FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
LPG do 1.2 TSI 85KM!
  • Bez przesady. Jeden spokojnie ze srednia zejdzie poniżej 6 litrow inny kierowca nie bedzie mial mniej jak 8... kazdy jezdzi inaczej, w innym miescie na innej trasie...
    Rapid SB | 1.2 105KM | MY15
  • Napisałem same fakty z MOICH obserwacji.

jak ktoś nie zauważa różnicy jazdy z wiatrem/pod wiatr czy tego, że podaję parametry tylko z 500km pokonanych w zimie i sporo w mieście ... jego sprawa :P

mnie to guzik obchodzi, czy to świetne czy tragicznie wyniki :)
  • gross81 przeważnie jeżdżę spokojnie, ale czasami lubię depnąć. 205 km/h na liczniku już było.
    LB|1.2 CBZB 105KM|MY14|AMBITION Komfort|Srebrny metallic| 107000km|Nieciszów k. Oleśnicy
  • No to tym bardziej jest to "wiarygodny" wynik ktory podales ;)
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • gross81 mogę dla Ciebie wstawić zdjęcie z wynikiem z kompa.
    LB|1.2 CBZB 105KM|MY14|AMBITION Komfort|Srebrny metallic| 107000km|Nieciszów k. Oleśnicy
  • Nie musisz, tez jezdze rapidem i to z silnikiem 86 km, ktory wg producenta pali najmniej z tsi do tego jazda zawsze spokojna prawie nigdy ponad 120
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • na razie mam zamiar utrzymać wskazania na 2-gim zestawie danych w komputerze (po 2, 5 czy 10 tyś. km będzie już w miarę "dobra" średnia") a pierwszy zestaw danych słuzy do badania różnych warunków atmosferycznych czy drogowych i mojego stylu jazdy na spalanie.

na 2 zestawie średnie spalanie cały czas mi spadało, nawet jeśli na 1 zestawie po 30 km miałem średnio 7,5 z tendencją malejącą (zrozumiałe, im więcej km w średniej na 2 zestawie i spada zużycie chwilowe, to maleje tyż średnia na 1 i 2 zestawie danych jednocześnie)

generalnie "żre" więcej benzyny niż oczekiwałem - powód to prawdopodobnie i nówka silnik, i mrozik przez parę dni (trzymam pod chmurką), praca na postoju przez kilkadziesiąt minut w sumie, korki we Wrocku :)

dla mnie starego gazownika LPG jest do samochodów i kuchenek turystycznych bardzo dobry :) hehe
  • A jak przełączasz wskazania w komputerze między 1 a 2 wskazaniami?
    Rapid LB | 1.2 MPI + lpg 75 KM cgpc | MY 2015 | Ambition MAX | biały | 333 000 km | mazowieckie
  • Naciskasz rolke na prawej stronie kierownicy
  • Dzięki,  sprawdzę za chwilę. 

Sprawdzilem. Działa :-)
    Rapid LB | 1.2 MPI + lpg 75 KM cgpc | MY 2015 | Ambition MAX | biały | 333 000 km | mazowieckie
  • joguras - albo jest przetalentem w ekojeżdzie, ale coś kręcisz. Ja mam 86 KM i w trasie przy jeździe do 120 średnia wychodzi 5,5. Jak faktycznie wlekę się np nocą max 90 km/h to zejdę nawet do 4,8. Ale średnia z 500 km i tak wyjdzie ok 6. Nie ma w Polsce drogi, na której przejedziesz 500 km i osiągniesz spalanie takie jak Ty. Wychodzi na to że Twój Rapid spala mniej niż fabryka podała?
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • czemu mniej? (28 LPG + 16 Pb) / 5 (ilość setek km) ~= 8,8 (możliwe że 8,5 średnio, bo zawyżyłem zużycie LPG i PB w górę - dane z faktury LOTOS, Obornicka, Wrocław :) )

fakt, że sporo czasu stałem i dogrzewałem szyby w mrozy (lekkie, ale zawsze to mrozy ;) ) i ze 150 km po mieście + w miarę szybko po trasie (powiedzmy 200 km przejechałem między 120 a 140 wg GPS)

także komputer swoje a tankowanie swoje ;) - jak 2 raz zatankuję na tej samej stacji, w podobnej temperaturze i nie będą oszukiwać na liczniku przy dystrybutorze - będą dość miarodajne wyniki ;)

ACHA - na poprzedniej stronie się pomyliłem i poprawiłem ! - dane z kompa na 2 zestawie podaje z przejechanych 300 km a nie 500 - moja wina, że nie sprawdziłem

dopiero od tych 300 km podaje mi średnią na 2 zestawie ok 6,5 - 6,7 - dziś tylko krótkie odcinki po mieście i od razu średnia mocno rośnie (mało km najechanych to od razu zużycie dzienne na poziomie 8 l podwyższa średnią na 2 zestawie danych :) )
  • Czyli wszystko w normie :)

Rapid SB | 1.2 CBZA 86KM | MY15 | Ambition Max + Dynamic + Pakiet na bezdroża | Czerwień Corrida | 4500km | Lublin
  • no takie spalanie to juz realne jest zdecydowanie
  • hej, mam wgraną mapę wtrysku LPG taką, która co jakiś cykl wymusza wtrysk benzyny - silnik ciepły, 100 km/godz. z Oleśnicy do Wrocka S8 - ok. 2000 obr/min., ok. 35 km trasy

wskazówka Pb spadła o niecałą podziałkę (czyli mniej niż 1/32 ? baku - jakoś tak)
  • słyszałem ostatnio od mechaników, że LPG do TSI to uwstecznianie silnika:(
    Rapid LB/ 1.2 MPI + LPG / MY 2015/ Ambition MAX
  • lepiej czy gorzej Ci z tego powodu?

na razie na 1600 km przejechanych (2 zestaw danych ;) spalanie - 6,6 L/100 km
    prawie cały czas po Wrocławiu (czasem w korkach, czasem luźniej), 2-4 razy na trasie Wrocław-Oleśnica

po 2 tyś. km przejechanych podam dane z faktur za Pb i LPG

pozdro :)
  • Witam,
    widziałem artykuł, w którym napisane było ze co 5000 km trzeba dolewac stabilizator, 
    Czy mógłby  to któryś z kolegów/koleżanek to potwierdzić? 
    jaki jest koszt tego stabilizatora?

Pozdrawiam
  • Jak możesz - podaj link na ten artykuł.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Na przykład ten
    m.superauto24.se.pl/auto/skoda-doklada-do-silnika-12-tsi-85-km-fabryczna-instalacje-lpg_419532.html

odnoszę wrażenie ze jest to marketingowy artykuł skody, Bo widziałem podobny na różnych stronach, ale nic poza tym nie mogę znaleźć. 

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?