FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Wychodzą już jakieś wady?
  • łuszczenie się i pękanie ;) jest osobny wątek do tego, niestety tak jak ktoś przyznam raczej wina iż cała buda pracuje i ten typ tak ma, nawet serwisant mi przyznał że to dość powszechny problem.
    Rapid SB| 1.2 105 KM | MY14 | Ambition Komfort | Grafitowy | 36000km| Opolskie
  • @Robi91 na grubym bruku u mnie też, chociaż wtedy stuka już wszystko ;)

Rapid LB | 1,4 TSI 125KM | MY16 | Ambition Max+ | Biały | Wrocław
  • Na takim bruku moje nadwozie odlatuje ;)
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Zauważyłem ostatnio przy okazji trasy właśnie podobną sytuację. Silnik przegoniony trochę, trochę dróg lokalnych z górkami i przy mocniejszym przyspieszaniu w okolicach 2200-2800obr/min zaczął jakby dudnić i huczeć. Przeszło mu dopiero po przestudzeniu na postoju. Trochę brzmiało jak lekko dziurawy albo wypalony tłumik, ewentualnie nieszczelność w dolocie.
    Rapid SB | 1.2 CJZC 90KM | Beżowa Padlina | MY16 | Bielsko
  • ...a sluchajcie...tez macie tak ze jak na sucho gazujecie (w sensie na postoju na luzie) to obroty rosna max do 4 tyś i dalej nie(jakby blokada)? Naturalnie nie mówię o jakimś żyłowaniu tylko takim przygazowaniu...
    @chrisol- dokładnie to samo. Choc ucichł w czasie jazdy bez postoju
    @gross81 a poduszkę wymieniałes?
    Rapid LB, 1.2 CBZB 105 KM, MY 2013, Ambition, Rosso Brunello, 138 000, Ingolstadt
  • To nie jest wada a raczej troska o kondycję i wytrzymałość silnika. Bez obciążenia, silnik ma blokadę przy 4 tys. obr. Cieszę się, że taką ochronę mam.
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Robi91 - masz może instalację gazową w samochodzie?
    Rapid SB | 1.2 CJZC 90KM | Beżowa Padlina | MY16 | Bielsko
  • @jercen ahh no ja też się cieszę że to blokada. Nie pisalem tego w kontekscie wady...wiecie przesiadłem się z Felci...i naprawdę jestem z Rapida zadowolony...nie popsuła tego nawet woda w drzwiach i domniemana poduszka
    @chrisol nie nie to benzynka 1.2 tsi 105 km
    Rapid LB, 1.2 CBZB 105 KM, MY 2013, Ambition, Rosso Brunello, 138 000, Ingolstadt
  • @Robi91
    Dwa dni temu zwróciłem uwagę na to samo. Tyle że u mnie odcięcie występuje przy 2500 obr.
    Pozdrawiam - Paweł
    Był: Rapid LB | 1.6TDI 115KM CXMA | MY16 | Style Max | Szary Quartz Metalizowany | 90k km | Szczecin | Chip: 148KM/323Nm
    Jest: Tiguan eHybrid 245KM | Elegance | Wilcza jagoda
  • W dieslu chroni to przed rozbiegnięciem się silnika jak rozpadnie się turbina i silnik zaciągnie olej i chodzi mimo wyłączenia stacyjki
    Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • U mnie w liftBacku po roku i 140tyś przejechanych 
    1. Skrzynia na 4 biegu rzęzi -muszę się umówić na wymianę na gwarancji 
    2. Wentylator drży -wymiana na gwarancji, czekam na nowy 
    3. Radio Blues nie czyta płyt - wymienione  nowe na gwarancji 
    4. Wtryski gazu Padły - zostały wymienione na nowe 
    5. Czasami wyskakuje EPC i kontrola trakcji - Podobno to pedał gazu ale w serwisie twierdzą że wszystko jest ok, zobaczymy jak długo 
    6. Ostatnio wyskoczył mi błąd katalizatora - został skasowany, jeśli będzie się powtarzał to pewnie zgłoszę się  do Skody na gwarancje 
  • Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • Hej
    O to komplet usterek mojego Rapida ( auto służbowe ) rok 2013 październik. 1.2 TSI.
    - 20 TYŚ : poduszka skrzyni biegów
    - 30 TYŚ rozleciał się podłokietnik
    - 40 TYŚ sterownik lusterek ( w drzwiach przestał działać )
    - 45 TYŚ woda w tylne prawe drzwi ( zapchany odpływ )
    - 65 TYŚ ( teraz po intensywnych opadach deszczu) początkowo migający wskaźnik otwartej klapy bagażnika co uruchamia alarm , po 1 dniu pokazuje otwarty bagażnik non-stop, po wciśnięciu hamulca z znika. Czyli objawy zwarcia. Po dwóch dniach rozładowany akumulator. Auto jedzie dziś na serwis po naprawie powiem co było.
    Po II przeglądzie aktualizacja softu komputera ( spadek spalania o ponad litr ).
    Od nowości słychać stuki prawy tył ( odpowietrznik baku ?? ).
    Auto jak na tą klasę ok choć plastiki wnętrza mogłyby być trochę lepszej jakości.
  • Jutro jadę do serwisu, czy ktoś wie co jest przyczyną brzęczenia spod maski (rezonansu)?
    Rapid SB | 1.2 TSI 110KM| MY16 | Style Max| Biel Candy| 30000km 7,3 l/100km| Gdynia
  • Na forum jest sporo wątków dot. dźwięków z pod maski. Podałeś trochę ogólnikowe pytanie. Im więcej przybliżysz swoje dźwięki/odczucia - łatwiej będzie coś podpowiedzieć. Poczytaj, opisz swoje.
    Kilka linków:
    Dziwne dzwięki silnika TSI - czy też tak macie?
    Dźwięk uciekającego powietrzaMetaliczne odgłosy po uruchomieniu silnika
    Pozdrawiam
    Rapid LB | 1.2 CBZA 88kW | MY13 | Ambition Komfort | Srebrny Brilliant metaliza | 88 tkm | Katowice | Ø 6,1 l/100 km
  • Jest to metaliczny dzwięk występuje tylko przy wciśniętym pedale gazu. Kojarzy mi się z dźwiękiem na przejściu dla pieszych. W momencie puszczania gazu przestaje dzwonić.
    Rapid SB | 1.2 TSI 110KM| MY16 | Style Max| Biel Candy| 30000km 7,3 l/100km| Gdynia
  • Tak trochę bawimy się :)
    No to jeszcze raz: wciśnięty pedał gazu - na postoju, przy ruszaniu, przy jednakowym (stałym) "gazie", ... Im wiecej podasz - tym lepiej.
    A może poprosisz kogo za kierownicę, zajrzysz pod maskę i tam poszukasz prawdopodobnego źródła niepokojącego dźwięku?
  • Dzwięk dochodzi tylko podczas jazdy przy 'stałym' gazie.  Wcześniej ludzie opisywali ten dźwięk, ale nikt nie dał odpowiedzi. Nagram go podczas jazdy, może się uda.
    Jeżeli chodzi o stuknięcie po puszczaniu pedału sprzęgła jest "ten typ tak ma", sprawdzałem w nowym rapidzie w salonie.
  • U mnie MY2017 nic takiej nie ma nawet ze sprzęgłem
    Skoda Rapid LB/ 1.2TSI chip150KM/ 249Nm /MY 2017/ Style Max / Blue Race/ 11.000km/ Szczecin
  • Sprawdzałeś przy włączonym silniku i szybsze puszczenie?

ZYSKAJ NAWET 500ZŁ - OTWÓRZ ONLINE KONTO BANKOWE

SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?