Nie tylko na tym forum - jest to chyba pierwszy (zgłoszony) problem kostki w R. Nie wchodząc głębiej w temat - zastanowił bym się nad innym źródłem problemów. Jeżeli ten sam serwis powtarza tą samą czynność i to bez powodzenia - to to nie wygląda na samą kostkę. Sam miałem (nie w R tylko w poprzednich samochodach) problemy z chwilowym brakiem elektryki w różnych miejscach - i nie zawsze to była kostka. Na stwierdzenie TTTM - nie bardzo się z tym zgadzam. Problem najczęściej nie jest wykazywany przez podłączenie komputera. Przy podanych objawach - to z powodzeniem może być sprawa jednego z przekaźników, jego sterowania, doprowadzenie sygnału do tablicy przekaźników czy bezpieczników. Serwis wymieniając stacyjkę "poruszył" wiele przewodów w okolicy kierownicy, i mógł spowodować przejściowe, ponowne "połączenie" wadliwego miejsca. A po wymianie stacyjki układy elektryczne/elektroniczne samochodu na pewien czas działały poprawnie. Ponowne wystąpienie opisanych objawów (oby nie wystąpiły!) potwierdzi tezę, że to niekoniecznie stacyjka. Pozdrawiam
Panowie i Panewki Ja również zaliczyłem podobną awarię. Wymienili mi jakąś kostkę przy stacyjce. Czekałem na element 3 dni. Akumulatora mi nie wymienili :-( ;-) Na razie jest OK. Pozdrawiam
Rapida SB | 1.2 TSI 105KM | MY14 | Ambition | Srebrny | 65Kkm | Polska
witam serdecznie spotkał mnie podobny problem, energiczne przekręcenie stacyjki chwilowo pomogło w dojechaniu do domu w ulewie gdzie bez świateł mijania lepiej nie wyjeżdżać na DK. Jednak chciałem poprosić o numer tej wymienionej części - kostki przy stacyjce będę bardzo wdzięczny, ponieważ mój rapid nie jest już objęty gwarancją będę zmuszony wymienić to we własnym zakresie.
pozdrawiam Paweł
edit:
czy w waszych wymianach chodziło o kostkę zapłonu ? nr części: 6R0 905 865 w etce pojawia mi się info, że wycofano tą część w dniu 01/11/2014 i zastąpiono 7E0 905 865. Widzę coś takiego w katalogu, tylko pytanie czy to jest to.
witam. w moim Rapidzie 1.2 LB z października 2014 roku też zaistniał ten problem. po wizycie w serwisie ( POLMOT Auto w Łomży ) w maju b.r. w ciągu godziny wymieniono mi kostkę przy stacyjce . Niestety auto już było po gwarancji, więc opłata faktury była spora jak za taki element - prawie 390 zł. Serwisant stwierdził, że taka usterka wystepuje w Rapidach ale zazwyczaj w okresie do 2 lat. a tutaj niestety wyszło po gwarancji. Gwarancja na wymieniony element 2 lata.
mam identyczny problem brak świateł (są postojowe) brak nawiewu i klimy (dodatkowo podgrzewanie foteli przednich też nie działa)
Czy ktoś potwierdza ,że chodzi o "włącznik zapłonu" u mnie ten numer części to "6RA905865A" a w serwisie kosztuje 200 zł w sklepie znalazłem za 95 zł.
EDIT:
Problem rozwiązany był to moduł zapłonu (kostka zapłonu) cześć w moim aucie o numerze 6RA905865A po wymianie wszystko działa jak należy. W razie pytań służę pomocą.
Witam Do SILENT333 (u mnie te same objawy)ewentualnie innych forumowiczów. W którym miejscu jest " włącznik zapłonu"zapłonu, czy przy stacyjce? Jak dostać się do niego dostać-jak zdjąć plastiki przy kierownicy
Witam ponownie dotarłem do modułu 6RA905865A-jest przy stacyjce. potwierdzam że on jest przyczyną tych objawów-stukniecie w niego powoduje że wszystko wraca do normy -pewno tylko czasowo. Pytanie wiec następne -Jak ten moduł zdemontować by go wymienić bo nie ma śrubek więc pewno ma zatrzaski ale gdzie?
Dzięki PinkFloyd Fajny materiał. materiał ten połączony jest z drugim filmem www.youtube.com/watch?v=x2ekln0rU6Y w nim też preferuje rozwiercenie (chociaż widzę że orginalnie są dwie dziury które jednak nie są takie proste w wykorzystaniu. Sprawdzę metodę i dam znać jak poszło.
Witam, problem i dotknął mnie. Szukałem części w internecie po kodzie, który podaliście. Są dwa rodzaje części chyba ... Pod tym kodem 6RA905865A można znaleźć: 1. Sama kostka, z zewnątrz korpus części plastikowy. 2. Bardziej rozbudowana część, z metalowym korpusem. Podpowiedzcie proszę, którą należy kupić. Bo chyba 2 - to kompletna stacyjka...
Dla osób, które poradziły sobie z problemem, będę miał później dalsze pytania. Prośby o pomoc w samodzielnej wymianie. Proszę o pomoc.
1.jpg
972 x 542 - 77K
2.jpg
764 x 486 - 61K
Rapid SB 2014| 1.6 TDI CR 115 KM | Ambition | Srebrny | 156k km | Łódź - Piotrków Trybunalski
seba_s dziękuję. Już zamówiłem zgodnie z Twoją radą. Teraz potrzebuję porady na temat samodzielnej wymiany. Pokrywę demontuje się chyba poprzez odkręcenie mocowania śrubowego od spodu prawda? Tylko co teraz? Jak manipulować tymi "gwoździami" o których pisałeś? Gdzie są mocowania? czy jakieś zaczepy? Proszę o poradę i pomoc. Dziękuję
Rapid SB 2014| 1.6 TDI CR 115 KM | Ambition | Srebrny | 156k km | Łódź - Piotrków Trybunalski
Dziękuję bardzo, Poradnik dotyczący demontażu osłony kierownicy - OK. Drugi - wymiana kostki też pomocny. Powinienem sobie poradzić, jutro przychodzi część, będę próbował samodzielnej wymiany. Jeszcze raz dziękuję.
Drodzy Koledzy, Naprawa została wykonana, wszystko działa. Wróciły działające światła oraz nawiew. Serdecznie dziękuję za pomoc i poprowadzenie przez etapy naprawy - wymiany kostki. Ja kupiłem część zamienną producenta "Borsehung" na jednym z portali, cena 64zł. Ważne, że producent udziela gwarancji 4 lata. To producent części zamiennych do grupy VAG, głównie Skody. Koledzy, jeszcze raz dziękuję. Gdyby ktoś potrzebował instrukcji demontażu/montażu tej kostki - chętnie podzielę się informacją.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.