Postaram się to jeszcze raz powiedzieć: nie chcę takowych kupować, ale zapytałem dla ogólnej inteligencji, więc nie rozumiem, skąd takie oburzenie i wytykanie mi nieumiejetności posługiwania się netem, w którym siedzę jeszcze od wdzwanianego, tj. przeszło 16 lat, jest nie fair Może przekopując forum ktoś natknie się na akurat mu potrzebne informacje.
Spokojnie - nikt tu się nie oburza czy wytyka umiejętności. Tylko nie wszyscy rozumieją skrót ogólnej inteligencji ... Zapytałeś o zdanie odnośnie stosowania opon bieżnikowanych, otrzymałeś kilka odpowiedzi. A że na necie masz ich tysiące, to nie oczekuj innych odpowiedzi, niezgodnych z praktyką. Napisz o swoim nowym Rapidzie, pewnie już masz go w domu. W dziale Nasze Rapidy możesz wraz z fotkami wpisać pierwsze wrażenia z wyposażenia, jazdy czy inne uwagi. Pozdrawiam
Spoko... Nie gniewam się i powiem, że chyba znam specyfikę forum (ogólnie rzecz biorąc), gdyż prze kilka lat moderowałem o 7 tysięczne forum. Ale to tak na marginesie. Wczoraj odebrałem zagazowane autko i dzisiaj wyjeżdżam, po powrocie z wojaży na pewno coś napiszę. Pozdrawiam
Stoję przed wyborem zakupu zimowe i stąd moje pytanie do doświadczonych: Dedykowane to 185. Wasze doświadczenia w jeździe na szerszych/węższych? Piszecie,że sami wymieniacie koła. Jeżdżę już przeszło 25 lat i tylko raz czyniłem to samodzielnie. Wszyscy z warsztatów mówili mi, że za każdym sezonem trzeba wyważać. Jeżeli kupię felgi stalowe, to po kilku sezonach koszt zakupu tychże zwróci mi się, a nie mówię o niebezpieczeństwie uszkodzenia opony przy przekładce z felgi na felgę. PS. Stopkę uzupełnię po powrocie do domu, gdyż z telefonu jakoś tego nie potrafię.
Na stronach poprzednich jest już trochę o oponach. Warto poczytać. Sam nie chciałem zmieniać szerokości/wysokości opon. Zimowe opony 185 z dobrym bieżnikiem i prędkością jazdy dostosowaną do warunków atmosferycznych zachowują się całkiem przyzwoicie. Jak na razie nie miałem potrzeby zakładania łańcuchów. Dokupiłem drugi komplet zimówek i felg stalowych. Takie rozwiązanie umożliwia praktycznie w dowolnym dniu wymianę kół, nawet wg załamania pogody. Sama zmiana 4 kółek (w warunkach domowo/garażowych) to chyba kilkanaście minut. Nie ma co porównywać z czasem dojazdu do serwisu, całą procedurą zdejmowania kół, opon, zakładania i wyważania opon. Co do wyważania opon: warto prowadzić zapisy wymiany kół, to mi daje przebieg kilometrowy. I wychodzi, że przy sezonowym przebiegu 5 - 6 tkm nie ma potrzeby wyważać kół, wystarczy wtedy po drugim sezonie załadować do bagażnika zdjęte koła i tylko je sprawdzić w serwisie, kiedy nie ma kolejek. Z zapasowego kompletu kół można jeszcze jedną oponę wrzucić do bagażnika (jak nie ma zapasowego) i na drodze zamiast próbować "zakleić" uszkodzoną oponę lub czekać na przyjazd serwisu, można po kilku minutach kontynouwać jazdę. Pozostałe 3 spokojnie czekają na swój sezon:)
Witam. Opony letnie mam w rozmiarze 215/45/R16 i tak jak pisali poprzednicy zimówki w tym rozmiarze są bardzo drogie. Także na zimę kupię felgi stalowe (tylko nie jestem pewien rozstawu śrub ale wydaje mi się, że powinny być 5x100??) i zimówki: -barum polaris 3 lub - kleber krispal hp3 w rozmiarze 185/60/R15. Może ktoś ma jakieś porównanie powyższych opon? Czy różnica w oponie letniej i zimowej 20 mm powoduje, że felgi powinny być innego typu czy po prostu standardowe felgi z odpowiednim rozstawem śrub??
Miesiąc temu odebrałem swojego R i miałem dokładnie ten sam dylemat. Rozmiar 185/60r15 jest zamiennikiem 215/45/r16. Zamówiłem komplet felg stalowych 5x100 szerokość 6,00J" ET38 oraz oponki kleber krisalp hp3. Wszystko mam już skompletowane oraz wyważone.
RAPID SB I 1.2 TSI I 110 KM I MY17 I STYLE I WHITE CANDY I GDYNIA
@jercen doskonale wiem, że mocno wkurzajace jest powtarzanie pytań, zakładanie tematów już istniejących czy rozmywanie tematów i pisanie nie na temat. Dobry moderator zna "swoich" serów i wie, co kogo na to stać. Przejrzałem temat i nie ma tam za wiele doświadczeń związanych ze zmianą szerokości opon, więc stąd moje pytanie. Felgi stalowe można trafić za 456 zł z dostawą gratis http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6771500121 W Fabii miałem 2 komplety kół i 2xw roku wymieniałem komplet Czy rozsądniej i taniej, każdy ma swoje zdanie i wie lepiej
<mod> Podałem tylko info o sporej ilości wpisów w tym wątku (ponad 20 stron) nie w celu wytknięcia, tylko jako rada. Bo o oponach można tu znaleźć jeszcze wiele innych tematów. A zawsze warto pytać i szukać. Napisałem kilka słów o moim podejściu do tematu. Więc na spokojnie - nikogo nie wkurzyłeś :) Pozdro
lato 215/45/R16 albo jakaś 17-tka :) opony oczywiście klasy premium Zima: jeśli się stać to też 215/45/R16 Conti TS850 A jeśli kasa się liczy to 185/60/R15 tez Conti TS850 lub inna opona premium oczywiście nówki żadne używki. Fele zainwestuj w używki ori alu ze skody za ok. 500 zł dopadłem niepokrzywione tylko z drobnymi otarciami eksploatacyjnymi i są spoczko, stalówki bym się nie pchał. Ważne: rozmiar 185/60/R15 bardzo czuły na boczne podmuchy wiatru prędkość max do 100-120km/h w takich warunkach.
Ja na zime mam 185/60R15 Conti TS850 i nie jestem z nich zadowolony, tzn sa ciche, dobrze odprowadzają wodę i maja przyczepność, ale ja mieszkam w górach gdzie czasem dosypie śniegu i wtedy jest duży problem w kopnym śniegu, wcześniej na zimę miałem nalewki i w górach rewelacja fakt były głośniejsze niż letnie ale nie miałem problemu z podjazdem czy żeby się przebić przez zaspy.
Octavia LB |1,2 CYVA 128KM 250 Nm chip|2018 |Clever| biel Candy | Jelenia Góra Diagnostyka i naprawa VW/AUDI/SKODA/SEAT
Ja mam barum polaris zimowe R15 i jestem zadowolony przejechałem na nich tej zimy 10 tyś i fajnie chodzą, byłem na feriach w górach i dawały radę Kupiłem nowe w norauto - mieli dobrą cene
A powiedzcie mi, czy do Rapida mogę założyć felgi 14"? Kupiłem na letnich 15", ale po starym aucie zostały mi zimówki "czternastki" na których spokojnie jeszcze sezon mogę przejeździć.
Wszelkie znaki towarowe, zdjęcia użyte na stronie są własnością producenta i zostały użyte jedynie w celach informacyjnych. Informujemy, że publikowane treści są treściami własnymi użytkowników.