FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Wymiana oleju
  • Dzięki JERCEN za odpowiedź :) Jak tak jest to fajnie :)
  • Co do wymiany i wskazań komputera to ja na początku robiłem głównie dłuższe trasy i oba liczniki przeglądu i wymiany oleju praktycznie się pokrywały, czyli stopniowo zmniejszały się od 30 kkm. Po wymianie oleju, na moje życzenie, nie zgodnie ze wskazaniem komputera jeździłem głownie po mieście i przebieg do wymiany oleju nie wystartował od 30 kkm tylko zaczął od około 20 kkm. I teraz po około 3-4 kkm od wymiany oleju, do kolejnej zostało mi jeszcze 15 kkm, czyli komputer odjął około 11 kkm. U znajomego komputer odjął ponad 15 kkm. Czekałem ponad miesiąc żeby jakikolwiek dystans pojawił się na liczniku wymiany oleju. Byłem nawet w ASO żeby to sprawdzili, myślałem, że coś źle ustawili. Licznik pojawił się dopiero po zrobieniu dłuższej trasy, tak to były kreski zamiast ilości km.
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY14 | Ambition Komfort | Blue Race | 28500km | Gdańsk
  • Gdzie wy macie tą informację o wymianie oleju?
    Ja mam ustawiony zmienny okres i jedyne co udaje mi się odczytać to ogólna informacja, że "Przegląd za 17500 km lub 444 dni" (w moim przypadku). Do tej informacji dostaje się przez menu Ustawienia i opcja przeglądy. Poza tym co napisałem powyżej nie mam informacji o oleju.

Chyba, że to się u mnie pokrywa?

Auto mam od początku grudnia  2014 i przejechane do tej pory niecałe 4900 km.
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • mamy to w tym samym miejscu co Ty, tylko wyświetlają się dwie informacje odnośnie wymiany oleju, a poniżej odnośnie przeglądu. Widocznie masz ten sam problem co kolega @bounty, u niego też tylko opcja przeglądu się wyświetla.
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • @jercen na pewno mam? (zobacz zdjęcie)  Jest to jedyna informacja, która mi się wyświetla...
    IMG_20150318_120948.jpg
    326 x 245 - 30K
    Rapid LB | 1.2 TSI 105KM CBZB | MY14 | Ambition Komfort | Czarny Magic perłowy | 150 tys km | Gdańsk, Mazury - "Polska Północna"
  • A u mnie wygląda to tak:

image
    DSC_0735++.jpg
    200 x 224 - 38K
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY14 | Ambition Komfort | Blue Race | 28500km | Gdańsk
  • U mnie identycznie jak u konwela.
    Dzisiaj właśnie wrociłem z wymiany oleju. Miałem swoj olej i fitr Filtrona. Serwisant powiedział, że ten fitr to kiepski wybór i dla własnego bezpieczeństwa lepiej żebym kupił lepszy tzn Mann, Knecht i jeszcze jakiś jeden.Bo w razie reklamacji na np zatarty silnik Skoda będzie miała podstawę podać że to z powodu tego filtra. Dla świętego spokoju dokupiłem za 49 zł oryginalny, a ten użyje innym razem. Pomimo że do silnika wchodzi 3,9 litra wlali całe 4 litry. Poprosiłem o zwrot reszty oleju i dostałem pustą butelkę. Więc zrobiłem im mały opierdziel, że jakby Skoda chciała wlewać 4 litry to nie pisałaby w instrukcji 3,9L. Panowie udowadniali mi że i tak brakuje ok 3-4 mm do max. Odpuściłem dalszą kłótnie bo nie było o co walczyć, ale zachowanie mało profesjonalne. Wymiana+ śruba kosztowała 100 zł. I teraz pytanie co to za śruba jest na fakturze za 8,49 zł? 
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • U mnie na panelu są 2 informacje: pierwsza to ilość km i dni do wymiany oleju (foto panel 1), druga informacja to ilość km i dni do przeglądu serwisowego przy 2 latach (foto panel 2). Wskazania przełącza się lewym przyciskiem na dole.
    Dla mnie wskazania różnią się o 3 dni oraz o 1000 km.
    W tym układzie najprawdopodobniej przy wymianie oleju zrobię przegląd po 2 latach.
    Ciekawostka: czas pokazany do serwisu zgadza się z datą produkcji sprzed 2 lat ...

@amiskiew przy wymianie oleju powinno się wymienić uszczelkę przy śrubie spustowej. Co ciekawe - sama śruba może po oczyszczeniu pozostać, natomiast uszczelkę należy wymienić. W Twoim przypadku wygląda na to, że policzyli Ci za śrubę i uszczelkę. Nie wierzę, że sama uszczelka warta jest ponad 8 zł. Ta zasada dotyczy wymiany tradycyjnym sposobem - spuszczeniem oleju z miski olejowej po odkręceniu śruby. 
    Pozdrawiam
    panel 1.jpg
    800 x 600 - 12K
    panel 2.jpg
    800 x 600 - 12K
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Podobno nie można kupić samej uszczelki, jest dostępny komplet śruba + uszczelka.
  • Dokładnie mam tak samo jak @bounty. Kręciłem kółkami, naciskałem przyciski i nic innego mi się nie wyświetla. Teraz pytanie czy coś jest nie tak, czy akurat oba przeglądy pokrywają się i tylko takie wskazania mamy?
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • U mnie na początku się pokrywały ale i tak były dwa. Myślę, że coś jest inaczej zaprogramowane.
  • tak jak pisze konwel - na początku prawdopodobnie te dane się pokrywają, dopiero z czasem pokazują się dwie rozbieżne informacje. Nie pamiętam dokładnie, ale przez pierwszy rok chyba tak było u mnie.
    Pozdr

Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Jam tak jak @Konwel tylko ilość kilometrów do wymiany zarówno oleju jak i przeglądu jest taka sama, różni się tylko ilość dni.
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Dziś w pracy zaglądałem do Rapida kolegi (rocznik 2015) i ma tak samo jak u mnie i kolegi @bounty. Mamy tylko informację "Przegląd xxxx km lub xx dni".
    Ani słowa o wymianie oleju lub podzielonego ekranu z dwiema informacjami jak kolegi @konwel
  • Mój kolega z pracy ma MY15, produkcja 2014 r. i ma też jeden licznik.
  • to może pytanie zasadnicze, czy wszyscy którzy mają tylko jedno wskazanie mają zmienny okres obsługowy Q16??
    Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
  • Ja (MY15 2014) i kolega z pracy (MY15 2015) mamy zmienny okres obsługowy i jedno wskazanie.
  • Dla jasności:
    Mój kolega ma zmienny okres QI6 i JEDNO wskazanie (MY15; 2014)
    Ja mam 
    zmienny okres QI6 i DWA wskazanie (MY14; 2014)
  •  To chyba następna zagadka Skody. Ja wyjeżdżając z salonu miałem dwa wskazania.
    Po przeglądzie w serwisie wskoczyło mi jedno wskazanie 15000, chociaż zmieniałem olej longlife. Pofatygowałem się do serwisu żeby zmienili mi na 30000, "oczywiście nie ma problemu jakiś błąd się wkradł". Po 20 min. mechanik stwierdził (nie radząc sobie z przeprogramowaniem), że Rapid nie ma zmiennego przeglądu QI6. Śmiech mnie ogarnął i tłumaczę gościowi, że wiem co miałem. Po telefonie ,chyba do centrali, zmienili komputer, pobawili się jeszcze parę minut i mam teraz jedno wskazanie z kreskami. Przebieg ma się wyświetlić po przejechaniu 1000 km. Zostało mi jeszcze 500 km. jestem ciekaw co się wyświetli. MY2013.
  • @lukasz13 Po wymianie oleju też miałem kreski, ponad miesiąc czekałem, żeby pojawił się jakiś przebieg i czas, ale się w końcu pojawiły. Między czasie byłem nawet w ASO, bo myślałem, że coś źle ustawili. 

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?