Witajcie, przeczytałem parę tematów na temat skrzypienia itp., ale chciałbym opisać mój przypadek i liczę na Waszą pomoc... Mianowicie: 1. kiedy jest chłodna noc, rano odpalam autko (albo jak postoi dłuższy czas na zimnym powietrzu), przez pierwsze kilka minut jazdy (zanim jak to mówię "rozgrzeje się autko"), przy przejeżdżaniu przez "śpiących policjantów" itp. elementy, słyszę skrzypienie... brzmi to jakby sparciała guma? czy coś w tym stylu... 2. kiedy już jadę nawet "rozgrzanym autkiem" przez jakieś nierówności, np. na bocznych drogach (dziury, "góry i doliny") także słyszę takie skrzypienie jakby sparciałej gumy... 3. kiedy docisnę mocniej hamulec, przód auta lekko przysiada, a następnie się unosi i wówczas także mam taki sam odgłos... 4. Ponadto jak jadę po tych "górach i dolinach" albo innych większych nierównościach słyszę odgłos jakby stukania jakiegoś elementu o plastik? trudno to opisać, ale dla mnie brzmi to jakbym miał jakieś plastikowe pudełeczko, albo coś w tym stylu włożone do bocznej kieszonki w drzwiach (plastikowej) i to coś jakby stukało o tą kieszonkę...
Skrzypienie na progach i przy huśtaniu przodu to standardowa usterka Rapida czyli guma stabilizatora. Masz samochód po gwarancji więc wymiana na własny koszt.
Rapid LB|1,2 85 KM| MY14| Ambition| Blue Denim| 105000 km| Kraków
a bo ja wiem? skrzypi... a nie jestem pewny czy to skrzypi bardziej z przodu, czy z tyłu? Dlatego jadę do mechanika i obejrzymy co mu tam dolega - może wszystko na raz?
Najczęściej powodem skrzypienia jest guma obejmująca stabilizator (1). W R dawniej były 2 sztuki, mocowane samodzielnie. W nowych R gumy są już w całości z drążkiem. Obejmę gumową należy dosunąć do wystającego profilu (2). Profil może być z wewn. jak i zewn. strony.
Cześć, U mnie w aucie słyszę skrzypienie jakby gumy nad kołem od strony kierowcy przy nierównościach. Byłem u kilku mechaników. Jeden stwierdził że to serwo hamulcowe, inny że gumy łącznika stabilizatora i najpierw przesmarował a potem je wymienił. Nic to nie zmieniło, nadal hałasuje. Ten sam potem też stwierdził że to serwo. W serwisie skody nic nie znaleźli i też chcieli wymieniać gumy. Jak im powiedziałem że już wymieniałem, stwierdzili że coś tam było smarowane i oni w takim razie nie wiedzą co. Czy to nadal moga być gumy, czy jednak coś innego?
Hej, u mnie słychać takie skrzypienie, jak stara wersalka tylko z prawej strony. Obejrzyjcie film - myślicie, że to ta guma stablizatora? https://www.youtube.com/watch?v=eM2XTiF1F7Q
Rapid SB | 1.2 CJZC 90 KM | MY17 | Ambition MAX | Czerwony RIO metalizowany|| 56 000 km | Wrocław
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.