenia oświetlenia, ale to trzeba chcieć zauważyć. Zamontowanie LED w lampce nie powoduje potrzeby przekodowania. U mnie tak działa.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Jercen_ jak mozesz to wklej tez jakies info ktore lampki kupiles.
  • Wypróbowałem w lampie sufitowej http://allegro.pl/pozycyjne-led-5-smd-w5w-t10-ciepla-3000k-nw53-i5642282635.html
    Światła dają mniej więcej tyle samo co tradycyjna żarówka i kolor bardzo zbliżony. Zapalają się wyraźnie szybciej ale gasną tak samo łagodnie jak zwykłe. "Skoków" nie zaobserwowałem. Może nie chciałem?... ;)
    Sprawdziłem też jeszcze inną, mocniejszą, zimną i zachowywała się tak samo.
    Ale i tak wróciłem do zwykłej żarówki bo jakoś takoś światło lepiej się rozchodzi...
    Pozdrawiam - Paweł
  • Ja mam ledy wszedzie we wnetrzu, postojowki ,przeciwmglowe i oswietlenie tab. rej i nie musialem nic przekodowywac wiec jak to mozliwe ze wam wyrzucalo bledy a mi nie? :)
    Rapid SB | 1.2 TSI 132km | MY2014 | Ambition max + panorama | Corrida red | 70000 | Szczecin
  • Widocznie nie ma reguły. Najwyraźniej wszystko zależy od zastosowanych ledów. Snadź twoje są bardziej akuratne. Jak pamiętasz skąd je wziąłeś - napisz.
    EDIT:
    Ty masz MY14 - może tu jest wyjaśnienie zjawiska?
    Pozdrawiam - Paweł
  • Ja też mam Cool Blue H15 i g**** dają, szkoda kasy. I też mam ledy w pozycjach, fajnie współgrają z ksenonami
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • Jakiś czas temu byłem w ASO miły pan mi powiedział ze mój Rapid nie ma kontroli spalonej żadnej zarowki. A wydawało mi się że mam najwyższą wersje.... Przy okazji okazało sie ze nie mam tez kontroli zapiętych pasów dla pasażera obok kierowcy. W sumie sie potwierdziło to kiedy wymieniłem kilka żarówek na ledowe i nie wywaliło żadnych błędów. Reasumując mam elektronicznie gołego Rapidka ;)
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYA/Chip 136KM / MY2015 / Elegance Max / Srebrny / 112K / BIelsko-Biała
  • Dobre ledy do grupy vag robi na zamòwienie Tomnik, na postojòwki są super.

<mod> może masz bliższe namiary? - podaj dla zainteresowanych.
    Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • @vandaal moze rzeczywiscie dlatego ze moj jest starszy:). Niestety nie pamietam od kogo kupilem bo to bylo 2 lata temu i narazie wszystko dziala
    Rapid SB | 1.2 TSI 132km | MY2014 | Ambition max + panorama | Corrida red | 70000 | Szczecin
  • tomnik robi ledy sam, są super i się nie przepalają, polecem tez do środka, di niego namiar
    prolumo@yahoo.com
    Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • Jeszcze nawiążę do żarówek H15 z Vertexu.
    Rzeczywiście świecą ładnym, białym światłem. Nawet bielszym niż xenony, które mam :)
    Moja rada: przed ich zamontowaniem warto szczypcami mocno ścisnąć języczki dociskowe tak, by trochę osłabić ich docisk do klosza. Bez tego obrót ich w gnieździe reflektora jest trudny. A wykręcenie przy demontażu prawie niemożliwe. Wynika to z tego, że blacha z jakiej jest wykonane mocowanie żarówki jest znacznie grubsze niż w ori osramach a już one dość ciężko się wykręcały. Jak próbowałem ją wykręcić (Vertex) przy pomocy szczypców to mi się plastikowy trzonek połamał. W końcu jakoś wykręciłem.
    A teraz dlaczego w ogóle wykręcałem.
    Ano dlatego, że jedna z nich świeci za nisko. W porównaniu do osrama i drugiej vertexu świeci prawie 15cm niżej - samochód stał niecałe 1,5m od ściany! Ona w zasadzie świeci niżej niż światło mijania... i w praktycznie jest bezużyteczna.
    Będę dziś dzwonił do Vertexu - zobaczę co powiedzą. W końcu koszt tej żarówki nie jest mały.
    EDIT: Jestem już po rozmowie tel. Gościu chce bym mu przesłał jakieś fotki i zobaczą czy to się do reklamacji kwalifikuje. Podobno to pierwszy taki przypadek. Jeśli tak, to trzeba się nazywać... ;)
    Jak już fotki porobię, to też wrzucę na forum.
    Pozdrawiam - Paweł
  • Potwierdzam,fajnie swieca wczoraj zalozylem! Nie wiem jak dlugie bo nie probowalem,ale dzienne swieca bardzo fajnie.
  • Montaż to "pikuś" w porównaniu z demontażem.
    W transporcie to nie. Nie wiem co musiało by się stać bo zapakowane i zabezpieczone były solidnie. To ewidentna wada fabryczna.
    A wysyłka żarówek była ustalona i opłacona zanim zaoferowałeś pomoc...
    ;P
    Pozdrawiam - Paweł
  • Zapomnialem dodac ze wymienilem tez postojowki na te ktore van daal polecal,do ksenonow bardzo fajnie pasuja!
  • Obiecane fotki porównujące światła drogowe na H15 z Vertexu i oryginały Osram.
    Dla odniesienia dokładam też mijania (xenony).
    Na wszystkich dodałem linię świateł mijania. Te linie na fotce z Vertexami są nałożone idealnie. Na Osramach już bardziej na oko.

Niektórym, to co poniżej zobaczą, niekoniecznie się spodoba...
    W myśl zasady "czego oczy nie widzą..." zanim je obejrzycie to się zastanówcie, czy aby na pewno chcecie.
    ;D
    1 mijania .jpg
    3674 x 1568 - 202K
    2 drogowe H15 vertex .jpg
    3674 x 1568 - 201K
    3 drogowe H15 osram (ori) .jpg
    3674 x 1568 - 196K
    Pozdrawiam - Paweł

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 850 zł w promocjach konta Millennium 360° i Konta 360° Junior!
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?