FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Płukanka silnika
  • Witam, stosujecie w swoich R płukanki przy wymianie oleju? Jeśli tak, to podzielcie się swoimi odczuciami. Czytałem o tym i zastanawiam się nad użyciem.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • Nie widzę sensu w autach co regularnie maja wymieniany olej wysokiej jakości. Nie raz rozbierałem silniki nawet po przebiegu 200 tyś km regularnie serwisowane i zalewane full syntetykiem i zawsze jeżeli silnik był sprawny w systemie olejowym było zero nagaru. W autach co latały na 10w40 i gorszych nagar był. Znajomy kiedyś zalał płukankę do auta z nagarem i auto zaczęło brać 1l oleju na 1000km. Po rozebraniu okazało się ze pierscienie zalepiły się wypłukanym nagarem z miski i się podwiesiły. Nie wiem jak na rozrzedzony olej żrącą chemią po czasie zniosą to uszczelnienia turbiny
    Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • Szczególnie zalecana po Castrolu ;) 
    Osobiscie stosowałem Liqui Moly - bez uwag. 
    Corolla | 1,6 132KM | MY18 | Classic Plus | Czarny | EPi
  • Castrol zły bo tani, Liqui Moly ekstra bo drogi. :)
    Rapid SB | 1.2 TSI 110KM LPG | MY 2016 | Style Max | Czarny Magic perłowy | 238000 | Oświęcim
  • podobnie jak @yunior81 - drugą z rzędu wymianę robię z płukanka LM, olej 5w30 LM, +38zł do wymiany wiec zaden koszt, nie zaszkodzi napewno
    Rapid LB | 1.2 CBZA 86KM |MY2013|Ambition MAX|Candy white|145000|Lublin
  • @MDMA66, troche złe napisałeś ;) Castrol z beczki w ASO nie dość, ze ..... ujowy to jeszcze mega drogi a Liqui dobry i tani ;) a tak na serio to wystarczy poczytać karty charakterystyki danego oleju..... oraz sprawdzić jak wyglądają badania nowego i przepracowanego oleju i juz mamy gotowa odpowiedz, ktory jest "lepszy". Cena niestety nie jest wyznacznikiem. 
  • może wkońcu ktoś podsumować jak to jest z tym olejem?
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • Za dużo się naczytaliście o tym Castrolu, robiono testy niezależne i czy to Rosjanie czy ktoś inny, na youtube pełno, nowy Castrol Edge 5w30 był najczystrzym olejem, zdeklasował Mobila, Motyla, Liguly Moly i wiele innych, parametry smarownicze miał takie sam jak inne, ale silnik zachowywał w idealnej czystości, wygotowany olej nie zostawiał nawet grama nagaru nie mówiąc o innych super polecanych przez forumowiczów olejów. Nawet nowy Test jest sprzed tygodnia u Ruskich i to samo. Fama poszła od Castrola Magnateca on zostawiał nagary, ten nowy jest super a Motul to właśnie przereklamowany. Ważne żeby Castrol był z oficjalnej dystrybucji. O Castrolu jest jak z TDI 2.0 nie można do tego samego worka wrzucać PD i CR, tak samo jak 1.2 tsi na łańcuchu i pasku poszła fama a inni to powielają. Nie sadze żeby BMW wersji M polecało Castrola Edge gdyby był taki cienki, to samo grypa VAG. Rozbierałem silniki po 200 tyś km olej co 30 tyś na Castrolu Edge serwisowym od poczatku- zero dosłownie zero nagaru- potwierdza mnie to ze testy są OK.
    Tu np jeden z testów olej Motul https://www.youtube.com/watch?v=owKQMgFf744
    A tu Castrol Edge Professional
    https://www.youtube.com/watch?v=nT1_bn-Cay4&t=85s

Znajomy co pracuje w ASO VW to samo.mi.mowil ze te nowe originalne są bardzo dobre oleje, zna przypadek Golfa R po 5 tyś km właściciel sie uparł ze chce wymienić olej, przyjechał ze swoim jakim najlepszym motulem, po wymianie klinent pretensje ze silnik jakby głośniej chodzil, żałował ze wymienil, za tydzień wrocil i wymienil.na serwisowy-.kolega wymienił zgodnie ze sztuka poczekla 10.min aż zleci i mu zalał o facet stwierdził ze silnik chodzi jak wcześniej przed wymiana na Motula. Nie mowie ze Motul jest zły, nie wiadomo skąd go kupił, może z allegro, ale Castrol Edge powtarzam Edge Professional jest bardzo dobrym olejem.

Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • Ciezko o olej, ktory w silniku zrobi bagno, szczególnie przy interwałach co 30 tysiecy kilometrow. 
    Zgadzam sie, ze nie mozna wrzucać do jednego wora "tego samego oleju" ale olej w oryginalnej, szarej, bańce sygnowanej tylko znakami VW i norma, nie jest tym samym olejem co w oryginalnym pudełku Castrola kupionym w ASO o beczce juz nie wspomnę. 
    Trzeba tez pamietac, ze Castrol jest bardzo chętnie podrabiany. 
    Ja w swoich nowych samochodach używałem roznych "oliw" i najbardziej do gustu przypadł mi LM. Obecnie używam LM 0W40 i złego słowa na prace silnika na tym oleju czy zapalanie w zimie przy -18  nie powiem. Silnik pracuje bardzo miękko i przyjemnie. 
    Be wzgledu na to na jakim oleju sie jezdzi, to ważne  jest jego pochodzenie oraz jak
    dlugo leżał i czekał na klienta. 
  • Ja tam widzę dużą różnicę po zmianie Na LM z Castola edge. Przede wszystkim rzadziej dolewam, przy catrolu musiałem już po przejechaniu 5 tys. km. Castrol bardzo szybko robił się czarny. Natomiast LM po sprawdzałem teraz po przejechaniu 5 tys. od kolejnego zalania i jest stosunkowo jasny w porównaniu jaki był castrol i do tego zero dolewki. Fakty mówią same za siebie. A badania? Jak to badania, wszystko zależy od tego kto je przeprowadza lub kto je sponsoruje:)
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • proszę pokaż mi tak podrobiony olej.
    Swoją drogą oleje bardzo często są wożone właśnie w beczkach potem przelane do odpowiednich opakowań jednostkowych. Gdy miałem ciężarówkę kupiłem olej właśnie w beczce i cena ( nie pamiętam już) był bardziej niż zadowalająca.
  • Czym szybciej jest czarny olej tym więcej substancji rozpuszczających ma baza i tym więcej olej absorbuje zanieczyszczeń - czysty olej nie znaczy dobry. Akurat można poczytać o tym na stronę Penrite.
  • Ja jednak bardziej skłaniam ku teorii, iż im szybciej olej robi się czarny i konsystencją nie przypomina olej tylko wodę, to po prostu jest do niczego, a nie że cos absorbuje:)
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Dobry olej zawszenrobi sie szybko czarny, do ojca Citroena C3 raz wlał 15w40 i przez 15 tyś km był żółciutki, po roku zobaczyłem co zalał, auto ma tylko 40 tysnkm zalałem LM 5w30.po 2 tyś km.juz był ciemniejszy, ale wypłukał nagary i syf. W dieslu zawsze będzie czarny i dość szybko. http://warsztat.castrol.pl/blog-post/dlaczego-olej-nie-ciemnieje/
  • Skoro Castrol szybko wyłapuje syf i robi się czarny to jak on ma w silniku spełnić swoją rolę i go chronić przez 30 tysięcy killometrów skoro po ok 5 tysiącach  jest już do niczego, spełnił swoją rolę i należałoby go wymienić ????

Ja jednak będę trzymał się swojej teorii ( własnego doświadczenia ) i wierzę, że im olej dłużej pozostaje czysty, tym lepiej/dłużej chroni silnik. 
  • Te oleje co nie robią sie czarne czarny nalot osądzają na elementach silnika. Widać to wygotowując olej, ten co jest czarny nie zostawia nalotów, te co zostawiają są jaśniejsze. I tyle w temacie.
  • Czyli  Castrola mozna stosować  jako "płukankę" do silnika :) , potem lejemy to co sie komu podoba i silnik odwdzięcza sie bezawaryjna eksploatacja. 
  • Hejt na Castrola na necie sie ciągnie, a okazało sie ze Castrol Edge Professional jest jednym z leprzych olejów, np Motul jest przereklamowany, zostawia dużo nagaru a niczym nie przewyzsza zwyczajnych marek olejowych. Na razie nie ma leprzego oleju niż Penrite, on ma tyle środków czyszczących i polepszaczy ze w samochodach używanych szybko robi sie ciemny, chyba ze zalany do nowego auta.
  • produkty uboczne: sadze i nagary tworzą się zawsze podczas pracy. To, że raz będzie silnik przepłukany potem zasyfiony to będzie tak jak mycie się raz w roku. Taki olej co rozpuszcza syf w sposób ciągły go rozpucza i nie pozwala jemu się osadzić.
  • @PinkFloyd, czy mógłbyś wrzucić link do tych testów? Jestem ciekaw..
    Rozmawiałem kiedyś z kolegą który ładnych parę lat handluje olejami i rozmowa zeszła na różnice zwykły Castrol, a Professional. Jego zdaniem jest to nabijanie kasy, bo wszystkie parametry i karty charakterystyk są dla obu identyczne.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Style Plus | Biel Laser | 116000 km | Sochaczew
  • Dla mnie to jest jednak jakaś bzdura z tą absorbcją i czyszczeniem. Castrol chyba wymyślił sobie taką legendę, żeby mieć odpowiedź na dziesiątki pytań, które firmie były zadawane. Kupel zalał costrola prawie do nowego samochodu i co.... też zaraz zrobił się czarny, a konsystencją przypominał wodę. Wiec się pytam co wyczyścił castrol w samochodzie z przebiegiem 2 tys. km.?

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Zyskaj nawet 850 zł w promocjach konta Millennium 360° i Konta 360° Junior!
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?