FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Wymiana oleju
  • Ja uważam że filtr kabinowy najlepiej przed zimą zmienić ze względu na to że zima to okres kiedy szyby mogą łatwiej parować, a przez lato on się napełni do końca bo pyłkówi kurzu więcej. Ew jak ktoś mało jeździ co półtora roku. Polecam z węglem aktywnym. Filtron kosztuje koło 40 zl. Aso 140. Uwaga Aso straszy ze gwarancji przez zły filtr mogą nie uznać. Bzdura!!!!! Brak związku przyczynowo skutkowo, lub nie są wstanie go udowodnić.
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • atsuki - jak będziesz kupował fitr to kup manna lub knechta. Ja kupiłem Fitrona i w ASO marudzili, że VAG nie uznaje Filtrona za zgodny z ich normami i że będą musieli wpisać to w książce serwisowej. Bo jakby coś z silnikiem było nie tak to mają wtedy haka, że kupiłeś filtr nie taki jak wymagają. Więc dla świętego spokoju Fitrona wrzuciłem do bagażnika na wymianę pogwarancyjną, a kupiłem Manna. Cena podobna
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • Dzwoniłem do serwisu Skody i faktycznie nie ma problemu z przywiezieniem własnego oleju. Spytałem jaki oni stosują to powiedzieli Mobil 1 5w30 - najważniejsze aby spełniał specyfikacje VW 504.00 dla przeglądów robionych co 30 tys. Stąd moje pytanie Mobil 1 czy Castrol Edge ? Cenowo Mobil 1  delikatnie tańszy (ok. 10zł na 4 litrach) ?
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM | 2013| MY14 | Srebrny | 46 tys | Poznań
  • A może Motul ? 5l około 150 zł. Olej wymieniasz w sumie dość rzadko. Więc IMO bym nie oszczędzał.
    Rapid SB | 1.2 CBZA 86KM | MY15 | Ambition Max + Dynamic + Pakiet na bezdroża | Czerwień Corrida | 4500km | Lublin
  • A ja polecam takie aby, był dosyć mos2 z tym spalanie w bmw spadło o litr
  • Ja polecam oleje Liqui Moly, Mobile i Castrole przy tym to syf.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Ambition Max | Beż Cappuccino | 25000km | Łódź
  • Ja kupowałem: Liqui Moly Top Tec 4200 5W-30 ( 5L+1L ) - 209pln, Mann Filter W712/94 - 29pln
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • Bounty a po co ci 6 litrów oliwy - do silnika wchodzi chyba 4. Czyżbyś planowal az tyle dolewek? 
    Rapid LB | 1,2 105KM | MY15 | Elegance Max beżowy | Brąz Topaz | Warszawa
  • Bo była promocja ;-) mogłem brać 5L za 200pln, albo 5L+1L za 209pln... kupowałem z pewnego źródła, na miejscu, bez kosztów przesyłki, z fakturką... a ten 1litr będzie jak znalazł, na zapas, przy dłuższych trasach
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • Pozatym będzie do następnej wymiany. Swoją drogą mpi to wyjątkowy silnik tylko 2,8 oleju
  • Liqui Moly to według mnie dobry wybór, a co do dylematu @Przemo74 to ja osobiście bym doradzał raczej Mobil1, przykładowo ten spełnia normy VW 504.00 http://www.iparts.pl/czesc/olej-syntetyczny-mobil1-esp-formula-5w30-4-litry,1-3549-5w304espformula-3... no ale tak jak zauważył kolega tsuphul jakościowo lepiej wypada Liqui Moly czy też Motul, jednak wiąże się to z wyższą ceną.
  • Jak rozumiem masz sklep. Wiec proszę zapodaj ile kosztuje pakiet dla rapida przy rozróżnieniu na silniki
  • Panowie, jeśli chodzi o przeglądy okresowe po 30 tyś, to
    czysty chwyt marketingowy koncernów samochodowych, po to żeby przyciągnąć potencjalnego
    klienta. Rozmawiałem na den temat z wieloma mechanikami samochodowymi oraz z rzeczoznawcą z PZM Lublin. Wszyscy powtarzają, że to jest wielki kit. Ja posiadam silnik 1.6
    Diesel 105 KM wymieniam olej, co 15 tys. Stosuje olej z normą: 507.00 CASTROL EDGE
    FST 5W30. Chcę zauważyć, że wymiana oleju nie wiele kosztuje w porównaniu do
    naprawy turbiny a w silnika Diesla dochodzi filtr cząstek stałych (przecież jakaś
    część oleju też się spala).  Ponadto
    stosujcie olej z odpowiednymi normami, znajdują się w instrukcji a nie, jak kto
    uważa np.: 0w 40.  

LB 1.6 TDI 105KM CAYC
  •  W dieslu to masz rację, ale w benzynie to już co innego, nie ma pdf-u  i turbina jest chłodzona cieczą, a nie olejem.
  • Już coraz mniej kierowców pamięta czasy wymiany oleju co 5 (!) tys. km. Potem był czas na wymianę co 7,5 tkm, 10 tys. km. Większość z nas ma/miała w ostatnim pojeździe 15 tkm. Wreszcie nadszedł czas na 30 tkm i wiele z nas z niedowierzaniem patrzy na te wartości. Ale gdybyśmy mieli przejść od razu z 5 do 30 tkm - to chyba nikt by tego nie dotrzymywał, tylko przy mniejszym przebiegu wymieniał olej.
    Skoda daje opcję przejścia z 2 lat/30 tkm na 1 rok/15 tkm. Każdy może wg uznania skrócić ten dwuletni okres.
    Tylko warto przypomnieć - że to nie na nas, kierowcach Rapidów "testują" takie przebiegi, ale już od kilku dobrych lat w całym koncernie VW tak jest.
    Z kolei - serwisy zaczynają tracić ruch związany z wymianą oleju przez wydłużenie przebiegu, dlatego ich pracownicy i przedstawiciele optują za pozostaniem przy 15 tkm. Na swoją korzyść (też i finansową i utrzymania firmy na rynku).
    Dla środowiska zmiejszenie częstości wymiany - to mniejsze zużycie oleju, filtrów, czasu pracy przy pracach serwisowych. 
    Moim zdaniem - przy stosowaniu zalecanych olejów i czasu ich wymiany, silnik posłuży dobrze, tak samo jak w golfach czy seatach czy audi.
    Warto by tu nie mylić problemów z łańcuchami do 2011 r. z żywotnością silnika, zależną od regularnego serwisu silnika.
    Pozdrawiam

Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Witam,moje pytanie może i banalne,ale czy do wszystkich obecnie silników benzynowych SKODA wlewa fabryczny ten sam rodzaj oleju,a jeżeli tak to proszę kolegów o podanie marki oleju i jego wartości lepkości,np.CASTROL 5W30.
    Dziękuję wszystkim za udzielenie odpowiedzi i pozdrawiam na forum !!!
    * RAPID LIFTBACK * 1,2 TSI * 86 KM * MY15 * AMBITION MAX * BEŻ CAPPUCINO *31 450 * RYBNIK *
  • Skoda najczęściej leje olej 5W30 marki Castrol.
    Przy wymianie oleju nie trzeba powtarzać tą firmę, ważne by była zachowana norma VW 504, olej LL.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • @supermajku Chyba trochę przesadziłeś, ja wiem o 45 kkm
  • Chciałbym zauważyć, że turbina jest smarowana olejem.
    Dlatego dobór oleju oraz wymiana ma znaczenie, jeśli chodzi o żywotność.  

LB 1.6 TDI 105KM CAYC

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?