W końcu wybrałem się do ASO celem wymiany drążka zmiany biegów. Wszystko oczywiście w ramach gwarancji. Nowy faktycznie wykonany jest z innego materiału.
Wymienili mi gałke i kierownice na nowe :) Znajomy tez mial problem z galka sie przecierala i tez wymienili. Pytanie na jak dlugo bo dali te same czesci pod wzgledem wykonczenia materiału to jest to samo
Ja tez po 40tys. Mam nową gałke. Pytanie do Ricka i innych czy jest gdzies napisane (w instrukcji lub gdzie kolwiek) że gałkę ( el. Skórzane) należy konserwować bo w przeciwnym wypadku po roku użytkowania z naszej skóry zostanie tylko wspomnienie? Ja obchodzę sie ze swoim autem bardzo delikatnie i aż się boje jak by wyglądał gdyby był traktowany bardzo surowo. (Niektórzy traktują swije auta jak narzędzia do pracy i slusznie mają takie prawo, ale rapid w takim przypadku to nie jest dobra opcja).
Ja po 12tys mam tak i jutro jadę na wymianę w ramach gwarancji. Co ciekawe dwóch kumpli jeden ma Fabię kupował trzy miesiące po mnie, drugi Octavię pół roku po mnie. Obaj już maja ponad 10tys przejechane i gałki jak nowe? A wyglądają modelowo tak samo, tzn chyba wszędzie montują takie same. Mimo to żadnych obtarć. W firmie gdzie pracuje flota jeździ na Octaviach/ po 300tys nalotu i gałki nie poobcierane.
Miałem wymienioną gąłke na gwarancji... tak mi zamontowali że kręci się w prawą i lewą strone, bede musiał to reklamować bo sie nie da jezdzic - magicy z aso, pewnie cos połamali i bedzie trzeba znowu wymieniac, oby w gałce a nie na drązku w samochodzie...
Rapid SB | 1.2 TSI @130KM | MY16 | Ambition Max | Race Blue | 27000km
@Bigi na lewarku nic sie nie da połamac bo jest stalowy, tylko pewnie pjednorazowy ierścień zaciskowy nie został zaciśnięty... czemu nie zgłosiłeś tego przy odbiorze auta ?
RAPID LB | 1.2 CJZD 110 KM | MY16 | Ambition MAX | Beż cappuccino | 39000 km | Olsztyn
A czy ktoś próbował podejść do tematu w ten sposób, skoro drążki zmiany biegów w naszych R są tak marnej jakości, to czy ASO nie mogłoby wymienić takiej gałki np. na taką z Octavi Polo albo Golfa (oczywiście za dopłatą różnicy).
Rapid SB | 1.0 TSI 81 kW (110 KM) | MY18 | Style |Błękit Race Metalizowany | 67 000 km | Gorzów Wlkp.
W S zaczyna powtarzać się system "scalania" komponentów w pewne jednostki. Był osobno filtr paliwa i pompa, teraz jest w jednym module pompa z filtrem. Dawniej była osobno samodzielna gałka na drążku, w R jest gałka wraz z mieszkiem. Chcąc wymienić wytartą gałkę - należy to zrobić razem z osłoną lewarka.
Ale jak na razie, na forum nikt nie wspominał o uszkodzeniu samego drążka.
Jest to metalowy pręt, który całkowicie zostaje zasłonięty gałką z mieszkiem. Byłoby prościej znaleźć sposób na odłączenie samej gałki od mieszka, by zamocować tylko nową gałkę (przy zachowaniu istniejącej osłony drążka).
Dzisiaj zauważyłem lekkie przytarcie/łuszczenie skóry na kierownicy. Jest ono w okolicy szwu. Ogólnie przyglądając się jej jest lekko wytarta (przebieg 48000km) ale z drugiej strony kierownice trzyma się cały czas. Czy ktoś reklamował kierownice ze względu na przetarcia, uszkodzenia skóry? Jestem ciekawy jak to wygląda z kierownicą bo lewarki miałem już wymieniane dwa razy bez większych problemów.
Rapid LB I 1,2 TSI 90KM I MY 2016 I Ambition MAX I Błękit Pacific I 230km I 18.12.2015 I Łódź
Duże miałeś te prztarcia na kierownicy? Po jakim przebiegu/czasie zauważyłeś te uszkodzenia? Wymienili całą kierownice (razem z przyciskami, poduchą) czy sam wieniec?
Rapid LB I 1,2 TSI 90KM I MY 2016 I Ambition MAX I Błękit Pacific I 230km I 18.12.2015 I Łódź
Odświeżam trochę wątek. Pojawił się haczący problem przy gałce skrzyni. Chodzi o chromowany element, do tego stopnia, że skórę przecina. Mieliśmy podobne problemy? Jakieś rady? Oderwać ten chrom, zakleić czymś? Znacie koszt wymiany na nową gałkę?
20201125_080643.jpg
4032 x 3024 - 2M
Skoda Rapid SB |1.2 TSI 110 KM | 2016 | Style + pakiet comfort | magic black | PL
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.