FORUM SKODA RAPID :: Wyszukiwarka Forumowa

Witamy na Forum miłośników Skody Rapid i Rapid Spaceback
   - usterki, opinie i Wasze wrażenia z użytkowania Rapida!

dołącz do nas!
Co kupić po Rapidzie? Mercedes, Toyota, Mazda...
  • Ta dyskusja została utworzona z wydzielenia komentarzy z wątku: Wycieraczki szyb.
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • @kowel @grzesk

Co kupiłem zamiast Rapida?

Tak jak wspominałem, to była końcówka 2012 więc dużo wyprzedaży, a Rapid był dość świeżym samochodem na rynku i rabaty wtedy były znikome. Zastanawiałem się nad 1.2 TSI 105KM ew. 85KM Elegance + kilka dodatków. Taka konfiguracja wychodziła mi cennikowo ok 50-55 tyś.

Udało mi się kupić nową Astrę III Kombi, bardzo dobrze wyposażoną (praktycznie max dostępny na polskim rynku: automatyczna klimatyzacja, czujniki parkowania, dobre radio itp.), wtedy kończyli już produkować Astrę 3 i można było jeszcze coś dobrego znaleźć w salonach, to co zostało na stanie (chociaż o kombiaki już było trudno, nie mówiąc już o kombi w dieslu) więc jeżdżę do tej pory 1.6 115KM. Nie jest to TSI, czasami mułowaty - przydało by się więcej mocy - i też sporo pali, szczególnie w miście. Ale ogólnie samochód i silnik jest ok. Zadecydowała też jednak jakość wnętrza.. w astrze na boczkach w drzwiach jest materiał, deska jest miększa + kilka chromów. W rapidzie niestety odbijałem się od plastików i to mnie bardzo drażniło..

Dałem po negocjacjach równe 52000zł, udało się jeszcze od tego odliczyć trochę VAT'u więc auto wyszło sumarycznie w bardzo dobrej cenie. Jestem zadowolony z wyboru.

Astra wyglądała przy kupnie (i wygląda nadal :)) tak:
    astra.jpg
    500 x 375 - 118K
    astra2.jpg
    500 x 375 - 110K
    astra3.jpg
    500 x 195 - 61K
    Administrator forum RapidKlub.pl
  • I dobrze. Mialem takie dwie astry 1.7, 1,3 Diesel. Fakt faktem że jedna to bogatsza wersja druga podstawa, ale za to ta 1,3 nadrabiała ekonomicznością, ciekawe rozwiązanie z felgami strukturalnymi.
    Rapid LB| MY 2015| CGPC 1,2 MPI| Active MAX|Biały Candy|163 tys km.| Wrocław
  • Miałem Astrę clasic 1.6 jeszcze z monowtryskiem, a potem Astrę II też 1.6 100 KM ale już z wielopunktem, super byłem zadowolony z tego auta, przejechałem nim 170 tys. km praktycznie bez żadnych problemów:)
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • Moj ojciec tłucze astre II juz chyba 17 rok i złego słowa o niej nie powie ;)
    Rapid LB |1,2 TSI 86KM | MY2015 | Elegance Max Wnętrze Beż | Biały Candy| 52000km | Szczecin
  • To jest to co mówię. Durne oszczędności producenta, które się mszczą. Dlatego następne nowe auto to mercedes lub toyota.
  • Też myślałem o tym aucie i znajomi jeżdżą i nie narzekają bardzo na nie ale jakoś ciasno w nim było mi z tyłu. A cenowo wychodziło mi to samo a z VATem nie mam jak powalczyć. Może źle szukałem :)
    RAPID LB | 1.2 TSI CBZB 105 KM @120 KM/213,7 Nm | MY15 (45 tydzień 2014) | AmbitionMAX + USB + Climatronic + Tempomat + Hak | Błękit DENIM | łódzkie
  • no ja tez sie za astra kombi rozgladalem pod koniec 2014 ale ni jak nie chciało wyjsc 54 tys - no chyba ze za golasa. podobnie jak fordy kie i hyundaie. tylko francuzy mogly jako tako konkurować no Dacia
    Rapid LB | 1,2 105KM | MY15 | Elegance Max beżowy | Brąz Topaz | Warszawa
  • @gross81 , to u mnie podobnie - ojciec tłucze jeszcze Astre II Kombii 1.4 i bardzo sobie chwali to auto

@grzesk właśnie w sumie można by z ciekawości na nacie poszperać i sprawdzić wymiary wnętrza z tyłu dla Astry III <-> Rapid, astra ogólnie nie jest za szeroka, ale rapid przecież tak samo :) pewnie w jakichś archiwalnych testach gazetowych np. motor, auto świat można by się doszukać wymiarów wnętrz tych samochodów

@krisr77 jak ja kupowałem pod koniec 2012 to też już była w sprzedaży Astra IV ale to już poza zasięgiem finansowym było, bo ceny za golasa startowały od 56 tyś i to jeszcze nie za kombi. Do tego Astra IV jest strasznie ciężka, no i większa i z tym samym silnikiem 1.6 115KM bardzo zamula. Astra III była w bardzo dobrych promocyjnych cenach na tamten czas z racji końcówki produkcji.. np. siostra kupowała corsę D też w 2012 ale w maju, czyli powiedzmy połowa roku, za w miarę wyposażoną dała ok 45 tyś. dokładając wtedy tysiaka miałaby hatchbacka Astrę III tak samo wyposażoną (klima, radio a do tego 4 poduchy + 1.6 silnik), wybrała corsę bo astra "była za duża" no i co.. teraz żałuje bo moją Astrą jeździ jej się lepiej (pewniej się czuje za kółkiem Astry) ;-)
    Administrator forum RapidKlub.pl
  • Słuchaj mój szef kupił mercedesa (około 300 tyś-nowy) już podczas powrotu do domu zaczął ciężko palić. Po tygodniu w końcu dostał się do serwisu (żaden nie miał czasu wszystko zajęte) samochód stał tydzień. Szef dostał auto zastępcze gdzie bardzo "miła" Pani od razu ostrzegała, że auto ma wrócić zatankowane i umyte. Po tygodniu okazało się ,że odpiął się podczas jazdy czujnik położenia wału - wystarczyło go wpiąć....
    Mam wrażenie ,że wszędzie jest podobnie czy to merc.. czy zwykła skoda.
    SB/1.2 85/2014/Ambition Max/Beż Cappuccino/14000km/Włocławek
  • A ja mam w rodzinie i wśród kilku bliskich znajomych nowe mercedesy i słowa tylko dobre powiem.
  • Ja miałem nowa toyota i też były różne przygody... Z wycieraczka też!!! Co mnie bardzo zdziwiło 
    Rapid LB/ 1.2 MPI + LPG / MY 2015/ Ambition MAX
  • U mnie następna będzie Mazda lub Honda, Toyota odpada, bo robiona w Turcji lub gdzieś w Europie i też pozostawia wiele do życzenia.
    Rapid LB / 1.6 TDI CAYC mod 135KM / MY14 / Ambition Komfort / Czarna Perła / 142.500km / Warszawa
  • A civic w Hiszpanii. Przynajmniej toyota produkuje w Polsce podzespoły, półosie w Oleśnicy, przekładnie w Wałbrzychu, silniki diesla w jelczu i skrzynie chyba też. Jeżeli już honda Accord jest bardzo dobry.
  • za to Mazdę masz robioną tylko w Japonii. Myśląc o Hondzie nie miałem na myśli Civika. Na niedoróbki w toyocie sporo ludzi narzeka, u mojego kumpla w corolii od słońca rozszerzyły się przestrzenie między plastikami, także nie chce mieć drugiej skody:)
  • Ja jak się przymierzałem do astry III do jednak ciaśniej mi w niej było niż w Rapidzie. W astrze z żoną tłukliśmy się ramionami, a w rapidce jest pełen luz:)
  •  Prawie wszyscy mają rację, tylko, że za Mazdę czy Accord to są już zupełnie inne pieniądze. Także nie porównujcie Skody za 50 kkm z czymś za 100 kkm.
  • Mówcie co chcecie. Właśnie kupiłem nową Toyotę :) w hybrydzie.
  • supermajku, a co z Rapidem?
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Ambition MAX | Grafitowy Metalic | ok 80 kkm | DW | Ø 6,7 l/100 km
  • Założę temat o moim rapidzie. W każdym razie Rapid cały czas będzie. 71 tys km Awaria pierwszego wtryskiwacza lpg. Wymiana 15 minut i śmiga dalej. Rapid ma dożywocie na taxi, albo go dam tacie. Jeszcze 36 miesięcy leasingu
  • No to masz szczęście :-) bo już myslałem o najgorszym ..............
    Rapid LB | 1.2 CBZB 105KM | MY15 | Ambition MAX | Grafitowy Metalic | ok 80 kkm | DW | Ø 6,7 l/100 km

Pieniądze po 100zł banknoty zdjęcie

Zielona strzałka w dół grafika

Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Rozkwitaj na wiosnę” z premią do 630 zł
  • Zarejestruj się, spełnij warunki i zyskaj do 630 zł premii!
Zyskaj nawet 650 zł w promocji konta Millennium 360°
  • 250 zł za założenie konta Millennium 360° online z kartą debetową, wyrażenie zgód wymaganych regulaminem promocji, wpłatę min. 500 zł w ciągu 10 dni od założenia konta, zalogowanie się do aplikacji mobilnej banku i zapłacenie min. 1 raz kartą do konta lub BLIKIEM
  • 250 zł jeśli w każdym z 3 miesięcy określonych w regulaminie zapewni wpływ wysokości min. 1000 zł oraz zapłaci kartą do konta lub BLIKIEM min. 500 zł
  • 150 zł jeśli min. 1 000 zł wpłynie na Twoje konto z tytułu wynagrodzenia przez co najmniej 2 miesiące określone w regulaminie promocji.
  • 200 zł za założenie Konta 360° Junior
Konto osobiste CitiKonto z oprocentowaniem 7,2% na koncie oszczędnościowym
  • Załóż konto osobiste CitiKonto i odbierz do 300 zł zwrotu
  • Dodatkowo możesz zyskać aż 7,2% w skali roku na koncie oszczędnościowym
  • 0 zł za prowadzenie konta i karty z usługą wielowalutową
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów Citi i 4 wypłaty z innych bankomatów
Konto Otwarte na Ciebie w promocji „Por(a) na bank” z premią do 680zł
  • Zarejestruj się w promocji, spełniaj warunki i zgarnij nawet 680 zł łącznej nagrody!
Konto Przekorzystne z kontem oszczędnościowym w promocji
  • Do 300 zł za założenie konta Przekorzystnego
  • 7% na koncie oszczędnościowym w skali roku
  • do 100 000 zł na 5 miesięcy
Konto za Zero i Konto Oszczędnościowe Plus
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie PKO Konta za Zero oraz Konta Oszczędnościowego Plus
  • 0 zł za przelewy standardowe w serwisie iPKO oraz aplikacji IKO
  • 5% w skali roku dla nowych środków do 250 tys. (przez 90 dni)
VeloKonto
  • Załóż konto i daj się docenić
  • 0 zł za prowadzenie konta, bez warunków
  • Program Poleceń - odbierz 100 zł za każdą osobę, która spełni warunki promocji
  • VeloKorzyści - indywidualny Pakiet Medyczny nawet za 0 zł
Nest Konto
  • Konto, karta i bankomaty Euronet bezwarunkowo za 0 zł
  • Lokata do 7,6% w skali roku
  • Wygodne płatności BLIKiem, telefonem i zegarkiem
eKonto
  • załóż konto i zgarnij do 870 zł nawet 7% na oszczędnościach
  • 0 zł za otwarcie i prowadzenie Twojego konta
  • 0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce od 300 zł i wypłaty z bankomatów za granicą
  • 0 zł za kartę przy łącznej kwocie transakcji nią na 350 zł w miesiącu
  • 0 zł za płatności BLIK w sklepach i internecie
Alior Konto
  • Otwórz Alior Konto i zyskaj bonus nawet do 600 zł
  • 0 zł za prowadzenie konta - bez warunków
  • 0 zł za obsługę karty - dla osób poniżej 18 lat lub po spełnieniu warunków
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów własnych, a dla sieci Euronet dla wypłat od 100 zł
  • 0 zł za wypłaty z bankomatów za granicą
Konto Dla Graczy
  • Załóż konto i zyskaj do 200 zł i 16 000 punktów w Programie Bezcenne Chwile
  • 0 zł za prowadzenie konta jeżeli nie ukończyłeś 26 lat lub jeśli zapewnisz jednorazowy wpływ min. 1500 zł/mies.
  • 0 zł za obsługę karty do konta jeśli nie ukończyłeś 18 lat lub zapłacisz kartą min. 300 zł do przedostatniego dnia danego miesiąca
SPRAWDŻ AKCESORIA DO SWOJEJ SKODY

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Zostań Patronem RapidKlub.pl, dzięki Tobie forum będzie nadal funkcjonowało i pomagało innym użytkownikom!

Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz dołączyć do dyskusji na RapidKlub, kliknij jeden z tych przycisków!

Witaj na internetowym forum samochodu SKODA RAPID - zapraszamy do dyskusji!
Masz skodę? Chcesz kupić Rapida? Dołącz do nas!
Postaw mi kawę na buycoffee.to

RapidKlub.pl
 - lista użytkowników forum

Moderatorzy forum:
@van_daal @gross81 @grzesk @jercen

ANKIETY SKODA RAPID:
Jaki kolor do Rapida?
Jaki wybraliście silnik?
Spaceback czy Liftback?
Jaki wybrałeś pakiet / wersję wyposażenia do Rapid'a?
Czy jesteś zadowolony z użytkowania Skody Rapid?