FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Wymiana oleju
  •  Ale u mnie się nie zgadza o jakieś 200 dni
  • @lukasz13 Napisałeś wcześniej 20 dni. U mnie to jest jakoś około 2 miesięcy.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY14 | Ambition Komfort | Blue Race | 28500km | Gdańsk
  •  Chodziło mi o to, że od dwóch lat odejmuję 20 dni, bo tyle minęło od przeglądu. Stąd różnica ponad 200 dni, a nawet 300. Dwa lata to około 730 dni - 20 dni od przeglądu to daje 710 dni, a na wyświetlaczu 442 dni . Coś mi się wydaje , że u mnie majstry coś poknociły.
  • Nie rozumiem napisz jak było fizycznie kiedy był przegląd. Co jest na kartce. Co jest na kompie.
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • 20 dni temu ( teraz już 22 ) byłem na przeglądzie. Na kartce mam termin następnego przeglądu 02.2017. A na wyświetlaczu 440 dni .
  • Decydujące są moim zdaniem wskazania komputera. Być może w serwisie coś źle ustawili, ale, imo, decyduje komputer w aucie.
    Rapid SB | 1.2 CBZA 86KM | MY15 | Ambition Max + Dynamic + Pakiet na bezdroża | Czerwień Corrida | 4500km | Lublin
  • Odpowiednią procedurą następuje kasowanie okresowego a inną olejowego serwisu. Teraz pytanie Jak to zresetowali. Wskazuje na to że albo to nie był okresowy przegląd, albo nie zresetowali. Albo masz taki styl jazdy że komputer mówi, że za katowanie auta masz kare i musisz do serwisu na karnego jeżyka
  •   Moim  zdaniem źle zresetowali, opisywałem jakie mieli problemy w serwisie, twierdzili nawet, że Rapid nie ma zmiennych okresów. Rozumiem, że "katując" samochód muszę szybciej zmienić olej, ale jak to się ma do przeglądu, który nie jest zależny od zmiany oleju ? .Przecież serwis olejowy to jedno, a przegląd to drugie, a teraz mi wychodzi, że przegląd będę musiał zrobić za rok i dwa miesiące, gdzie rocznie robię tylko 10-12 kkm. A poza tym tak jak pisałem wcześniej miałem dwa wskazania, jedno olejowe, a drugie do przeglądu. Teraz tylko jedno.
  • Skoro teraz masz 440 dni to jakiś Mongoł nie wyzerował tego dobrze przy ostatnim serwisie.
  • "Uwaga! Ręczne kasowanie inspekcji powoduje automatyczne przestawienie licznika na stałe okresy serwisowe (bez Long Life). W celu zachowania inspekcji typu Long Life wskazanie terminu przeglądu musi zostać cofnięte przy użyciu odpowiedniego urządzenia diagnostycznego" - czy przypadkiem ktoś u Was nie skasował inspekcji ręcznie. Próbowałem i opcja ta w Rapidzie działa. Nie zatwierdziłem końcowej operacji więc nie wiem jakie są tego skutki.
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • Jaki licznik?

• @supermajku - ja mam MaxiDota
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • @amiskiew U mnie resetowali chyba z 5 razy, zmieniając przy tym komputer (serwisowy-vagowski i skodowski) i tak im nie wyszło, nie wiem o co chodzi.
  • @amiskiew Ja spróbowałem bo i tak nie mam nic do stracenia. Teraz mam na wyświetlaczu 15000 km lub 365 dni.  Jestem tylko ciekaw czy serwis dojdzie teraz do tego jaki był przebieg przed skasowaniem ?
  •  No i teraz mam wszystko w porządku, przegląd za dwa lata, a olej według tego co mi obliczy komputer.Wszystko zrobione VCDS 12.12.3. Miernoty z ASO nawet tego nie potrafią.
  • Możesz opisać jak to zrobiłeś? jak będę miał kabelek może uda mi się zmusić Maxi-Dota aby pokazywał też mi ile mam do wymiany oleju a nie tylko przegląd :-)
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  •  Nie udało mi się zrobić tego tak jak miałem od wyjazdu z salonu, czyli dwóch wskazań, ale pokazuje przegląd za 30000km lub 720 dni. Dni lecą normalnie, a kilometry oblicza już sam komputer, pewnie wyjdzie mi i tak około 20000 km.
  • Czyli masz tak jak u mnie jest od nowości i pokazuje tylko przegląd. U mnie mam 6100 km przejechanych od początku grudnia i pokazuje mi że mam 18 tys km i około 400 dni do przeglądu. Ostatnio po zrobieniu dalszej trasy jednego dnia limit ten mi się zwiększył bo wcześniej miałem już 17 tys km do przeglądu.
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  •  Tak tylko jak spojrzysz parę postów wcześniej, u mnie po wizycie w serwisie miałem 15000 km. i 365 dni, choć zalałem LongLife. Po powtórnej wizycie, w tym właśnie w związku, po kilku próbach zresetowali mi i powiedzieli, że po 1000 km będą dobre wskazania według Long Life. Pokazało się 17900 km lub 442 dni. Ani jedno, ani drugie do niczego nie pasowało.Teraz przynajmniej będę wiedział, kiedy olej, a kiedy przegląd.Olej po tym co wyliczy komputer, a przegląd po dwóch latach. Może da się ustawić dwa wskazania, ale nie chcę już dalej mieszać, bo nie ma jak na razie żadnych instrukcji, więc mogę tylko pogorszyć, a tak wiem na czym stoję.
  • A u mnie pojawiły się dwa wskazania 
    Rapid LB/ 1.2 MPI + LPG / MY 2015/ Ambition MAX

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?